ÎN FEBRUARIE Industria prelucrătoare europeană a crescut cu cel mai bun ritm din ultimii trei ani

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 martie 2021

Industria prelucrătoare europeană a crescut cu cel mai bun ritm din ultimii trei ani

Industria prelucrătoare a zonei Euro a crescut în luna februarie cu cel mai bun ritm din ultimii trei ani, potrivit indicatorilor finali Purchasing Managers's Index (PMI) publicaţi ieri de Markit Economics. Producţia industrială şi comenzile noi au crescut puternic pe fondul cererii mai mari la export, potrivit managerilor chestionaţi de Markit.

Indicatorul PMI pentru activitatea din economia manufacturieră din zona Euro a crescut în februarie cu 3,1 puncte la 57,9 puncte, peste valoarea din citirea preliminară de 57,7 puncte. Pe ţări, Germania conduce clasamentul expansiunii activităţii din industrie, cu un PMI de 60,7 puncte, uşor peste citirea iniţială de 60,6 puncte, urmată de Olanda cu 59,6 puncte, Austria cu 58,3 puncte, Italia (56,9 puncte) şi Franţa, a doua economie europeană, cu 56,1 puncte, maximul ultimelor 37 de luni, cu 1,1 puncte peste valoarea iniţială pentru februarie.

Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere. PMI-ul final din ianuarie pentru industria prelucrătoare din zona Euro a fost de 54,8 puncte.

Condiţiile de operare s-au îmbunătăţit pe toate sectoarele analizate, producătorii de bunuri de capital înregistrând cel mai bun ritm de creştere din ianuarie 2018 încoace, evoluţie ce indică relansarea investiţiilor în economia zonei Euro. Producătorii de bunuri intermediare au înregistrat de asemenea o creştere puternică a activităţii, în timp ce producătorii de bunuri de larg consum, deşi au raportat o creştere modestă, au avut în februarie cea mai bună lună în termeni de activitate din septembrie şi până acum.

Cu excepţia Greciei, unde PMI-ul corespunzător a coborât sub teritoriul de 50 de puncte (49,4 puncte), revenirea ramurii manufacturiere a fost generală cu toate ţările înregistrând creşteri comparativ cu ianuarie. Austria a marcat de asemenea cea mai bună evoluţie a industriei din ultimii trei ani, în timp ce Spania şi Irelanda de Nord au înregistrat rate de creştere mai modeste comparativ cu ţările din top. Evoluţia este puternic pozitivă şi pentru industria românească, care este parte din lanţurile de aprovizionare ale industriei europene şi germane în mod special.

PMI-ul general a fost ridicat în mod special de majorarea semnificativă a PMI-ului ce măsoară producţia şi a PMI-ului comenzilor noi. Cererea mai mare la export a fost principalul factor care a determinat evoluţia puternic pozitivă din februarie, datele preliminare sugerând că luna proaspăt încheiată a fost cea mai bună în termeni de comerţ la export din ianuarie 2018 încoace.

O problemă raportată de mai toţi producătorii europeni a fost penuria de input-uri şi majorarea termenelor de livrare. Ca urmare, costurile cu input-urile au urcat puternic, inflaţia la producători atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, potrivit Markit. Presiunile au fost simţite în mod special de producătorii din Germania, Olanda şi Austria, dar cererea puternică a permis transmiterea costurilor suplimentare către clienţi, mai arată sondajul.

Veşti pozitive vin şi de pe frontul noilor angajări, firmele din industria europeană majorând per ansamblu personalul. Excepţia a fost Spania unde s-a înregistrat o scădere netă a numărului de angajaţi din industrie în februarie.

Aşteptările pentru viitor ale producătorilor au continuat să crească, optimismul managerilor atingând un maximum istoric. Primul sondaj Markit privind expectanţele producătorilor datează din 2012. Aşteptările pozitive sunt în principal conectate la buna-desfăşurare a campaniilor de vaccinare în ţările europene şi posibilitatea de încheiere a pandemiei în lunile următoare.

"Producătorii beneficiază de recrudescenţa cererii pentru bunuri atât din piaţa domestică cât şi din pieţele de export. Speranţele de redresare au condus la reînoirea stocurilor şi la investiţii în echipamente şi utilaje, dar şi la o îmbunătăţire a consumului. Expansiunea solidă din sectorul manufacturier contrabalansează în mod clar slăbiciunile legate de Covid-19 din multe sectoare de consum, ameliorând impactul măsurilor recente de lockdown din multe ţări şi limitând dimensiunea contracţiei economice", comentează Chris Williamson, economistul-şef al IHS Markit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb