ÎN MAI Deficitul de cont curent al României s-a adâncit la 1,97 miliarde euro

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iulie 2017

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele cinci luni din acest an un deficit de 1,969 miliarde euro, cu 14,9% mai mare decât nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

După primele cinci luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 1,714 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Statisticile oficiale publicate recent arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele cinci luni de 4,47 miliarde euro, mai mare cu 18% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Ca urmare, balanţa bunurilor, care intră în contul curent al balanţei de plăţi, şi-a accelerat deteriorarea în primele cinci luni ale acestui an.

Astfel, deficitul comercial din componenţa contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 16,6% în primele cinci luni, până la 4,09 miliarde euro. Diferenţa între datele FOB/CIF şi FOB/FOB este în principal costul transportului.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 1,34 miliarde euro după primele cinci luni, în scădere de la 2,16 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2016.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a redus excedentul cu 6,3%, la 2,954 miliarde euro în primele cinci luni din 2017.

Balanţa veniturilor secundare, în care intră şi fondurile europene încasate de România, a ajuns după primele cinci luni la un excedent de 508 milioane euro, cu 36,7% mai mic decât în ianuarie-mai 2016.

În 2016, România a înregistrat o creştere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent faţă de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial şi a creşterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

În 2015, deficitul contului curent a fost de 1,94 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb