Noua Bursă de Valori din Beijing (Beijing Stock Exchange - BSE), lansată în 15 noiembrie pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), găzduieşte 82 de companii din 25 de sectoare economice ale Chinei, iar acţiunile a 11 dintre acestea au crescut în prima lună de existenţă a pieţei, conform datelor publicate recent de Global Times.
Cele 11 titluri au realizat, astfel, un câştig mediu de 110,84%. Bursa din Beijing a informat că 71 de companii şi-au transferat listarea de la National Equities Exchange & Quotations (NEEQ), piaţă over-the-counter cunoscută sub numele de New Third Board (NTB), iar câştigul mediu al acţiunilor acestora a fost, în prima lună, de 29,97%.
În intervalul menţionat, tranzacţiile totale de la BSE au ajuns la 47,897 miliarde de yuani (7,52 miliarde dolari), iar lichiditatea pieţei s-a îmbunătăţit, volumul mediu zilnic de tranzacţionare fiind de 3,07 ori mai mare decât la NTB.
Rata de fluctuaţie zilnică a titlurilor s-a redus de la 25,51% în prima zi de tranzacţionare la 5,28% în prezent, pe măsură ce preţurile acţiunilor s-au stabilizat.
La data de 14 decembrie, numărul investitorilor calificaţi la Bursa de Valori din Beijing a ajuns la 4,6 milioane, în creştere de 1,7 ori faţă de cei existenţi înainte de anunţul din 2 septembrie privind înfiinţarea BSE.
• Beijing Tri-Prime Gene Pharmaceutical: "Listarea, un accelerator pentru inovare"
Beijing Tri-Prime Gene Pharmaceutical Co., o companie de biomedicină care s-a mutat la BSE de la NEEQ, îşi va accelera producţia de medicamente cu interferon la fabrica sa inteligentă, ca urmare a listării, care i-a adus fondurile necesare.
"Listarea la Bursa din Beijing este ca un accelerator pentru inovare", a declarat, citat de china.org.cn, Cheng Yongqing, preşedintele Tri-Prime Gene, adăugând: "Capacitatea de inovare a unei companii necesită sprijin financiar major, dar IMM-urile sunt de obicei slabe în ceea ce priveşte atragerea finanţării, din cauza lipsei creditelor ipotecare şi garanţiilor adecvate".
Tri-Prime Gene şi-a consolidat rapid numele după listarea la BSE, canalele de finanţare s-au extins foarte mult, ceea ce a dat un impuls puternic proiectelor sale de cercetare şi dezvoltare în curs.
• Shaanxi Tonly Heavy Industries: "Programul nostru va deveni operaţional la un an de la listare"
Yang Peng, preşedintele-secretar al Shaanxi Tonly Heavy Industries Co., distribuitor de basculante, declară că listarea a ajutat compania să strângă bani pentru construirea unei fabrici în Xi'an, să cumpere echipamentele necesare şi să-şi extindă echipele de cercetare şi dezvoltare.
"Programul nostru va deveni operaţional la un an după listarea la BSE", a spus Yang, care s-a declarat impresionat de sistemul de finanţare continuu pe care Bursa de la Beijing l-a adaptat pentru IMM-urile inovatoare.
Conform regulilor BSE, o companie se poate refinanţa după şase luni de la listare, cu mecanisme de emitere diversificate şi instrumente de finanţare, cum sunt acţiunile ordinare şi cele preferenţiale, obligaţiunile convertibile.
Şi Liu Xiaoliang, preşedintele-secretar al Nutrichem, o companie de agrochimie cu sediul în Beijing, susţine că BSE a redus costul şi dificultatea listării pentru IMM-uri. Mai mult, BSE le-a oferit o şansă acelor firme cu o capacitate financiară relativ slabă de a strânge bani, iar timpul pentru analiza documentelor de listare a fost scurtat la aproximativ două luni.
"Bursa din Beijing este destinată companiilor care se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, cu o plajă relativ mică de afaceri, dar cu o puternică capacitate de inovare", consideră Li Xudong, directorul general al China Securities, menţionând: "Aproximativ 80% din firmele listate la BSE provin din producţia avansată, serviciile de înaltă tehnologie şi industriile emergente strategice".
Tian Xuan, decan asociat şi profesor de finanţe la PBC School of Finance, Universitatea Tsinghua, a subliniat că diferenţierea ar trebui extinsă în continuare între BSE şi alte pieţe din China, precum ChiNext şi STAR Market, în privinţa condiţiilor de emitere a titlurilor, a modului de tranzacţionare şi mecanismului de guvernanţă.
BSE promite că va îmbunătăţi gradul de incluziune pentru mai multe IMM-uri şi va optimiza continuu condiţiile de acces la listare. De asemenea, va orienta fondurile private şi publice pentru creşterea investiţiilor şi va încuraja fondurile pe termen lung, cum sunt cele de asigurări şi asigurări sociale, să intre pe bursă.
• CSRC: "Lansarea Bursei din Beijing - o piatră de temelie pentru reformele pieţei de capital"
Yi Huiman, preşedintele Comisiei de Reglementare a Pieţelor Financiare din China (CSRC), a afirmat, la debutul BSE, citat de Reuters: "Lansarea Bursei din Beijing este o piatră de temelie pentru reformele pieţei de capital, deoarece va îmbunătăţi sistemul de finanţare pentru IMM-uri şi va susţine modernizarea şi inovarea în economie".
Înfiinţarea Bursei de Valori din Beijing face parte din schema strategică a preşedintelui Xi Jinping de a dezvolta pieţele de capital din China şi va sprijini inovarea şi întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare. Tranzacţiile de pe piaţa nouă din China au fost lansate la numai două luni după ce preşedintele Xi Jinping a anunţat planurile pentru noua bursă. Autoritatea chineză de reglementare bursieră a informat că Beijing Stock Exchange vine în completarea actualelor burse de la Shanghai şi Shenzhen.
La Bursa din Beijing este adoptat mecanismul IPO bazat pe înregistrare, aşa cum se întâmplă la ChiNext din Shenzhen şi Star Market din Shanghai. Dacă se califică, firmele listate la Beijing se pot muta la ChiNext sau Star.
Capitalizarea minimă pentru listarea la Beijing este de 200 de milioane de yuani (31,3 milioane de dolari). Noua bursă urmăreşte să atragă în principal companiile mici angajate în industriile avansate de producţie şi servicii. Finanţarea întreprinderilor mici din China este privită ca fiind esenţială pentru economia ţării asiatice, care a încetinit în ultimele două trimestre pe fondul inflaţiei accelerate şi al crizei energetice.
China şi-a intensificat sprijinul pentru IMM-urile care se luptă să supravieţuiască într-o economie care încetineşte, în timp ce reprimă giganţii tehnologici în baza viziunii preşedintelui Xi privind "prosperitatea comună", o politică de reducere a decalajului dintre bogaţi şi săraci.