ÎN POFIDA TUTUROR PROTESTELOR Guvernul insistă să privatizeze CEC-ul

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2006

Guvernul insistă să privatizeze CEC-ul

Câştigătorul cursei pentru privatizarea CEC va fi anunţat în perioada 20 - 22 decembrie, după ce Guvernul a aprobat ieri forma finală a contractului de privatizare a băncii, după cum a spus Sebastian Vlădescu, minis­trul Finanţelor. Cei doi in­vestitori rămaşi în competiţie sunt National Bank of Greece şi banca maghiară OTP Bank. Acestora li se va cere o ofertă financiară îmbunătăţită.

Câştigătorul va fi anunţat în aceeaşi zi cu primirea ofertelor finale, a spus ministrul Finanţelor, iar Premierul a afirmat că aprobarea privatizării se va face tot prin proiect de lege, precum s-a întâmplat cu privatizarea BCR.

Sebastian Vlădescu a refuzat să comenteze conţinutul contractului de privatizare, precum şi preţul pe care îl va accepta statul pentru CEC, precizând că acesta va fi publicat imediat după semnare.

Statul va vinde 69,9% din acţiunile CEC, iar din suma obţinută 9,9% va fi transferat Fondului Proprietatea, 5% din acţiuni vor fi vândute foştilor şi actualilor angajaţi ai CEC, iar restul va fi tranzacţionat pe piaţa de capital.

CEC-ul este banca cu cele mai multe sucursale dintre băncile prezente pe piaţă, având 1.400 de sedii în toată ţara şi aproximativ 9.000 de angajaţi. Numărul sucursalelor este aproximativ acelaşi cu numărul tuturor sucursalelor celorlalte bănci la un loc, dar cota de piaţă a CEC este relativ mică, fiind în jurul a 5%.

Călin Popescu Tăriceanu a condamnat moţiunea de cenzură simplă depusă la Senat de 43 de senatori PSD şi PRM. "Moţiunea numită îmi aminteşte de sloganurile din anii "90 care spuneau să nu ne vindem ţara", a afirmat Premierul care s-a declarat "deranjat" de acest demers. Domnia sa afirmă că trebuie să observăm că "privatizările serioase" care s-au făcut au fost benefice pentru că "au îndepărtat firmele căpuşă care, de obicei, se instalează pe lângă societăţile de stat, aşa cum s-a întâmplat la Sidex sau la Petrom". Aceste firme căpuşă făceau un profit "frumuşel" în opinia primului ministru, pe spatele con­tribuabililor.

Mai mult, Premierul spune: "Cu cât vor fi mai puţine societăţi de stat, cu atât corupţia va fi mai mică" deoarece în sis­temul privat nu există corupţie.

Potrivit domniei sale "interesul acţionarilor şi profitul nu pot exista în acelaşi loc cu corupţia".

Dacă lucrurile stau în acelaşi mod cu toate companiile de stat, Premierul ar trebui să ne spună şi care sunt căpuşele care parazitează CEC-ul, cine a avut de câştigat până acum de pe urma acestei bănci şi cine mai are încă, până la privatizarea ei şi, implicit, până la ştergerea urmelor acestor posibili infractori. Dincolo de aceste lucruri, şeful Executivului ar trebui să afle corupţii din toate societăţile care mai sunt de stat sau unde statul deţine participaţii şi să-i înlăture. Până nu face aceste lucruri, privatizarea CEC nu poate fi un "somn liniştit" pentru populaţie.

Privatizarea CEC trece, contestatarii rămân

Semnatarii moţiunii de cenzură din Senat consideră că este necesar un consiliu de administraţie la conducerea CEC care să includă şi reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile. Contestatarii reclamă şi faptul că ţara noastră nu va mai avea bănci mari cu capital autohton, public sau privat.

Dezbaterea moţiunii se va face săptămâna viitoare în plenul Senatului şi va fi susţinută probabil şi de parlamentarii PIN. Partidul Iniţiativa Naţională solicită Guvernului să prezinte motivaţia care a stat la baza privatizării CEC şi spune că preţul care va fi oferit pe această instituţie va fi unul extrem de scăzut. PIN aminteşte că această bancă are o activitate profitabilă şi că poate declanşa o campanie, împreună cu alte organizaţii, pentru a bloca privatizarea ei.

Nu în ultimul rând, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi Alianţa pentru Dezvoltare Economică a României (ADER) doresc ca CEC să rămînă bancă cu capital românesc. Privatizarea acestei instituţii s-ar putea înfăptui, cred reprezentanţii ADER şi CCIB, prin subscripţie publică care să asigure accesul investitorilor români la acţiunile CEC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb