În plin proces de restructurare, BCR pune la bătaie 300 de posturi

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2013

În plin proces de restructurare, BCR pune la bătaie 300 de posturi

Ciprian Ionescu, Sindicatul Naţional al Salariaţilor din BCR: "Suntem cel puţin în prezenţa unor neconcordanţe în raport de legislaţia aplicabilă relaţiilor de muncă"

BCR intenţionează să ocupe 300 de poziţii în aproximativ 150 de oraşe din ţară, potrivit unui site autohton de recrutări, în condiţiile în care instituţia de credit se află în plin proces de restructurare.

Disponibilizarea a 1.600 de angajaţi şi reducerea reţelei teritoriale cu 10%, anunţate la sfârşitul anului trecut, se află în desfăşurare, neexistând noutăţi de comunicat, ne-au precizat oficialii BCR, contactaţi de ziarul BURSA. "Restructurare înseamnă că se rearanjează poziţiile în companie, că există locuri pe care trebuie insistat şi locuri unde nu", ne-au explicat aceştia. Rearanjarea poziţiilor în instituţie, potrivit domniilor lor, presupune axarea anumitor angajaţi pe o direcţie şi angajarea altora pentru a le prelua din responsabilităţile originale pe care le-au avut.

Cu toate acestea, neconcordanţele privind reducerea personalului existent şi recrutarea de personal nou au ridicat semne de întrebare la nivelul Sindicatului Naţional al Salariaţilor din BCR. Ciprian Ionescu, preşedintele Sindicatului, ne-a precizat că a adresat problema conducerii băncii, iar răspunsul primit a fost că locurile de muncă afişate pe site-urile de recrutare sunt cu jumătate de normă. Domnia sa ne-a declarat: "Şi pentru sindicat a fost o enigmă. Constatând că pe site-uri de recrutare sunt sute de posturi vacante, pe care BCR doreşte să le ocupe în unităţi teritoriale retail, dar şi în administraţia centrală, similare cu cele desfiinţate în cadrul acestui proiect de reorganizare, care a atras sau atrage concedierea salariaţilor BCR, am fost contrariaţi şi am adresat o întrebare conducerii BCR la sfârşitul lunii iunie 2013. Răspunsul recepţionat a fost că majoritatea acestor posturi vacante, regăsite pe site-uri de recrutare, ar fi cu jumătate de normă sau cu element de mobilitate ataşat, create conform noii structuri funcţionale care a fost aprobată. Aceste posturi sunt vacante, deoarece salariaţii BCR nu au dorit să aplice pentru ocuparea lor. Sindicatul a făcut unele demersuri, în limita competenţelor sale, astfel încât salariaţi ai BCR să aplice pentru ocuparea acestor posturi, dar am înţeles că elementele generale şi specifice de desfăşurare a activităţii aferente acestor posturi vacante nu îi determină să le ocupe".

Preşedintele Sindicatului a mai precizat că angajarea a 300 de oameni, în condiţiile disponibilizării altora, reprezintă o neconcordanţă la nivelul legislaţiei. Domnia sa a adăugat: "Din punctul meu de vedere, luând în calcul procedura aplicată de angajator în acest proces de restructurare, plecând de la momentul aprobării proiectului şi continuând cu implementarea lui până astăzi, suntem cel puţin în prezenţa unor neconcordanţe în raport de legislaţia aplicabilă relaţiilor de muncă, în materia concedierilor colective, şi consider că nu este normal ca, în condiţiile în care au fost şi vor mai fi concediaţi salariaţi BCR care ocupă posturi similare (să nu uităm că proiectul de restructurare are ca ţintă reducerea a peste 1.500 de posturi), angajatorul să recruteze/selecteze/angajeze personal din extern pentru ocuparea unor posturi de aceeaşi natură cu cele desfiinţate".

Până la sfârşitul primului trimestru, BCR a disponibilizat 450 de angajaţi (aproximativ un sfert din disponibilizările anunţate în decembrie) şi a închis 62 de sucursale, ne declara Ciprian Ionescu la începutul lunii aprilie. BCR a anunţat că va renunţa, în total, la 1.150 de salariaţi până la finele anului, ne mai preciza domnia sa.

La începutul anului, Tomas Spurny, preşedintele BCR, declara: "Restructurarea în profunzime a operaţiunilor noastre are în vedere, mai întâi de toate, îmbunătăţirea experienţei clienţilor şi adaptarea generală a organizaţiei la noile realităţi de pe piaţa bancară din România".

Anul trecut, cel mai mare jucător de pe piaţa autohtonă a generat peste jumătate din rezultatul negativ la nivelul sistemului bancar. Cu o rată a creditelor neperformante de 26,7%, BCR a fost nevoită să majoreze provizioanele cu peste 68%, la 3,62 miliarde lei.

La sfârşitul lui 2012, conducerea instituţiei a anunţat şi reducerea reţelei teritoriale cu 10% dintre unităţi.

BCR a înregistrat, anul trecut, pierderi anuale de 1,2 miliarde lei, pe fondul creşterii costului cu provizioanele.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. we are calling on romanian BUIMACEALA :-)

    Sindicatul este aliat cu patronatul, fraieri or fi angajatii care mai platesc cotizatia in continuare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb