Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a încheiat, ieri, un protocol de colaborare cu Fundaţia Centrul de Resurse Juridice (CRJ), pentru "îmbunătăţirea mecanismelor interne de apărare a drepturilor omului", potrivit unui comunicat al PICCJ trimis astăzi redacţiei.
Conform descrierii de pe site-ul propriu, CRJ este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă (actuala Fundaţie Soros), "care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil". La solicitarea ziarului BURSA, biroul de presă al CRJ a precizat că ONG-ul nu aparţine de Fundaţia Soros, activitatea sa şi cea a acestei fundaţii fiind independente încă de la înfiinţarea CRJ.
Demersul "vine în realizarea rolului special al Ministerului Public în apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale minorilor, ale incapabililor şi ale diferitelor categorii de persoane vulnerabile" şi "valorifică experienţa CRJ în monitorizarea şi investigarea situaţiei copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi plasaţi în instituţii medicale şi de asistenţă socială", transmite comunicatul Parchetului General.
Colaborarea are ca obiective principale informarea reciprocă asupra aspectelor de care părţile au cunoştinţă în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi aflate în situaţii vulnerabile, consolidarea componentelor de prevenţie şi de conştientizare în materia respectării drepturilor acestor persoane, îmbunătăţirea tehnicilor de investigare a situaţiilor de abuz privind persoanele instituţionalizate, precum şi a metodologiei audierii în procedurile judiciare a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în alte situaţii de vulnerabilitate, precum şi formarea profesională continuă a procurorilor.
Părţile au în vedere, de asemenea, elaborarea şi publicarea în comun a unor studii şi materiale documentare în domeniile care fac obiectul colaborării, se mai arată în comunicat.
Documentul a fost semnat, la sediul PICCJ, de procurorul general Tiberiu Niţu şi de Georgiana Camelia Iorgulescu, directorul executiv al CRJ.
Protocolul este valabil până pe 31 decembrie 2015 şi poate fi prelungit pentru perioade succesive de câte un an.