ÎN IANUARIE 2017 FAŢĂ DE ACEEAŞI LUNĂ A ANULUI TRECUT Deficitul comercial s-a adâncit cu peste 222 milioane euro

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 martie 2017

Deficitul comercial s-a adâncit cu peste 222 milioane euro

Mihai Ionescu: "Exportul în statele extra-UE a scăzut cu 1,8%, în prima decadă din luna februarie faţă de aceeaşi perioadă din 2016"

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 222,5 milioane euro, în luna ianuarie 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 602,2 milioane euro, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acestea arată că, în perioada analizată, exporturile au însumat circa 4,68 miliarde euro, iar importurile s-au cifrat la aproximativ 5,28 miliarde euro.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR) ne-a spus că, în prima lună a acestui an, am avut creşteri de 14,5% la exportul către ţările extra UE. Importurile au avut o evoluţie pozitivă pe zona extra-europeană de 39,2%, în ianuarie, ne-a mai spus, recent, domnul Ionescu.

Preşedintele ANEIR ne-a explicat că, în prima decadă din luna februarie faţă de aceeaşi perioadă din 2016, au fost scăderi de 1,8%, la exportul în statele din afara Uniunii Europene.

"În aceste condiţii, este greu de crezut că prognozele în baza cărora a fost constituit bugetul vor fi atinse", a completat domnia sa.

Faţă de luna decembrie a anului trecut, exporturile din luna ianuarie 2017 au crescut cu 8,6%, iar importurile au scăzut cu 3,9%. Conform INS, valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28), în luna ianuarie 2017, a fost de 3,56 miliarde euro la expedieri şi de 3,94 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,2% din total exporturi, respectiv 74,7% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28), în perioada analizată, s-a ridicat la 1,11 milioane euro la exporturi şi de 1,33 miliarde euro la importuri, reprezentând 23,8% din total exporturi şi, respectiv, 25,3% din total importuri.

În luna ianuarie 2017, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (48,3% la export şi 36,9% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export, respectiv 30% la import).

Mihai Ionescu a subliniat că prognozele referitoare la export în baza cărora a fost construit concediul nu sunt deloc convingătoare. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a prognozat o creştere a exporturilor cu 7,3%, pentru acest an şi cu 5,5% pentru anul trecut, în condiţiile în care 2016 s-a încheiat cu un nivel de creştere de 5,1%, atrage atenţia preşedintele ANEIR.

Domnul Ionescu menţionează: "Prognoza pentru evoluţia importurilor, în 2017, arată un plus de 8,1%, anul trecut încheindu-se cu o creştere de 7%. Recent, ministerul a făcut prognoze pentru ritmul de creştere a importurilor aferent întreg anului trecut şi a estimat că acesta ajunge la 7,8%. Totodată, deficitul comercial s-a cifrat, anul trecut, la 9,956 miliarde euro, prognoza fiind de 10,250 miliarde euro. Pot să mă încred eu în prognoza lor de deficit pe 2017, care ajunge la 11,55 miliarde euro?"

Pentru promovarea pe piaţa externă, exportatorii îşi pun speranţa în noul secretar de stat din Ministerul Economiei, responsabil cu Programul de Promovare a exporturilor, ne-a precizat Mihai Ionescu, menţionând că acesta pare să fi înţeles importanţa şi necesitatea acţiunilor de promovare în afara ţării a exportatorilor şi a produselor/serviciilor pe care le comercializează, "întrucât a deblocat documentele blocate de atâtea luni".

Potrivit şefului ANEIR, sumele alocate de stat, în acest an, pentru programul de promovare sunt suficiente (45 milioane lei), acestea fiind mult mai mari decât s-a cheltuit anul trecut - circa 20 de milioane de euro -, dar mult sub ce şi-au dorit exportatorii.

Domnul Ionescu ne-a spus, recent, că exportatorii sunt dezamăgiţi de anul 2016, pentru că a fost primul în care ritmul de creştere a exporturilor a fost mai mic decât ritmul de creştere a PIB. De asemenea, a fost prima dată când am avut exporturi extra-UE în scădere.

Exportatorii au strategii aprobate de Guvern până în 2020, termen până la care îşi propun să ajungă cu exporturile la nivelul mediu european, în ceea ce priveşte ponderea în PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb