ÎN LUPTA PENTRU LISTAREA FONDULUI PROPRIETATEA Depozitarul polonez pregăteşte conexiunea cu cel bucureştean

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2011

"Bursa din Varşovia explorează, în permanenţă, perspectiva atragerii la cotă şi a altor companii străine, inclusiv din România", a declarat Ludwik Sobolewski.

"Bursa din Varşovia explorează, în permanenţă, perspectiva atragerii la cotă şi a altor companii străine, inclusiv din România", a declarat Ludwik Sobolewski.

Ludwik Sobolewski, preşedinte Warsaw Stock Exchange: "KDPW - depozitarul nostru - şi casa de clearing KDPW CCP lucrează la o legătură între cele două sisteme de depozitare"

Adriana Tănăsoiu, Depozitarul Central: "Este prematur să discutăm acum despre aceste aspecte"

Polonezii sunt gata să îndeplinească condiţia esenţială pentru ca Fondul Proprietatea să se poată lista pe Bursa din Varşovia.

Depozitarul central din Polonia - KDPW - se pregăteşte să se conecteze cu Depozitarul Central de la noi, potrivit lui Ludwik Sobolewski, preşedintele Warsaw Stock Exchange.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a recomandat acţionarilor, la începutul lunii iulie, listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni.

Ludwik Sobolewski ne-a declarat: "Cu siguranţă, acest lucru (n.r. lis-tarea FP la Varşovia) nu ar fi posibil, însă KDPW - depozitarul nostru - şi casa de clearing KDPW CCP lucrează la o legătură între cele două sisteme de depozitare. Aceasta nu a fost deschisă încă".

Domnia sa ne-a mai spus că Bursa din Varşovia explorează, în permanenţă, perspectiva atragerii la cotă şi a altor companii străine, inclusiv din România.

La Bucureşti, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central, spune că este prematur să discutăm acum despre interconectarea depozitarilor. Domnia sa ne-a declarat: "Înainte de începerea demersurilor de conectare este necesară analizarea cerinţelor privind reglementarea, practicile privind decontarea şi infrastructura tehnică a depozitarilor, pentru a determina gradul de compatibilitate şi a încerca identificarea celei mai bune soluţii. Ca orice proiect, stabilirea unei legături presupune costuri şi un timp de implementare şi, dacă este cazul, de compatibilizare a celor două sisteme, caz în care complexitatea creşte".

Recomandarea FT de listare a Fondului Proprietatea la bursa din Varşovia a stârnit reacţii din partea Bursei din Viena.

Michael Buhl, şeful bursei din Viena, consideră că Fondul ar trebui să ajungă la Viena, "unde ar avea mai multă expunere către investitori internaţionali şi mai puţine riscuri pe partea monedei de tranzacţionare".

În privinţa concurenţei cu Viena, Ludwik Sobolewski ne-a declarat: "Bursa din Viena este o bursă care se confruntă cu o serie de dificultăţi tipice burselor mai mici, în timp ce WSE are o gamă de probleme tipice afacerilor la scară mai mare şi încă creşte într-un ritm foarte alert".

Domnul Sobolewski ne-a mai spus că unul dintre cele mai mari beneficii de pe urma privatizării Bursei poloneze (n.r. prin ofertă publică iniţială în noiembrie 2010) este o creştere semnificativă a vizibilităţii activităţii internaţionale. Deşi bursa din Varşovia este mai prezentă pe plan internaţional, neliniştea de pe pieţe nu pare să îl sperie pe preşedintele WSE: "Ca piaţă dezvoltată, WSE are un număr mare de investitori şi emitenţi internaţionali. Acest lucru ne-a expus mai mult la ceea ce se petrece pe pieţe, însă, rezultatele noastre financiare arată că, drept afacere, ne descurcăm foarte bine".

Bursa din Varşovia deţine în prezent o participaţie sub 5% la Bursa de la Sibiu, însă nu intenţionează să mai achiziţioneze acţiuni Sibex. "Nu, nu intenţionăm să cumpărăm acţiuni Sibex. Vom urmări cum evoluează relaţia dintre Sibex şi BVB, însă nu întrevăd ca noi să avem vreun rol în evoluţia aceastei relaţii", ne-a declarat domnul Sobolewski.

La finalul lunii iulie, WSE avea o capitalizare de 144,6 miliarde euro, 46% din capitalizarea burselor din Europa Centrală şi de Est. În prima jumătate a anului, Bursa din Var-şovia a raportat un profit net de 71,5 milioane zloţi, care reprezintă 75% din câştigul pe tot anul trecut. Pe piaţa principală, unde 47% dintre investitori sunt străini, iar 34% sunt instituţionali, au fost aduse 8 companii străine în prima jumătate a anului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu nu pricep cum au sa vanda astia 10 % din FP prin oferta secundara . Se intareste BVB prin aceasta listare ?

    1. Poate ideea listarii secundare e buna, insa modul in care a fost iterata ascunde interese generatoare de suspiciuni. O analiza mai profunda ceruta de catre CS de la FP (ca reprezentanti ai actionarilor) unor experti NEUTRI atat din piata autohtona de capital cat mai ales unor experti straini. ar fi binevenita. Ca sa stim cu totii (nu doar de catre unii insideri) care ar fi avantajele ptr fiecare dintre parti.. Asa mi se pare firesc la o companie de talia FP. Studiul ar trebui in plus sa acopere mai multe optiuni privind posibile burse secundare ori variante de listare. De ce nu se face aceasta analiza in mod profesionist si apoi prezentata publicului, nu inteleg...?! Daca Consiliul de Suprabeghere nu-l cere, de ce nu e ccomandat studiul de catre actionari sau de asociatia investitorilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb