ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018 INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"

Ramona Radu, Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 16 iulie 2018

INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, ca serie brută, în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2017, iar această scădere se reflectă în lucrările de construcţii noi (-5,0%), potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform acestuia, au fost înregis­trate creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+3,2%).

INS mai precizează: "Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 25,8%. Creşteri au fost la construcţiile inginereşti cu 12,2% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,9%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut per total cu 0,4%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,3% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 4,4%. Scădere a fost la lucrările de construcţii noi cu 1,9%".

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a crescut, în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,3%, respectiv cu 5,5%, clădirile rezidenţiale înregistrând o scădere de 23,9%, mai notează comunicatul.

În mai, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 21,5%, faţă de aprilie

INS informează că în luna mai, a anului curent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 21,5%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale (+35,2%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+22,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+19,2%), comparativ cu luna precedentă.

"Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 46,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,4%. Scădere a avut loc la clădirile rezidenţiale cu 6,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut per total cu 2,9%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 6,6%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 4,9% şi la lucrările de construcţii noi cu 1,9%. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 12,5%. Scăderi au fost la clădirile rezidenţiale cu 10,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,4%", se mai arată în comunicat.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut per total cu 1,2%, ca serie brută, în mai 2018, comparativ cu luna mai a anului trecut

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut per total cu 1,2%, ca serie brută, iar această majorare s-a reflectat la lucrările de reparaţii capitale (+24,9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,4%), mai arată datele INS, care indică şi o scădere în rândul lucrărilor de construcţii noi, cu 4,1%.

Comunicatul mai notează: "Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7% la construcţiile inginereşti. Scăderi au fost la clădirile rezidenţiale cu 31,2% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,6%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 26,8% şi la

lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,7%. Scădere s-a înregistrat la construcţiile noi cu 1,5%".

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 21,4%, iar scăderi au fost înregistrate la clădirile rezidenţiale cu 29,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 4,5%, conform INS.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR) ne-a declarat, recent: "Ne aflăm în faţa unui tablou destul de sumbru, în ceea ce priveşte piaţa construcţiilor pentru perioada următoare. Sectorul construcţiilor este în recesiune de aproximativ doi ani. Problema este că economia ţării noastre are unele dezechilibre majore".

Sectorul construcţiilor înregistrează o scădere la nivelul UE

În Uniunea Europeană lucrările de construcţii au cres­cut cu 1,2% în luna aprilie 2018 comparativ cu luna martie 2018. Cu toate acestea, ţara noastră se numără printre statele unde lucrările de construcţii au scăzut de la o lună la alta, minus 1,1%, arată datele publicate de Eurostat.

Ţara noastră nu se află pe ultimul loc la acest capitol, în Spania s-a înregistrat o scădere (minus 3,6%), Belgia (minus 1,8%), Slovacia (minus 1,4%) şi în Polonia (minus 1,2%). La polul opus, statele membre UE în care lucrările de construcţii au înregistrat cel mai puternic avans anual au fost: Slovenia (9,8%), Ungaria (6,5%) şi Germania (3,3%).

De asemenea, în luna aprilie 2018, comparativ cu aprilie 2017, lucrările de construcţii au crescut cu 1,8% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană. În acest caz România se situează şi printre statele membre în care lucrările de construcţii au înregistrat cea mai mare scădere, cu un declin de 2,7%. Scăderi mai mari au fost înregis­trate doar în Suedia (minus 6,4%), Belgia (minus 4,6%) şi Spania (minus 3,4%).

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut per total cu 4,1% în aprilie 2018, faţă de aprilie 2017. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,7%. În aprilie 2018, faţă de luna precedentă, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 3,1%. Ca serie ajus­tată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut per total cu 1,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb