În Europa se înalţă rugi fierbinţi pentru încălzirea globală

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2021

"Europa se confruntă cu o criză a gazelor şi cărbunelui, iar dacă nu bate vântul atunci se poate ajunge la cel mai negru scenariu: oprirea alimentării cu electricitate pe scară largă, care va forţa închiderea fabricilor". (Bloomberg )

Călin Rechea

Nu contează că autorităţile europene continuă să-şi decline orice responsabilitate pentru actuala criză energetică. Realitatea, definită de marele scriitor Philip K. Dick drept "ceea ce nu dispare atunci când încetezi să crezi în ea", este dură şi nu poate fi impresionată, indiferent de numărul ţapilor ispăşitori sacrificaţi.

Urmărirea cu orice preţ a unor politici "verzi" dezastruoase de către liderii de la Bruxelles şi "slugile" care îi reprezintă în capitalele europene sub numele de "autorităţi naţionale" îi condamnă acum pe europeni la frig şi întuneric.

Dar oare nu ar fi utile şi ţinerea unor slujbe pentru aducerea căldurii solare şi a vântului, aşa cum se face de multe ori pentru invocarea ploii? Oricum se pare că aceasta este una dintre puţinele opţiuni rămase.

Mult mai utilă ar fi, însă, ţinerea unor slujbe în care rugile să fie îndreptate către "lepădarea" de politicile iresponsabile din domeniul energetic, ale căror consecinţe pot deveni catastrofale extrem de rapid.

Bloomberg a scris recent că "Europa se pregăteşte de o iarnă dură, pe fondul unei crize energetice care se pregăteşte de ani de zile şi lasă continentul la mâna capriciilor vremii", în condiţiile unei creşteri explozive a preţurilor gazelor şi electricităţii.

În ceea ce priveşte gazele, care sunt şi o componentă de bază a producţiei de electricitate, cotaţiile futures pentru luna următoare de la NYMEX au intrat pe o traiectorie exponenţială încă din aprilie 2021. La sfârşitul săptămânii trecute, preţul etalon al gazelor din Europa a fost de 65,1 EUR/MWh, de aproape 4 ori mai mare decât la începutul anului, după ce a depăşit 77 de euro în urmă cu câteva zile (vezi graficul 1).

În Europa se înalţă rugi fierbinţi pentru încălzirea globală

Creşterea explozivă a preţului gazelor naturale a avut loc şi pe fondul creşterii accelerate a cererii din Asia, în condiţiile în care depozitele din Europa au un grad de umplere semnificativ sub media de la mijlocul lunii septembrie din ultimii 10 ani (vezi graficul 2).

În Europa se înalţă rugi fierbinţi pentru încălzirea globală

Conform datelor de la Gas Infrastructure Europe, gradul mediu de umplere în ziua de 15 septembrie din ultimii 10 ani este de 83,7%, în timp ce gradul de umplere din 15 septembrie 2021 a fost de 71,1%.

"Europa se confruntă cu o criză a gazelor şi cărbunelui, iar dacă nu bate vântul atunci se poate ajunge la cel mai negru scenariu: oprirea alimentării cu electricitate pe scară largă, care va forţa închiderea fabricilor", mai subliniază Bloomberg, care aminteşte că "în ultimii ani a crescut dependenţa Europei de sursele intermitente de energie, în timp ce investiţiile în combustibilii fosili au scăzut".

Agenţia de ştiri americană mai arată că "politicile de mediu au împins unele ţări să-şi închidă centralele pe cărbune şi cele nucleare şi au redus astfel numărul capacităţilor care ar putea fi utilizate în caz de necesitate".

Pot fi astfel de politici caracterizate şi altfel decât subminare deosebit de gravă a economiilor naţionale şi atentat direct la viaţa cetăţenilor europeni?

Ce soluţii au găsit guvernele, de la Madrid până la Roma sau Bucureşti? Subvenţionarea consumatorilor, bineînţeles, deşi această "soluţie" nu poate avea efecte decât pe termen foarte scurt, în condiţiile în care nu se iau măsuri imediate de renunţare la politicile verzi dezastruoase.

Cea mai recentă decizie în acest sens vine de la Roma, conform unei ştiri Bloomberg despre un program de 3,5 miliarde de euro destinat "protejării consumatorilor în faţa creşterii accelerate a preţurilor energiei".

Pe de altă parte, Marea Britanie pare să se apropie rapid de o criză alimentară majoră, pe fondul închiderii unor fabrici producătoare de îngrăşăminte chimice şi a unei crize a dioxidului de carbon în industria alimentară, după cum scrie cotidianul The Telegraph.

Cum soluţiile de remediere a situaţiei pe termen lung au costuri politice imediate, multe dintre autorităţile naţionale din Europa, precum şi unii membri ai Parlamentului European, continuă să arunce vina către Rusia şi Gazprom.

Bloomberg scrie că un grup de europarlamentari a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie privind rolul Gazprom în creşterea preţurilor deoarece "suspectează că este vorba despre o manipulare a pieţei".

Adică este de condamnat şi trebuie pedepsită manipularea pieţei gazelor, dar este perfect legitimă manipularea pieţei obligaţiunilor guvernamentale de către BCE prin suprimarea dobânzilor?

Europarlamentarii consideră că forţarea creşterii preţurilor ar determina autorităţile europene să aprobe în regim de urgenţă intrarea în funcţiune a magistralei Nord Stream 2.

Purtător de cuvânt al Gazprom a declarat că vor fi consultaţi avocaţii, iar un comunicat de presă de pe site-ul companiei arată că "livrarea gazelor se face cu respectarea completă a obligaţiilor contractuale, în condiţiile în care Gazprom urmăreşte şi acoperirea cererilor de furnizarea suplimentară atunci când este posibil acest lucru".

La recenta întâlnire anuală a organizaţiei International Business Congress (IBC), Alexei Miller, directorul executiv al companiei Gazprom, a precizat că Europa intră în iarna viitoare pe fondul unor cantităţi de gaze insuficiente în depozite, iar aceasta a contribuit decisiv la creşterea accelerată a preţurilor.

Alexei Miller a mai subliniat că "Gazprom este un furnizor de încredere, care poate acoperi cererea din Europa indiferent cât de rece va fi vremea", după cum mai arată Bloomberg.

Pe de altă parte, Miller a lansat şi un avertisment voalat către "partenerii" europeni, a căror "afecţiune" pentru orice tip de sancţiune impusă Rusiei a fost tolerată până în prezent.

În cadrul conferinţei IBC, directorul executiv al Gazprom a declarat că observă o creştere uimitoare a consumului din China.

"Piaţa chineză este cea mai dinamică şi mai rapidă în termeni de creştere. În fiecare an ne uimeşte pur şi simplu cu rata de creştere a consumului, iar 2021 nu a fost o excepţie", a declarat Miller, conform unei ştiri TASS.

Estimările Gazprom arată că importurile anuale de gaze naturale ale Chinei vor ajunge la 300 de miliarde de metri cubi pe an până în 2035, de la circa 160 de miliarde de metri cubi în 2021, pe fondul unei consum de 360 de miliarde de metri cubi în acest an.

În aceste condiţii cine are nevoie de cine? Europa de gazul Rusiei sau Rusia de banii Europei în schimbul gazului său? Oare vor merge politrucii iresponsabili ai Europei până acolo încât să testeze limitele răbdării Rusiei?

Pe lângă acest aspect politic deloc de neglijat, mai rămâne o întrebare crucială. Va reuşi Gazprom să satisfacă cererea uriaşă a Chinei, dar în acelaşi timp să revină la preţuri scăzute pentru Europa?

Încrederea într-un răspuns afirmativ nu poate fi prea mare, iar promisiunea unei "inflaţii tranzitorii" se va dovedi, în curând, lipsită de orice bază.

Se pare că suntem foarte aproape de intrarea într-o nouă eră, în condiţiile în care BCE poate să "tipărească" doar cerere agregată nu şi ofertă de energie "curată", o eră în care este posibilă însăşi redefinirea noţiunii de "civilizaţie" în Europa.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. ...

    ...si incalzirea globala era de fapt o racire globala :)) .. . (primul varf in 2024, al doilea varf in perioada 2030-2032)

    O sa ne coste amarnic faptul ca politrucii nostri au pus bete in roate investitorilor din Marea Neagra. S-a trezit smecheria in politruci dupa ce Exxon si OMW Petrom au investit 1 mld usd. ”Nu ne vindem tara”. Oricum ar fi durat ani de zile pana cand exploatarile de gaze Neptun Deep ar fi ajuns la capacitate maxima si am fi exportat catre Ungaria.

    1. 1 - Borfashii Exxon doareau sa scoata gaze pentru altii nu pentru Romania.

      2 - Chestia cu investitia de 1 mld usd este nutret pentru cretini. 

      3 - Exxon s-a carat de aici ca si din alte locuri pentru alte motive, nu pentru ca unii le-au cerut o mica suma din profit. Banditii vroaiu sa castige doar ei.

      4 - Multi fraieri repeta tema "nu ne vindem tara" Asta inseamna ca la ei acasa (daca au casa) accepta sa vina altii si sa ia tot ce doresc moka iar ei doar sa plateasca intretinerea.  

      mama da ce s-a umflat trollul. Tu esti ala care zice ”prostane”, arhaism de Transnistria? Toti e rai si banditi la tine, numa gazul rusesc e bun si dulce. O sa ne manance pe paine alianta ruso-germana... A innebunit Germania cu ecologismele si acum ne omoara si cu” piata concurentiala” si cu certificatele verzi speculate la greu de zici ca maine vine sfrsitul lumii... O sa compenseze statul roman 30 de ani de acum incolo preturile la energie. Iar Germania isi inchide centralele pe carbune peste 20 de ani ca la ei lignitul nu este poluare. Iar romanii si polonezii trebuie sa inchida minele pe carbune ca asa vrea UE

    Mare greșeală politica,datorata lui Dragnea,ca nu s-a putut ajunge la o înțelegere echitabila. intre statul roman si. Exxon. Unde nu-i cap vai de Degeratu picioarelor!

    1. A inceput carnavalul cu dracnia. Doar slugile trepanate accepta sa primeasca in scarba redeventa 3% si eventual sa plateasca si ceva ajutor de stat, eventual ca 'invesititorul' sa exporte si profitul prin celebra hotie numita 'optimizare fiscala' Pe intelesul celor cu putini neuroni, intelegere 'echitabila' insemna ca Romania sa plateasca bani, sa nu aibe gaze pentru ca acestea trebuie sa ajunga la altii iar Exxon sa castige maxim.

      Mai omule, Dragnea nu mai este la putere de aproape 3 ani. Tot stafia lui te bantuie. Nu realitatea care spune ca nici mafia curenta PNL si USR nu au facut nimic.

    Clar ca politica verde este TOTAL responsabila pentru actuala criza energetica. Ba chiar Timmermans se bucura de actualele preturi si spunea ca este o buna ocazie sa ne verzificam si mai mult.

    1. confirm ca au fost impinse cu forta si in mod ilegitim economic preturile la energia din surse traditionale pentru a face sa para energia verde "mai ieftina" si astfel mai rentabila.

      sunt niste nebuni , ingenunchiaza Europa si o arunc direct in bratele unei stagflatii de toata frumusetea mai ceva decat deceniul pierdut al Japoniei! Niste nebuni!  

      corelatul acestei afirmatii e ca UE va imbogati ilegitim Rusia - furnizor de energie din surse traditionale.

      europenii sunt tampitii tampitilor!  

      Romania nu trebuia sa intre in Green Deal si nu trebuia sa imbratiseze aceste politici ecologiste idioate!  

      Romania sa reia drumul anterior energetic cu carbuni si pacura si petrol !  

      IMEDIAT!

      Nici o mina sa nu fie inchisa! Ce sclavi decerebrati sunt politicienii nostri! .... Le zice UE ceva...gata, au si trecut la actiune ca niste putori proaste ce sunt!  

      Din păcate, vom avea stagflație în Europa câtă vreme va dura politica Green Deal.

      Sclavii execută poruncile stăpânilor!!!

    Alexei Miller a mai subliniat că "Gazprom este un furnizor de încredere" .... :))) nu e tot ala care închide gazele in fiecare iarna? Sau o fi consumat ceva vodka inainte.

    1. Sigur ca Gazprom este furnizor de incredere. Merkel si gasca ei pot confirma. Nemtii fac mari afaceri doar cu parteneri de incredere. Din acest motiv s-au luptat pentru realizarea North Stream 2. Pe langa Merkel mai exista si Gerhard Schroeder, numit șef la Rosneft, alta companie ruseasca de incredere. Adaugam si pe Karin Kneissl, fosta ministreasa de externe in Austria, devenita jurnalista la o publicatie de propaganda ruseasca si apoi sluga tot la Rosneft. Desi Germania si Austria ne sunt 'aliati' noi nu avem voie sa facem afaceri cu rusii pentru ca e rau, buba.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb