ÎN PLIN SCANDAL PRIVIND DOCTORATUL PREMIERULUI CIUCĂ USR propune un pachet legislativ antiplagiat

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 21 ianuarie 2022

Simona Spătaru, senator USR

Simona Spătaru, senator USR

USR va depune, la începutul sesiunii parlamentare din februarie, un pachet legislativ antiplagiat, prin care parlamentarii respectivei formaţiuni politice propun să stopeze propagarea fenomenului de furt intelectual. Pachetul include trei iniţiative care aduc modificări la legea salarizarii unice, legea privind depozitul legal de documente şi legea educaţiei naţionale în ceea ce priveşte funcţionarea Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi sancţiunile aplicate şcolilor doctorale.

Iniţiativa parlamentarilor USR are loc în contextul în care în ultimele două luni guvernul s-a confruntat cu două acuzaţii de plagiat: una la adresa lui Florin Roman, care a demisionat din funcţia de ministru al Digitalizării şi una la adresa premierului Nicolae Ciucă. În afara celor doi, în vizorul celor care analizează sub aspectul plagiatului lucrările ştiinţifice, se mai află Sorin Grindeanu - ministrul Transporturilor şi Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, dar despre care încă nu au apărut acuzaţii referitoare la un eventual furt intelectual.

Potrivit USR, pachetul legislativ propus este o continuare a iniţiativei legislative demarată în 2021, care prevedea anularea posibilităţii ca un plagiator să renunţe la titlul de doctor în mod voluntar.

"Ne aflăm iată, din nou, într-un mare scandal de corupţie intelectuală care zdruncină fotoliul de premier. După cazul Victor Ponta sau Gabriel Oprea, iată, avem cazul Nicolae Ciucă. Pentru a împiedica fuga de responsabilitate, la sfârşitul anului trecut, am propus măsuri de modificare la legea învăţământului, respectiv să se anuleze posibilitatea ca un plagiator să renunţe la titlul de doctor în mod voluntar. Acea prevedere fusese introdusă, special pentru Victor Ponta, de către actualul ministru al Învăţământului, Sorin Cîmpeanu. Continuăm această serie de măsuri antiplagiat. Lucrez în continuare cu colegii mei, de la comisiile de învăţământ, în mod special, pentru ca propagarea fenomenului de corupţie intelectuală să nu mai fie un fenomen cum este acum, în România. Am identificat, cel puţin, două probleme mari: o inflaţie a titlurilor de doctor în România şi o legislaţie slabă, care protejează pe cei care plagiază", a declarat Simona Spătaru, senator USR, unul dintre iniţiatorii viitorului pachet legislativ.

Co-iniţiator al pachetului de acte normative, deputatul Cristian Seidler susţine că ne confruntăm cu o creşterea exponenţială suspectă a numărului de doctorate în ultimii 20 de ani. Astfel, dacă în anul 1990, 1500 de români aveau titlul de doctor, iar în următorii zece ani au fost acordate încă 30.000 titluri de doctor, în perioada anilor 2000-2006 au mai fost acordate alte 30.000.

"Nu putem să nu observăm că, de-a lungul timpului, legile salarizării au încurajat acest fenomen prin faptul că s-au primit bani suplimentari pentru simpla deţinere a titlului de doctor. Istoric vorbind, exista un spor de 15% din salariul de bază, iar din 2017 avem un spor de 50% din salariul minim pe economie. În momentul de faţă, vorbim undeva la 750 de lei pe lună pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor. Sunt două mari ipoteze cu care lucrăm: ipoteza în care pentru ocupare unui post, e nevoie de deţinerea titlului ştiinţific de doctor. În acest caz, nu se justifică plata suplimentară pentru deţinerea unei diplome fără de care nu s-ar fi putut ocupa acel post; a doua ipoteză este aceea în care pentru exercitarea atribuţiilor la locul de muncă, nu i se cere prin fişa postului respectiv să deţină un titlu ştiinţific de doctor. Acela nu este util, neapărat, în desfăşurarea activităţii. În cazul acesta, de ce am da bani suplimentari pentru ceva ce nu e necesar? (...) Plata pentru deţinerea unei diplome nu este un lucru sănătos", a precizat Cristian Seidler.

Colegul său din USR, sentaorul Ştefan Pălărie susţine că inflaţia de doctorate nu este doar una numerică, ci şi una slab calitativă.

"Avem mai mulţi doctori în ştiinţe decât conţinut intelectual de calitate, ori acest lucru trebuie să înceteze. Motiv pentru care avem în grupul de lucru pe pachetul de legi antiplagiat mai multe modificări", a spus Ştefan Pălărie.

Printre modificările dorite de USR legislaţiei actuale se află şi următoarele:

- tezele de doctorat să fie trimise în format digital Bibliotecii Naţionale a României

- sancţiuni drastice pentru şcolile doctorale care nu se supun legii în vigoare şi care nu trimit exemplarul digital către Biblioteca Naţională;

- transparentizarea acttivităţii CNATDCU, singura instituţie competentă din ţara noastră pentru catalogarea ca plagiat sau nu a unei teze doctorale.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. De acord cu inflatia de ,,doctori" si cu cele 3 modificari propuse, DAR PANA DUPA ,,verificarea" tezei de doctorat- Ciuca, ceruta de el insusi, NU acuzam fara dovezi. Sau USR ii vizeaza/ doreste functia?

    1. Dovezile sunt publice.

    USR a disparut din agenda politica actuala si incearca sa se bage in seama.. Toata tara a vazut de ce sunt in stare in perioada cat au fost la guvernare adica au facut mai mult rau, la fel si la Timisoara sau Brasov unde au primari si oamenii ingheata de frig in case, spitale, scoli, gradinite, institutii etc.. Asa ca USR v a ramane in afara parlamentului la viitoarele alegeri.. Nimeni nu mai voteaza pe acesti mincinosi si impostori...

    1. Pasarea malai viseaza

    OBLIGAȚI PRIN LEGE SĂ AIBĂ DOCTORAT. NR. 300 : SĂ FACĂ LEGI CARE DESCURCĂ NU ÎNCURCĂ LUMEA . LIPSA : ROMÂNIA EȘUATĂ .

    Pentru ca initiativa USR sa fie credibila trebuie sa includa ameliorarea procesului de elaborare ,prezentare si certificare a tezelor de doctorat . Si rolul conducatorilor de doctorat in acest proces !Pentru ca aici poate fi problema si pt gr Ciuca si foarte multi altii si nu o lipsa de buna credinta ( cum aparent se pune problema acum ). In acest proces de elaborare ,prezentare a dizertatiei si peer reviw nu putem sa ne pronuntam noi ,publicul , care nici nu cunoastem procesul in sine . Altfel ,simplul atac post factum asupra unor cetateni care ajung in posturi inalte prin politica ...seamana cu un instrument de lupta politica . Atat la Ponta cat si la toti cei care au fost linsati public ,interesul pentru analiza lucrarilor doctorale( cu algoritmi computationali care nu existau la vremea elaborarii lucrarii ) s a facut dupa ce persoanele respective au ajuns in functii inalte ,nu inainte , sa zicem sa si depuna candidatura sau sa aplice pt un post etc . Deci nici atacul post factum care uneori e un fel de linsaj public ,nu e in regula .

    Si daca tot lucreaza la legislatie privind moralitatea civica ,sa examineze USR si daca e moral ca dnul Ghinea a elaborat PNRR ,l a negociat (slab ,cel putin! ) cu birocrati din Brussel (unde activitatea de lobby e in floare si absolut nereglementata ) si acum infiinteaza firma (cu alti europarlamentari ridicati prin fonduri europene ) de consiliere si sprijin a aplicantilor din Romania la PNRR ! Aici e un urias hazard moral care trebuie rezolvat de partidul care vrea sa vindece societatea de coruptie ,autoservire din resursele publice (fie ele bani publici sau titluri folositoare la acces la varful politicii ) si sa ridice standardele societale si politice . 

    1. Ce suflet milos, cate cuvinte bune pentru victimele linsate public...

      Plagiatul nu s-a redefinit in ultimii ani, astfel ca nu este cazul sa pozeze in victime. Din interese personale au simulat un doctorat iar acum au probleme, se intampla, minciuna are picioare scurte.

      Lucrarea lui Ciuca contine pagini intregi plagiate dintr-un material al coordonatorului, daca nu a sesizat acest lucru toata lucrarea si coordonarea ei nu au nici o valoare. 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb