ÎN DOSARUL CUMNATULUI LUI PONTA Directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, a fost reţinut

Alexandru Costea
Anticorupţie / 10 iunie 2015

Actualizare 21:22 Daniel Savu: "Stenogramele de pe piaţă nu au legătură cu premierul Ponta"

Senatorul Daniel Savu explică, într-o declaraţie, că stenogramele de pe piaţă nu au legătură cu premierul Ponta, ele fiind discuţii între Semcu şi Crin, "probabil, dar sunt despre pregătirea şi desemnarea candidaţilor USL pentru alegerile locale din 2012".

"Am vazut stenogramele de pe piaţă şi, dacă ele sunt reale, nu par să conţină nimic în neregulă. Speculaţiile sunt nefondate - acolo, din ce îmi dau seama, Semcu şi Antonescu vorbesc despre candidaţii pentru alegerile locale. Nu e nimic altceva. Acele discuţii, dacă vă aduceţi aminte, au fost multe şi intense. Liberalii voiau să aibă sşi ei cel puţin un candidat - PNL îl voia la judeţ pe Semcu în locul lui Cozma. Şi la municipiu o voiau pe Cătălina. Asta e tot. De aici până la alte speculaţii e drum lung. Colegii liberali, dacă sunt de bună credinţă, pot confirma acest lucru. S-a şi măsurat, în sondajele de opinie, care dintre variante erau mai bune la vremea respectiv", a spus Daniel Savu.

---

Actualizare 19:49 Numele lui Ponta, Tăriceanu şi Crin Antonescu apar în stenogramele din dosarul lui Semcu

Numele premierului Victor Ponta şi ale fostului lider PNL Crin Antonescu au fost invocate de Adrian Semcu, într-o convorbire înregistrată de procurori şi prezentată în referatul de arestare preventivă.

În interceptări, Semcu relatează o convorbire din 2011 cu Crin Antonescu, care ar fi invocat o discuţie cu Victor Ponta despre contractul pe care firma cumnatului său trebuia să îl câştige în Prahova. Numele lui Tăriceanu este invocat direct de procurori, care scriu despre un alt personaj implicat în dosar, reţinut şi el, că "este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu", scrie Hotnews.

Discuţia în care apar numele lui Victor Ponta şi Crin Antonescu:

"În ziua de 21.01.2011, la ora 11:38:25, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, este contactat de BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA, cu care poartă următoarea discuţie:

"Bozianu: Am vorbit cu ăsta.

Semcu: Da?

Bozianu: Păi a zis măcar să o rezolve aşa..., jumate, adică să-i dea ree.

Semcu: Aha.

Bozianu: Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

Semcu: Dar nu au dat încă verdictul ăia?

Bozianu: Nu, nu.

Semcu: Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

Bozianu: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că, cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu ştiu... ceva de genul ăsta.

Semcu: Îhî.

Bozianu: Cam aşa am discutat cu el.

Semcu: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

Bozianu: Da?

Semcu: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa... Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care (n.n. - ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC Grossman Engineering SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC Euro Construct Trading 98 SRL). Şi el... tot el zice...: Băi ADI, să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e Cătălina, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel... nu-mi fac probleme. Dar în judeţ... Exact gândirea mea. Ştii?

Bozianu: Da".

Contextul în care procurorii amintesc numele lui Călin Popescu Tăriceanu:

În acest sens, SEMCU ADRIAN - EMANUIL, prin intermediul celor două persoane arătate, l-a susţinut pe BOERU GHEORGHE, pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie, până la stabilirea finală a câştigătorului, anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei şi adaptarea acesteia pentru câştigarea contractului de achiziţie publică), în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor), precum şi ulterior, după stabilirea câştigătorului până la momentul soluţionării definitive a contestaţiilor şi acţiunilor în instanţa ( prin creearea posibilităţii pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanţii la licitaţie nemulţumiţi, precum şi prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - CNSC şi la Curtea de Apel Ploieşti , pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL).

Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian.

Semcu Adrian a afirmat că Boeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanţare europeană ce urmă să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu există blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului.

---

Actualizare 19:03 Semcu: "Nu recunosc acuzaţiile, am încredere în justiţie"

Directorul SC Hidro Prahova Adrian Semcu a declarat miercuri la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că nu recunoaşte faptele de care este acuzat şi că aşteaptă ca acestea să fie dovedite.

"Singurul lucru pe care îl aştept este să se dovedească acuzaţiile care mi s-au adus. Doar am fost informat de ce sunt acuzat, ceea ce nu recunosc. Am încredere în justiţie. (...) Orice în ţara asta trebuie dovedit", a afirmat Semcu.

---

Actualizare 18:07

Directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a fost reţinut azi de procurorii DNA Ploieşti pentru trafic de influenţă, potrivit unui comunicat emis de DNA.

De asemenea, potrivit sursei, a mai fost reţinut şi Gheorghe Boeru, reprezentant al S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L., cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.

"Începând cu anul 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" (în valoare totală de cu o valoare totală de 162.731.194 euro având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti), au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.. Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului.

Concret, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, inculpatul Semcu Adrian-Emanuil, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti şi în înţelegere cu inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică, finanţat în majoritate din fonduri europene.

Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat "Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti).

Pentru sprijinul acordat la obţinerea contractului, în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro).

În acest sens, Semcu Adrian - Emanuil, prin intermediul altor persoane, l-a susţinut pe Boeru Gheorghe, pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie, până la stabilirea finală a câştigătorului, astfel:

- anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice, către Boeru Gheorghe, necesare adaptării documentaţiei şi utile pentru conceperea unei oferte astfel încât aceasta să câştige contractul de achiziţie publică),

- în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor),

- ulterior, după stabilirea câştigătorului până la momentul soluţionării definitive a contestaţiilor şi acţiunilor în instanţă (prin crearea posibilităţii pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanţii la licitaţie nemulţumiţi, precum şi prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - CNSC şi la instanţa competentă, pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL.

Pe de altă parte, şi o altă persoană din conducerea S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. a fost cointeresată de inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL, pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziţie şi pentru a acorda susţinere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranşă din fondurile aferente activităţii de consultanţă. Astfel, în perioada 2011 - 2012, Boeru Gheorghe a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă.

O parte din banii încasaţi de S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi comerciale paravan, scoşi, în numerar, şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru Gheorghe. Aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei totale de 251.765 lei reprezentând 151.059 lei TVA şi 100.706 lei impozit pe profit.

Inculpaţilor SEMCU ADRIAN EMANUIL şi BOERU GHEORGHE li s-au adus la cunoştinţă calităţile procesuale şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpaţii SEMCU ADRIAN EMANUIL şi BOERU GHEORGHE urmează a fi prezentaţi, la data de 11 iunie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Amintim ca, în prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de inculpaţii HERŢANU IULIAN CRISTIAN, CIORBĂ VLADIMIR RĂZVAN, COMAN MIHAIL MARIAN, MUNTEANU LIVIU, COSMA MIRCEA, COSMA VLAD ALEXANDRU, GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, DRĂGAN ILIE FLORIN, ROMAN IULIU VIRGILIU, IONESCU IONUŢ CRISTIAN, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii", arată comunicatul DNA.

(A.C.)

----------------

Directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, a fost adus, azi, la DNA Ploieşti pentru a fi audiat în dosarul în care sunt inculpaţi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, precum şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, potrivit surselor din presă.

Adrian Semcu a venit la DNA însoţit de un procuror şi a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii.

De câteva săptămâni, Semcu deţine funcţia de director al SC Hidro Prahova, firmă ce aparţine Consiliului Judeţean şi prin care se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare în mai multe localităţi din judeţ, iar în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploieşti, Semcu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deţinut şi funcţia de prefect al judeţului Prahova.

Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat preventiv în 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. Ulterior, Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În acelaşi dosar, au fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se spune "Nu contează care (n.n. - ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC Grossman Engineering SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herţanu Iulian Cristian, şi SC Euro Construct Trading 98 SRL)."

     

    Evident că în contextul stenogramelor în care Crin nu spune nimic incriminatoriu sau ilegal, se bagă cineva (poate procurorii) care adaugă un "nn nota noastră" și leagă două firme, Grossman apropiată a PSD cu Euro Construct, o firmă apropiată de Elena Udrea și băsescu. 

     

    Iată ce scriu alții despre firma "SC Euro Construct Trading ’98 SRL, firmă administrată de Dan Besciu, şi considerată apropiată de fostul preşedinte Traian Băsescu. Firma este strâns legată şi de numele Elenei Udrea. Fost ministru şi membru marcant al PDL, precum şi colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu, Elena Udrea mai era cunoscută şi ca reprezentanta „grupului de la Golden Blitz”, format din Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, parteneri de afaceri şi vechi prieteni ai lui Dorin Cocoş." 

    Hai procurorii lui pește că puteți mai mult. Forțați-vă puțin și găsiți ceva mai bun despre Crin Antonescu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb