Ucraina va exporta probabil doar 200.000 de tone de grâu în perioada martie-iunie, deoarece porturile sale la Marea Neagră sunt blocate în urma invaziei armatei ruseşti, a estimat astăzi firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters, conform Agerpres.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului.
În perioada iulie 2021-iunie 2022, exporturile de grâu nu vor depăşi 18,3 milioane de tone, iar stocurile finale vor ajunge la 5,9 milioane de tone, previzionează APK-Inform.
În perioada iulie 2021-martie 2022, Ucraina a exportat 18,1 milioane de tone de grâu.
Ucraina a suspendat deja exporturile de secară, ovăz, mei, hrişcă, sare, zahăr, carne şi nutreţ în contextul invaziei ruseşti şi a introdus licenţe la export pentru grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.
Separat, Mykola Gorbachev, preşedintele Asociaţiei producătorilor ucraineni de cereale, a declarat pentru Reuters că ţara ar putea pierde venituri de şase miliarde de dolari dacă nu va reuşi să vândă milioane de tone de grâu şi porumb prevăzute să fie exportate până în iunie, din cauza blocadei porturilor sale de către forţele ruseşti.
Ucraina exportă 98% din cerealele sale prin porturi şi doar o mică parte pe calea ferată, unde costurile sunt mai ridicate.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase.
Dar navele ruseşti nu permit navelor de tip cargo să părăsească porturile ucrainene, unde se află blocate aproximativ 100 de vase sub pavilion străin.
"Estimăm potenţiale pierderi de şase miliarde de dolari". Aproximativ 20 de milioane de tone de grâu şi porumb din sezonul 2021/2022 încă aşteaptă să fie exportate, a declarat Mykola Gorbachev.