ÎN PRIMELE DOUĂ LUNI Cheltuieli mai mari, venituri mai mici în bugetul statului

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 martie 2010

Deficitul estimat reprezintă 1,1 % din PIB

Creştere de 133,3% la asigurările pentru şomaj

Deficitul estimat al bugetului de stat s-a ridicat la 5,8 miliarde lei, reprezentând 1,1% din PIB, în primele două luni ale anului, conform datelor operative, potrivit Ministerului Finanţelor Publice.

Veniturile la buget au înregistrat un un decalaj de -3%, în primele două luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce cheltuielile au urcat cu 5,8%.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat au fost de 25,2 miliarde lei, respectiv -0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB, iar cheltuielile de 31,0 miliarde lei.

La categoria venituri, în termeni nominali, impozitul pe profit a crescut cu 3,6% faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce impozitul pe venit s-a micşorat cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă. Veniturile din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii s-au redus cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, având o evoluţie diferenţiată, în timp ce încasările din accize au crescut cu 210,3 milioane lei (+10,5%), cele din TVA s-au redus cu 1.264 milioane lei (-19%), acestea din urmă fiind influenţate şi de majorarea sumelor restituite de la 1.415,7 milioane lei în 2009 la 1.659.5 milioane lei în 2010.

La capitolul cheltuieli, cele cu bunuri şi servicii au crescut cu 12,0% faţă de perioada similară a anului precedent, ca urmare a plăţii bunurilor şi serviciilor medicale ajunse la scadenţă din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt inferioare cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a celor patru zile de concediu fără plată efectuate, în luna decembrie 2009, de către personalul din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate în luna ianuarie fiind aferente lunii decembrie. Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 17,6% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare creştere (133,3%) înregis-trân-du-se la asigurări-le pentru şomaj. Chel-tuielile cu do-bânzi au crescut cu 13,0% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, în timp ce cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru pro-gramele de dezvoltare, au fost în sumă de 2,8 miliarde lei, reprezentând 8,9% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, respectiv 0,5% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb