ÎN PRIMA JUMĂTATE A LUI 2018 FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ DIN 2017 Profitul net al BCR - mai mare cu 130%

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2018

Profitul net al BCR - mai mare cu 130%

Profitul net al Băncii Comerciale Române (BCR) a fost de 697 milioane lei (149,7 milioane euro), în primul semestru al acestui an, cu peste 128% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a lui 2017, care s-a cifrat la 305 milioane lei (67,4 milioane euro).

Banca a anunţat că la baza rezultatelor din prima jumătate a anului în curs stă "dezvoltarea afacerii şi îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului". Sergiu Manea, CEO BCR, a precizat: "În perioada următoa­re ne vom intensifica eforturile să oferim servicii competitive, să consolidăm relaţii de încredere şi să promovam în mod particular servicii bancare şi creditare responsabilă. Mai mult, vom folosi şi vom crea toate oportunităţile posibile pentru implementarea programului nostru de educaţie financiară".

Conform comunicatului instituţiei financiare, în activitatea de retail, BCR a generat volume noi de credite de 4,1 miliarde lei, în perioada ana­lizată.

Vânzările pentru companiile micro au crescut cu peste 60%, fiind susţinute de oferta revizuită de cont curent şi de implicarea BCR în programul guvernamental StartUp Nation.

În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 568 milioane lei. "Se remarcă aici o creştere semnificativă, de 16%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a finanţărilor pentru întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), ca urmare a strategiei proactive de susţinere a antreprenorilor locali. precum şi a creşterii înregistrate în activitatea de leasing", arată BCR.

În cadrul finanţărilor corporate, banca se implică în câteva sectoare-cheie pentru economia româneas­că, precum industria auto, agricultura, energia şi logistica. În acelaşi timp, co-finanţarea proiectelor dezvoltate cu fonduri europene rămâne solidă, portofoliul atingând un volum de co-finanţări de 8,2 miliarde lei. În acest context, rezultatul operaţional s-a situat la 740,9 milioane lei, mai mare cu 1,5% decât cel din anul precedent, de 729,9 milioane lei, ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional.

Comunicatul BCR mai anunţă: "Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 9,5%, la 962,3 milioane lei, de la 878,7 milioane lei în semestrul întâi din 2017, ca urmare a creşterii nivelului dobânzilor în piaţă, precum şi a volumelor mai mari de conturi curente. Veniturile nete din comisioane au avansat cu 3,1%, la 349,4 milioane lei, de la 338,9 milioane lei, ca urmare a volumelor mai mari din business-ul de carduri şi din tranzacţii, precum şi din creditarea pentru afaceri noi.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 0,9%, la 187,8 milioane lei, de la 189,6 milioane lei. Venitul operaţional a crescut cu 7,1%, la 1.541,6 milioane lei de la 1.439,5 milioane lei în semestrul întâi 2017, ca urmare a creşterii veniturilor nete din dobânzi şi a celor din comisioane".

Rata de NPL a coborât la 6,7%, la 30 iunie 2018

Cheltuielile administrative generale, în prima jumătate a anului în curs, au ajuns la 800,7 milioane lei, fiind mai mari cu 12,8% comparativ cu 709,7 milioane lei, în intervalul similar din 2017, în urma unor investiţii în sedii şi în proiecte IT.

Rata creditelor neperformante s-a cifrat la 6,7%, la 30 iunie 2018, continuând să coboare de la 8,1% în decembrie 2017, ca urmare a tranziţiei la IFRS9, continuării eforturilor de recuperare a creditelor neperformante, dar şi neînregistrării altor credite neperformante, a anunţat banca.

Printre altele, BCR arată că împrumuturile şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 4,5%, la 34.994,3 milioane lei, la jumătatea anului, de la 33.490,9 milioane lei, la 31 decembrie 2017, în timp ce creditele corporate au ramas la o valoare stabilă.

Depozitele de la clienţi au stagnat la 52,4 milioane lei. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă. Conform comunicatului citat, BCR se concentrează pe creditarea în lei, reuşind să inverseze mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei.

Grupul Erste - profit net de 774 milioane euro

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, a înregistrat un profit net de 774 milioane euro, acesta fiind susţinut de îmbunătăţirea rezultatelor operaţionale şi de mediul de risc favorabil, a anunţat, ieri, banca, într-un comunicat.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG, a subliniat: "Performanţa Erste Group în primele şase luni ale acestui an a fost una dintre cele mai bune - profitul net a crescut cu 24% faţă de anul precedent, la 774 milioane euro. Această evoluţie a fost determinată de o creştere de 3,3% a venitului net din dobânzi şi de 5,3% a venitului din comisioane. Costurile de risc au rămas la niveluri scăzute, iar raportul cost/venituri a scăzut de la 64,3% la 58,8%, în al doilea trimestru. Ne aşteptăm ca rezultatele noastre operaţionale să continue această tendinţă pozitivă în a doua jumătate a anului 2018, având în vedere că economiile din Europa Centrală şi de Est îşi vor menţine ritmul superior de creştere, cu rate scăzute ale şomajului, salarii reale în creştere şi competitivitate economică sporită".

Venitul net din dobânzi a crescut, în principal în Republica Cehă şi în România, la 2,21 miliarde euro, în timp ce venitul net din taxe şi comisioa­ne a crescut la 959,3 milioane euro, în principal în baza veniturilor mai mari din serviciile de plată, administrarea de active şi creditare. Venitul operaţional a crescut la 3,37 miliarde euro. Creşterea cheltuielilor administrative generale până la peste 2 miliarde euro s-a datorat în principal unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 1,2 miliarde euro, potrivit reprezentanţilor Erste.

Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 3,6%, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 72%. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a cres­cut la 144,7 miliarde euro, iar depozitele de la bănci s-au majorat la 17,9 miliarde euro. Depozitele de la clienţi au continuat să crească, mai ales în Austria, Republica Cehă şi Slovacia, şi au ajuns la 156,8 miliarde euro. Rata credite/depozite s-a situat la 92,3%. Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării, apreciază specialiştii din bancă, care arată: "Estimările privind creşterea reală a PIB în 2018 se situează între circa 3% şi 4% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria. Aceasta ar urma să fie susţinută în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni.

Erste Group are ca obiectiv, în acest an, o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% (pe baza capitalului tangibil mediu în 2018). Ipotezele de bază sunt: venituri în uşoară creştere; scădere uşoară a cheltuielilor ca urmare a unor costuri mai reduse cu proiectele şi menţinerea costurilor de risc la minime istorice.

Conform sursei citate, riscurile privind perspectivele sunt reprezentate de impactul privind evoluţia ratelor de dobândă alta decât cea estimată; riscurile politice sau măsurile de reglementare împotriva băncilor; riscurile geopolitice şi cele economice globale.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. 149 milioane. Euro sem.1 2018,- 67 milioane. Euro sem.1 2017 atunci de unde creșterea de 230%?

    1. Asa este, profitul bancii a crescut cu 128%. Multumim pentru atentionare, am rectificat.

    BCR este o rusine pentru Romania. Acorda bonificatii de 0,35% la depozitele pe 6 luni iar la credite a crescut in mod nesimtit dobanzile. Cred ca toti cu depozite ar trebui sa paraseasca aceasta banca. Nu mai vorbim si de comisioanele deosebit de mari comparativ cu cele practicate de alta banci mai mari sau mai mici.

    Profitul net al Băncii Comerciale Române (BCR) a fost de 697 milioane lei (149,7 milioane euro), în primul semestru al acestui an.......

    O rugaminte: unde s-a putut topi asa de repede; a fost este la timpul trecut, deci nu mai este?. 

    Comunicat BCR: "Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 9,5%, la 962,3 milioane lei, de la 878,7 milioane lei în semestrul întâi din 2017, ca urmare a creşterii nivelului dobânzilor în piaţă... 

    Comunicatul meu: volumul dobanzilor la depozitele constituite la BCR s-a topit pur si simplu in urma "imbunatatirii"/ consolidarii relatiei bancii cu clientii. 

    Make, nu te mai lauda ca cititorii BURSA sunt oameni de afaceri; daca la un asa subiect, reatiile sunt cele de pe ecran , ziarul tau se prabuseste.

    Nu va mai ocupati cu divagatii politice, ca nu va pricepeti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb