Industria prelucrătoare a zonei Euro a crescut în luna martie cu cel mai bun ritm din ultimii 24 de ani, potrivit indicatorilor finali Purchasing Managers' Index (PMI) publicaţi ieri de Markit Economics. Producţia industrială, comenzile noi, exporturile şi activitatea comercială în general au înregistrat avansuri record pe fondul revenirii puternice a cererii, potrivit managerilor chestionaţi de Markit. Evoluţia sectorului industrial din zona Euro a contrabalansat în martie evoluţia contracţionară a sectorului de servicii, astfel că economia regiunii a revenit pe creştere în prima lună a primăverii, în ciuda reintroducerii de restricţii în marile economii.
Indicatorul PMI pentru activitatea din economia manufacturieră din zona Euro a crescut în martie cu 4,6 puncte la 62,5 puncte, uşor peste valoarea din citirea preliminară de 62,4 puncte. Pe ţări, Germania conduce din nou clasamentul expansiunii activităţii din industrie, cu un PMI la recordul absolut de 66,6 puncte, peste cel din februarie de 60,7 puncte, urmată de Olanda cu 64,7 puncte (de la 59,6 puncte în februarie, de asemenea la nivel record), Austria cu 63,4 puncte (de la 58,3), Italia (59,8 puncte de la 56,9) şi Franţa, a doua economie europeană, cu 59,8 puncte, maximul ultimelor 246 de luni, cu 2,7 puncte peste valoarea din februarie.
Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere. PMI-ul final din februarie pentru industria prelucrătoare din zona Euro a fost de 57,9 puncte. Cu valoarea din martie, industria europeană înregistrează o perioadă de nouă luni consecutive de creştere.
Condiţiile de operare s-au îmbunătăţit pe toate sectoarele analizate, la cel mai bun nivel din ultimii 24 de ani, adică de la debutul colectării datelor. Producătorii de bunuri intermediare au înregistrat o creştere record a activităţii, iar nivelul investiţiilor s-a situat de asemenea la niveluri record în luna martie.
Cu excepţia Greciei, unde PMI-ul corespunzător indică o creştere doar modestă a activităţii industriale (51,8 puncte), revenirea ramurii manufacturiere a fost generală cu toate ţările înregistrând creşteri comparativ cu februarie. Austria a marcat de asemenea cea mai bună evoluţie a industriei din ultimele 39 de luni, iar în Spania avansul a fost cel mai bun din 2006 încoace pe ramura industrială. Evoluţia industriei europene este puternic pozitivă şi pentru industria românească, care este parte din lanţurile de aprovizionare ale industriei europene şi germane în mod special. Zona Euro este principalul partener economic al României.
PMI-ul general a fost impulsionat în mod special de majorarea semnificativă a PMI-urilor ce măsoară producţia şi comenzile noi. Întărirea generală a cererii pe fondul creşterii încrederii în condiţiile economice viitoare a impulsionat creşterea record de la nivelul producţiei efective, arată Markit. Indicatorii PMI arată de asemenea o nouă creştere a cererii la export, pentru a noua lună consecutiv, cu un ritm record.
Consolidarea comerţului, a comenzilor şi a producţiei a dus la accentuarea problemelor de pe lanţurile de aprovizionare, astfel că timpii de livrare au continuat să se lungească. Producătorii s-au confruntat din nou cu o penurie de input-uri, ceea ce a amplificat presiunile inflaţioniste la nivel de producători. Costurile cu input-urile au urcat în martie la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, evoluţie totuşi caracteristică debutului de ciclu economic. Cele mai extreme creşteri pe costuri au fost resimţite de producătorii din Austria, Germania şi Olanda, potrivit Markit. Cererea puternică a permis transmiterea costurilor suplimentare către clienţi, mai arată sondajul.
Volumul ridicat de activitate a încurajat producătorii să facă noi angajări, pentru a doua lună consecutiv. Sondajul arată că ritmul din martie de creare de noi locuri de muncă în industria europeană a fost cel mai bun din august 2018 încoace.