ÎN DOUĂ SCRISORI TRIMISE MFP ŞI BNR Zamfir cere decuplareea ROBOR de ratele bancare

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 martie 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir solicită, prin intermediul a două scrisori transmise Băncii Naţionale a României (BNR) şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP), transparentizarea completă a modului de calcul al indicelui ROBOR sau decuplarea acestuia de la ratele bancare.

În calitate de preşedinte al Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "ROBOR-ul trebuie fie schimbat, fie decuplat de la ratele românilor! Comisia Economică a Senatului, în audierile de până acum, a ajuns la concluzia că indicele ROBOR nu se calculează în mod transparent, el fiind media unor cotaţii care nu au legătură cu realitatea pieţei, în loc să fie media tranzacţiilor, aşa cum procedează toate băncile centrale importante din lume. Şi pentru că e un indice incorect, am solicitat atât BNR, cât şi Ministerului Finanţelor, ori să pună în practică rapid un mecanism transparent bazat pe tranzacţii, ori să fie decuplat de la ratele românilor cu credite în lei".

În scrisorile transmise celor două instituţii, Daniel Zamfir menţionează: "Întrucât scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor la creditele acordate în lei, prin Ordonanţa de urgenţă nr. 50 din 9 iunie 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a fost deturnat, solicităm fie transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartelar între cele zece bănci participante la procedura de Fixing, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestuia, prin preluarea bunelor practici europene, cu un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor".

În acest context, şeful Comisiei Economice din Senat solicită: "Dat fiind volumul extrem de redus al tranzacţiilor pe piaţa monetară interbancară la perioadele de 3 şi 6 luni, precum şi faptul că soldul creditelor în lei este semnificativ mai mare decât sumele la care băncile sunt obligate la o cotaţie fermă prin Regulamentul BNR de stabilire a Robid-Robor, vă solicităm să amendaţi Regulamentul de funcţionare a Robid-Robor astfel încât diferenţa dintre dobânda Robid şi cea Robor să fie minimă".

Comisia economică, industrii şi servicii din Senat solicită urgentarea procesului de aliniere la bunele practici europene, menţionând: "În acest sens, vă asigurăm de întreaga noastră cooperare cu privire la procesul de identificare a unei soluţii optime, dat fiind impactul uriaş pe care indicele Robor îl are în calcularea ratelor dobânzilor la creditele în lei ale populaţiei".

Amintim că senatorul Zamfir a avut, în ultima perioadă, o serie de audieri pe marginea modului de calcul al ROBOR, la care au fost invitaţi atât membrii Consiliului de Administraţie al BNR, cât şi foşti trezorieri bancari din perioada 2007-2008 şi conducerea Consiliului Concurenţei. Parlamentarul susţine că acest indice este manipulat de bănci, cu concursul băncii centrale.

În ocazia audierilor din comisie, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că băncile colaborează între ele pentru calculul ROBOR, dar că aceste înţelegeri sunt normale, nu în afara legii. Isărescu a mai explicat: "Piaţa funcţionează cel puţin opt ore pe zi. Ca pe orice piaţă funcţională, există un fixing. El durează doar un sfert de oră, de-aia se şi numeşte fixing, aşa, ca o oglindă. Operatorii, cei care sunt pe piaţă, vânzătorii, cumpărătorii şi cei care fac operaţiuni pe piaţa valutară se uită la acel fixing ca să vadă un nivel corect de dobândă. Putem spune că nivelul fixing este corect pentru că România este una dintre puţinele ţări - sunt trei ţări în Europa în care fixingul se bazează pe cotaţii ferme. Înseamnă că fiecare bancă cotează şi pe stânga şi pe dreapta, deci este şi vânzător şi cumpărător. Şi dacă vine alta şi îi spune: «ai cotat 2,6%, dă-mi bani la 2,6%», atunci este obligată să-i dea în sfertul acela de oră. Probabilitatea să existe o manipulare acolo este mică sau inexistentă. Dobânzile sunt între 1,5% şi 3,5%. În restul zilei, înainte de ora 11.00 şi după ora 11.00 au loc tranzacţii care se efectuează de regulă în jurul acestor niveluri care au fost la fixing. Lucrurile se pot verifica pentru că avem date, este arhiva Băncii Naţionale. Aici nu ne jucăm. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre".

Consiliul Concurenţei urmăreşte evoluţia indicelui ROBOR, în cadrul unei analize pe care o are în desfăşurare, după cum ne-a spus, recent, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea sa pe aceeaşi temă, în Comisia Economică din Senat.

Domnia sa a spus, printre altele, că instituţia pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în octombrie 2008, băncile s-au înţeles între ele ca să crească nivelul indicelui ROBOR.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre" - bre daca nu intelegi cifrele daca nu intelegi fenomenul poti sa aduci cate cifre vrei. Omu asta nu intelege lucruri elementare nu de banking. N-a vazut in viata lui o platforma de tranzactionare nu intelege cum e cu bid ask cum se face fixingul etc. Apoi nu intelege rolul BNR nu stie cine cand cum a dat ROBOR ce e ROBOR si ce vrea el si altele. Si-a facut un scop in viata sa se lupte cu bancile asa cum Lucica se lupta cu Mugurel si persista in penibil. Si unu si altu.

    1. Dar exista cineva care sa fi vazut vreodata vreo platforma de tranzactionare?

      Robor e un razor cu ob in loc de az Ce e asa greu de inteles ? :) Traiasca comisia economica superioara a planificarii ! :) Eu propun sa nu mai existe contract client-banca si un contract in 3 banca-stat-client .Statul sa garanteze tot imprumutul bancii si clientul sa ia banii de la stat. Sa vedem la ce dobanda da banii statul daca el ia de la banci cu 4-5% :))))

      BNR va fi scuturata CU MULT SUCCES de oligarhia satanista (Isarescu si rudele si prietenii fiind inclusi) care a cuprins-o de 30 de ani incoace.

      Romania se va independiza de ''butoanele de control'' din afara ei!  

      Sezi bland Gicule! Watch the process!

      Deja in viitor a fost finalizat cu succes procesul, IN INTERESUL ROMANIEI ! Iti garantez eu asta - ce am zis referitor la viitor!  

    I se ridica leului roborul pe spate numai cand aude propunerile unora :)) Tati , criza aia din 2009 a venit pe aici pt ca boborul a fost lasat sa se imprumute in valutica la 4-5% sa cumpere tot felul de prostii imperialiste si cloace supraevaluate.Acum daca crestem salariul cu 2 cifre anual ca atunci si tinem dobanzile sub papuc ce vom obtine?Nu se va duce boborul iar sa arunce banii pe cloace si prostii imperialiste ?Si iar ramanem fara spitale,scoli,drumuri,producti e etc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb