Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) a raportat, pentru prima jumătate a acestui an, o pierdere de 15,25 milioane de lei, peste cea de 10,98 milioane de lei din primele şase luni ale anului trecut, în condiţiile scăderii la jumătate a veniturilor, după cum reiese din raportul companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din cazare au fost de numai 0,79 milioane de lei, cu 62% sub cele din prima jumătate a anului trecut, de 2,12 milioane de lei, în timp ce veniturile din alimentaţie publică s-au ridicat la 0,53 milioane de lei, în scădere cu 60% comparativ cu cele din intervalul ianuarie-iunie 2021. Per ansamblu, în prima jumătate a anului, THR Marea Neagră a avut venituri din exploatare de 3,18 milioane de lei, jumătate faţă de cele din primele şase luni ale anului trecut, de 6,32 milioane de lei.
Compania explică scăderea veniturilor prin faptul că majoritatea unităţilor de cazare şi alimentaţie publică au fost deschise abia în data de 12 iunie şi a renunţării la contractul cu Casa Naţională de Pensii Publice care asigura turişti în perioadele de extrasezon. Nu în ultimul rând, numărul turiştilor s-a diminuat cu 20% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul condiţiilor geopolitice - războiul din Ucraina.
În prima jumătate a anului, THR-Marea Neagră a avut cheltuieli din exploatare de 18,17 milioane de lei, cu 4,6% peste cele din primele şase luni ale lui 2021.
Trebuie menţionat că activitatea companiei are un caracter sezonier, determinat de perioada de desfăşurare a vacanţelor şi sejururilor pe litoralul românesc al Mării Negre.
"Ţinând cont de activitatea sezonieră, începând cu al treilea trimestru al anului, activitatea operaţională produce venituri care conduc la un rezultat economico-financiar pozitiv, capabil să asigure acoperirea tuturor costurilor de exploatare, dar şi realizarea de profit utilizat parţial pentru finanţarea programelor investiţionale", se arată în raport.
Recent, Consiliul de Administraţie al companiei a hotărât încetarea contractelor de mandat ale directorului general şi directorului general adjuct, Mihai Zamfir şi Bogdan Nicolae Roşu.
În plus, board-ul a ţinut să anunţe că în evidenţele companiei nu a fost identificată nicio plângere penală formulată de fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, Constantin Frăţilă, împotriva directorului general Mihai Zamfir, pentru presupuse fapte de gestiune frauduloasă şi infracţiuni conexe.
"În urma activităţilor de audit/control efectuate la nivelul societăţii THR-Marea Neagră, nu s-au confirmat presupusele aspecte grave semnalate de fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, în legătură cu activitatea directorului general Mihai Zamfir", se arată într-un comunicat al companiei publicat în data de 5 august pe site-ul BVB.
Transilvania Investments deţine 78,6% din capitalul operatorului de activităţi turistice de la Marea Neagră, de deţine unităţi în Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Venus şi Saturn.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 11:33)
pe fondul bulei speculative!!! lasati naiba razbboiul!!!
a incercat si guvenrul sa va ajute cu etc "cupoane" de vacanta... dar voi nimic... foarte nesimtiti cu preturile speculative....
nu va este rusine? cu preturi se 1000 lei parcare pe zi si alte nesimtiri?
dal dracu de porumb ca este mai scum decat fabricarea si achizitia unui sezlong de plastic din china!!!
Chiar nu va este rusine?
Asa va trebuie!!! bagati sare cu paine tate ... si daca va inecati poate mai "beti" din preturile nesimtite pe care le aveti!!!
s c cret
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 11:40)
Altii pot sa faca profituri pe litotalul romanesc, numai astia nu reusesc.
Problema e la EFO, nu in alta parte.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 12:18)
corect.
problema e la sif 3 nu la efo ca aia numesc directorii si membrii CA.
Fratila a dar bir cu fugitii din CA de la efo?
iar gluma cea mai buna e ca au inceput sezonul doar in luna a 6-a si au rupt contractul cu casa de pensii si nu mai vin batranii la tratament.
o gluma de conducere care trebuie sa zoboare din functii in secunda doi daca sif 3 ar avea putina decenta fata de actionarii lor.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 14:03)
rectificare:
Altii INCA pot sa faca profituri pe litoralul Romaniesc in timp ce piata se restrange. (piata consumatorilor)
Mai avem o problema cu bulele astea:
cate zile de salariu net din venit mediu costa 1 zi pe litoral (calcule pe statiuni) in bule financiare si in depresii?
Eu din acest calcul simplu imi dau seama cand se intinde artificial coarda si golania incepe sa nu mai aibe margini!
E o golanie mare in piata!
Cand erau veniturile medii 12-15 mii euro pe an in grecia aveai costuri in statiunile respective sub costruile care sunt la noi acum!
Deci nu e concurenta reala e cartel inca!!! si speculatie!
"chiria la sezlong" 1 zi de munca ? pe bune? si nu e specula?
sa nu mai vorbim de grupul infractional ce au luat plajele - dreptul constitutional al cetaeanului roman - si nu mai au cetatenii unde sa se aseze GRATIS!! conform Constitutiei si legii plaga este GRATUITA A TUTuROR CETATENILOR!!!
Mare este nesimtirea, pana la Dumnezeu si inapoi!
seamana romania (litoralul) nesimtit de tare cu anii 20 spre 30.... nu avem ce compara cu anii 60-70 unde era umpic de bunsimt economic si social...
acum parca e iar haiducia "iliberala" la fel ca de pe vremea anilor 20-30 de se saturase poporul prin 40 si cv.... mare e mirarea sa nu se "sature" treptat si de comportamentele actuale sociale "haine si lacome" financiar.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 12:18)
O capusa mare care are infipt bine capul.