ÎN LUNA MARTIE Activitatea economică în zona euro - cel mai semnificativ declin din ultimii circa şase ani

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 aprilie 2019

Activitatea economică în zona euro a înregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii aproape şase ani, în luna martie, scăderea fiind condusă de Germania, ca urmare a sporirii tensiunilor comerciale şi a tarifelor vamale, conform unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite presa străină, conform Agerpres.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut pentru a opta lună consecutiv în martie, la 47,5 punc-te, de la 49,3 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Acesta este cel mai redus nivel din aprilie 2013 şi până în prezent.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

În Germania, cea mai mare economie europeană, indicatorul PMI a scăzut la 44,1, cel mai redus nivel din iulie 2012, pe fondul accelerării scăderii comenzilor. Şi celelalte mari economii ale zonei euro, Franţa şi Italia, au raportat un indicator PMI sub 50 de puncte.

"Temerile privind războaiele comerciale, tarifele vamale, sporirea incertitudinilor politice, Brexit şi, probabil, cel mai important, deteriorarea prognozelor privind evoluţia economiei şi a pieţelor de export, au afectat semnificativ încrederea şi activitatea economică", a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

În Grecia, Irlanda, Olanda şi Spania indicatorul PMI a crescut, în martie.

Datele vin după ce săptămâna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că zona euro se confruntă cu o deteriorare persistentă a cererii externe, iar Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne şi mai mult momentul în care va decide prima majorare a ratei dobânzilor, dacă va fi necesar, şi va furniza noi facilităţi de lichiditate pe termen lung băncilor.

Mario Draghi a subliniat că o încetinire temporară a economiei zonei euro nu înseamnă în mod neapărat o recesiune importantă şi a dat asigurări că BCE nu duce lipsă de instrumente şi va adopta toate acţiunile de politică monetară pe care le consideră necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele.

Conform celor mai recente prognoze ale BCE, publicate în martie, PIB-ul zonei euro ar urma să înregis-treze o creştere de 1,1% în 2019, şi un avans de 1,6% anul viitor, faţă de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani. În ceea ce priveşte estimările pentru 2021, BCE şi-a menţinut prognoza de creştere nemodificată la 1,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb