În luna ianuarie, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate

UNOPC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2007

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) înregistrau la finele lunii ianuarie un total al activelor nete de peste 7,942 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o apreciere lunară cu 2,5 %. Comparativ cu suma activelor nete din aceeaşi perioadă a anului 2006, creşterea a fost cu peste 34%. Exprimat în moneda europeană, activul net cumulat al celor cinci SIF a fost la finele lunii raportate de 2,33 miliarde de euro, adică cu circa 1,7% mai mult decât la finele lunii anterioare, perioadă în care leul a avut o uşoară depreciere (0,78%) faţă de moneda euro.

Evoluţia activelor nete şi a valorilor unitare ale acestora nu a fost asemănătoare la cele cinci SIF-uri. Astfel, aceste creşteri au pornit de la 0,35% la SIF Banat-Crişana şi au urcat până la 4,51% la SIF Muntenia.

Privind activele totale pe ansamblul SIF la finele lunii ianuarie, se poate observa că faţă de finele anului anterior, acestea au crescut cu 2,3%. Privind în structura activelor, constatăm că investiţiile financiare pe termen scurt, care reprezentau la finele anului 2006 circa 73% din activele totale, s-au apreciat în luna ianuarie 2007 cu peste 389 milioane de lei, chiar dacă ponderea deţinută în total active a rămas relativ aceeaşi. Privită pe fiecare SIF în parte, evoluţia investiţiilor pe termen scurt a înregistrat următoarele aprecieri: 1,8% SIF Banat-Crişana, 2,2% SIF Transilvania, 2,8% SIF Oltenia, 4,4% SIF Moldova şi 5,8% la SIF Muntenia.

Pe ansamblu SIF nivelul stocurilor a înregistrat faţă de luna anterioară o diminuare cu 17,4%, iar cel al creanţelor cu 0,6%.

În cursul lunii raportate, investiţiile SIF în industria OPCVM/AOPC au înregistrat o apreciere cu circa 6,2% chiar dacă ponderea în total active s-a păstrat în limita de 0,22%. La acest capitol, SIF Muntenia continuă să aibă cea mai mare deţinere de titluri de participare şi anume peste 10,9 milioane de lei.

Referitor la ponderea acţiunilor cotate în total active, aceasta era la finele lunii ianuarie a.c. de 75,7%, marcând o uşoară creştere cu 0,5% faţă de decembrie 2006, iar ca volum al deţinerilor de acţiuni cotate, aprecierea a fost cu 2,3% în luna raportată, înregistrând la finele lunii deţineri de acţiuni cotate de peste 6,2 miliarde de lei.

Atât deţinerile de titluri de stat cât şi de certificate de depozit s-au păstrat la nivel zero şi în luna aceasta.

În ceea ce priveşte volumul plasamentelor în depozite bancare, pe ansamblul SIF acesta era la finele lunii ianuarie de peste 271 milioane de lei, păstrându-şi aproape neschimbată ponderea în total active, faţă de luna anterioară.

Faţă de celelalte categorii de plasamente, evoluţia investiţiilor SIF în obligaţiuni municipale şi corporative s-a dovedit mai dinamică în cursul lunii ianuarie, marcând la obligaţiunile corporative o apreciere cu 34% faţă de luna anterioară, depăşind astfel, cu aportul SIF Muntenia în special, valoarea de 55 milioane de lei.

Chiar dacă luna ianuarie este luna de început de an, pe piaţa bursieră s-a dovedit o lună benefică acţiunilor SIF, nivelul de capitalizare atins fiind, pentru a patra lună consecutiv, superior activelor nete la toate SIF cu specificarea că la SIF Moldova unde chiar dacă nivelul capitalizării a fost superior activelor nete, el a fost însă mai mic faţă de luna anterioară cu 0,9%. Exprimat în euro, nivelul de capitalizare per total SIF a fost de peste 2,5 miliarde de euro.

Când nivelul de capitalizare este superior nivelului activelor nete, implicit acţiunile respectivului SIF se tranzacţionează cu primă. Astfel, la finele lunii decembrie, nivelul de capitalizare fiind superior nivelului activelor nete, atât pe ansamblu cât şi pe fiecare SIF în parte, toate acţiunile au fost tranzacţionate cu primă. Această primă însă a variat astfel: 0,24% la SIF Oltenia, 5,66 la SIF Transilvania, 9,9% la SIF Muntenia, 20,1% la SIF Banat-Crişana şi 20,3% la SIF Moldova.

Urmărind evoluţia preţului de închidere din luna raportată, se constată că faţă de finele anului 2006, nu toate SIF au înregis­trat creşteri astfel că faţă de cea mai mare creştere care a fost cu 4,4% şi a fost realizată de SIF Transilvania, SIF Moldova înregistrează o diminuare cu 0,9% faţă de luna anterioară a preţului de închidere, iar celelalte SIF înregistrează creşteri cuprinse în intervalul 0,3-2,1%.

În luna ianuarie, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 13,01%, respectiv 11,68% din capitalul lor social, în cuantumul a 16.184 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 17.019 tranzacţii pe SIF Oltenia. Din acest punct de vedere, SIF Banat Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna ianuarie 11.397 tranzacţii ce au însumat 4,31% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb