Profitul net înregistrat de grupul BRD în primele nouă luni ale acestui an a fost de 1,14 miliarde lei, în creştere cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (fiind cu 28,2% mai mare, de la an la an, excluzând elementele nerecurente), pe fondul dinamicii comerciale pozitive continue, îmbunătăţirii performanţei operaţionale şi costului net al riscului pozitiv.
Rentabilitatea capitalurilor proprii a ajuns la 20,9%, în perioada analizată, (19,7% fără luarea în calcul a elementelor nerecurente).
Conform comunicatului băncii, rata de adecvare a capitalului la nivelul BRD a rămas la un nivel confortabil, de 19,4%, la finalul lunii septembrie 2018 (la nivel individual, conform Basel 3), faţă de 18,5% la sfârşitul lui septembrie 2017, poziţionând în mod favorabil banca pentru continuarea creşterii.
François Bloch, Directorul general al BRD Groupe Societe Generale, a menţionat: "În primele nouă luni ale anului 2018, Grupul BRD a obţinut rezultate foarte solide, ce reflectă dinamica comercială pozitivă şi performanţa operaţională robustă. Creşterea a fost susţinută de avansul volumelor de credite şi depozite pe segmentul retail, de intensificarea tranzacţiilor, în timp ce utilizarea tot mai ridicată a soluţiilor de bancă la distanţă confirmă eforturile continue de a îmbunătăţi oferta noastră digitală".
Gradul de echipare a clienţilor persoane fizice (număr mediu de produse pe client activ) a crescut la 4,25 de la 4,16, potrivit comunicatului citat. Stocul de contracte de internet şi mobile banking pentru clienţii persoane fizice a ajuns la 1,51 milioane, +16% faţă de anul precedent, contractele mobile banking crescând într-un ritm foarte rapid.
Creditele nete au înregistrat un avans cu 1,5%, fiind susţinute de dinamica pozitivă a portofoliului retail. Împrumuturile acordate în segmentul retail şi-au menţinut tendinţa pozitivă, înregistrând o creştere de 4,3%, ca urmare a avansului creditelor pentru locuinţe (+8,3% an pe an). În contextul creşterii ratelor de dobândă şi gestionării prudente a riscului, volumul creditelor non retail a înregistrat o creştere de 1,7%, în perioada analizată.
Depozitele au crescut cu 1,5%, pe fondul volumului depozitelor retail, mai mare cu 6,7% an pe an, după avansul înregistrat de conturile curente ca urmare a majorării veniturilor disponibile. Indicatorul credite nete/depozite a fost de 69%, la finalul lunii septembrie 2018, stabil în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
• Veniturile BRD au crescut cu 11,1%
În primele nouă luni ale anului 2018, veniturile BRD au crescut cu 11,1%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 2,289 miliarde lei, trendul fiind susţinut atât de veniturile nete din dobânzi, cât şi de veniturile neaferente dobânzilor. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu +15,5% în dinamică anuală, în baza volumelor mai mari pe segmentul retail (valoarea medie a stocului de credite a crescut cu 6,9%, iar a depozitelelor cu 5,2%) si ratelor de dobândă la lei în creştere.
Veniturile neaferente dobânzilor au înregistrat o creştere anuală de 4,2%, beneficiind de majorarea volumelor de tranzacţii, activitate de custodie dinamică şi rezultat din tranzacţionare mai mare.
Comunicatul BRD arată: "Cheltuielile operaţionale au crescut cu 3,9% în dinamică anuală, reflectând majorarea costurilor cu forţa de muncă şi costurile în legătură cu proiectele de transformare a băncii. Avansul cheltuielilor cu personalul de 9,4% an pe an a fost determinat în principal de ajustarea pachetelor de compensaţii, în contextul presiunilor din piaţa muncii. Alte cheltuieli, excluzând costurile reglementare (contribuţiile la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie), au fost mai mari cu +5,9%, determinate în principal de creşterea cheltuielilor IT, ca urmare a investiţiilor ridicate determinate de proiectele de transformare a băncii. Contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie s-a înjumătăţit faţă de anul trecut".
Performanţa operaţională s-a îmbunătăţit semnificativ, rezultatul operaţional brut fiind mai mare cu 18,9%, reflectând capacitatea solidă de generare a veniturilor. Sursa citată mai afirmă: "Indicatorul cost/venit s-a îmbunătăţit cu 3,4 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut (48,2% faţă de 51,6% în primele 9 luni ale anului 2017)".
Grupul BRD a înregistrat un cost al riscului pozitiv de 170 milioane lei, în primele nouă luni ale anului 2018, ceea ce reflectă calitatea portofoliului de credite. Faţă de anul precedent, costul riscului pozitiv s-a diminuat cu 37,6%, ca urmare a elementelor nerecurente semnificative înregistrate în prima jumatate a anului 2017.
Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,8%, la finalul lunii septembrie 2018, faţă de 8,1% la sfârşitul aceleiaşi luni din 2017, în timp ce gradul de acoperire s-a menţinut ridicat la 73,1%, în comparaţie cu 75% (conform metodologiei ABE).
BRD - Groupe Societe Generale operează o reţea de 745 de unităţi, cu aproximativ 2,4 milioane de carduri şi o reţea de acceptare de aproximativ 28.000 POS-uri şi aproximativ 1.500 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii septembrie 2018, de 53 miliarde lei.
Grupul are 147.000 de angajaţi, în 67 de ţări, şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume.