ÎN OPINIA CONDUCERII ARCELOR, China ar putea deţine cea mai mare oţelărie din lume în 2015

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 octombrie 2005

China ar putea avea cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, pînă în anul 2015, dacă guvernul va reuşi să-şi ducă la îndeplinire politica de fuziune de oţelăriilor mici în entităţi mai mari, consideră Guy Dolle, directorul executiv al companiei "Arcelor" SA, a doua companie siderurgică din lume.

China, stat care realizează o treime din producţia mondială de oţel, a lansat, în luna iulie, o strategie destinată industriei siderurgice, menită să creeze, pînă în 2010, doi producători cu o capacitate de peste 30 de milioane de tone pe an. Aceştia vor deveni rivalii "Mittal Steel" Co. - numărul unu mondial în domeniu, şi "Arcelor". La ora actuală, China numără peste 260 de oţelării. "China ar putea avea o oţelărie cu o capacitate medie de 150 de milioane de tone, în termen de zece ani", spune Dolle.

"Mittal Steel", companie cu sediul în Rotterdam, plănuieşte să-şi majoreze producţia anuală la 100 milioane de tone în anii urmă-tori, de la 70 de milioane în prezent, expansiunea urmînd să aibă loc prin achiziţii. Miliardarul de origine indiană Lakshmi Mittal, deţinătorul "Mittal Steel", este de părere că industria de profil ar putea număra trei sau patru producători importanţi la nivel global, iar primii zece vor deţine 40% din piaţa de profil. Pentru moment, "Mittal Steel" şi "Arcelor" deţin mai puţin de 15% din capacitatea mondială de producţie a oţelului.

China şi-a dublat producţia de oţel în ultimii patru ani. Această ţară ar putea produce 400-450 milioane tone de oţel în zece ani, precizează Guy Dolle. Asta înseamnă, însă, că actualul ritm de creştere ar încetini, în condiţiile în care îşi închide oţelăriile mici.

În 2005, producţia de oţel brut a Chinei va creşte, potrivit estimărilor, cu 25%, la 340 milioane de tone metrice. Acesta este cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani. În 2006, producţia ar putea să crească cu 15%, la 390 milioane de tone, spun analiştii.

"Mittal" şi "Arcelor" urmăresc să se extindă în China, prin furnizarea de expertiză, dar şi de produse siderurgice, în baza unor parteneriate cu producătorii locali. Guvernul de la Beijing interzice companiilor străine, "în principiu", să preia pachete majoritare la societăţile siderurgice. Acest lucru nu a împiedicat, însă, compania "Mittal" să achiziţioneze 37% din "Hunan Valin Steel Tube & Wire" Ltd., primul pas făcut de acest producător în China. Preţul tranzacţiei s-a ridicat la 338 milioane de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb