ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI DIN 2019, ÎN RITM ANUAL,  Profitul consolidat ajustat după impozitare al OTP Bank România, în creştere cu 14%

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 noiembrie 2019

Profitul consolidat ajustat după impozitare al OTP Bank România, în creştere cu 14%

În trimestrul al treilea al anului curent, profitul operaţiunilor din România ale OTP Grup a scăzut cu 28% faţă de trimestrul anterior, la 26 milioane lei

OTP Bank România a înregistrat, în primele nouă luni ale anului curent, un profit consolidat ajustat după impozitare de 79 milioane lei (5.4 miliarde HUF), cu 14% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată raportul publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale Grupului.

Într-un comunicat transmis vineri, OTP Group arată că, în trimestrul al treilea din 2019, operaţiunile din România au înregistrat un profit de 26 milioane lei (1,8 miliarde HUF), cu 28% mai puţin decât în cel de-al doilea trimestru, pe fondul costurilor de risc mai mari, care au crescut din cauza deprecierii recunoscute de OTP Factoring SRL (care este prezentată ca parte din activitatea operaţională a OTP Bank România) pentru filialele sale ca urmare a capitalului propriu negativ înregistrat de acestea.

Comunicatul citat mai notează: "Profitul operaţional din primele nouă luni a crescut cu 18%, ca urmare a creşterii cu 24% a veniturilor totale şi a creşterii cheltuielilor operaţionale cu 28%. Creşterea de 23% a venitului net din dobânzi a fost susţinută, în mare parte, de dinamica volumelor de credit (stadiul 1 + 2), comparativ cu perioada similară a anului trecut. Marja netă a dobânzii din primele nouă luni a scăzut uşor, în timp ce activele totale au crescut semnificativ de la un an la altul. În trimestrul al treilea, activitatea comercială s-a intensificat în mod deosebit datorită: creşterii de 68% a creditelor de tip imobiliar şi de 25% a creditelor de nevoi personale. Volumul creditelor performante (stadiul 1 + 2), ajustat la cursul de schimb, a crescut dinamic, cu 7% comparativ cu trimes-trul precedent. Această creştere a fost susţinută atât de segmentul retail (+15% în ritm anual, +3% în ritm trimestrial), cât şi de cel corporativ (+21% în ritm anual, +1% în ritm trimestrial). Volumul creditelor performante (stadiul 1 + 2) a crescut 23% comparativ cu anul precedent. În trimestrul al treilea, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10% în ritm trimestrial şi cu 21% în ritm anual. Volumul creditelor performante (stadiul 1 + 2) a crescut cu 7% în ritm trimestrial, iar marja netă a dobânzii a crescut cu (+12 puncte de bază în ritm trimes-trial). Creştearea marjei se datorează faptului că rata de referinţă, care se foloseşte ca bază pentru stabilirea preţurilor la depozite, a scăzut cu o medie de 19 puncte de bază pe trimestru, în timp ce rata dobânzii de referinţă pentru stabilirea preţurilor împrumuturilor cu rată variabilă a crescut uşor de la un trimestru la altul".

În ceea ce priveşte calitatea creditelor, Grupul a transmis că volumul creditelor neperformante DPD90+ (ajus-tate la cursul de schimb, fără cesiuni şi derecunoaşteri), a crescut într-un ritm mai lent decât cel înregistrat în trimestrul precedent. Raportul dintre împrumuturile din Stadiul 3 şi totalul creditelor brute a fost de 8,3% (1 punct procentual în ritm anual, şi -0,6 pp în ritm trimestrial), se mai arată în documentul transmis.

În comunicat se arată că motivele pentru nivelul mai mic al indicatorului, includ vânzarea şi derecunoaşterea creditelor neperformante; declinul său relativ a fost susţinut şi de volumul mai mare al creditelor brute.

Totodată, gradul de acoperire a creditelor din stadiul 3 a crescut, în trimes-trul al treilea, cu 36 puncte de bază faţă de trimestrul anterior, ajungând la 48,4% la sfârşitul perioadei de raportare.

"Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut datorită segmentelor de retail şi corporativ. Indicatorul credite/depozite nete a fost de 132% la sfârşitul celui de-al treilea trimestru (-1 pp în ritm anual)", mai indică documentul citat.

În conformitate cu reglementările locale, activele băncii au atins nivelul de 12,4 miliarde lei, iar profitul după impozitare a fost de 60.5 milioane lei, mai arată comunicatul, potrivit căruia rata de adecvare a capitalului băncii a crescut la 20.5% de la 17.11% în trimestrul anterior, datorită faptului că OTP Bank România a înregistrat o majorare de capital de la OTP Grup de 320 milioane lei (22 miliarde HUF).

Potrivit comunicatului, OTP Group a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 313,1 miliarde HUF, marcând o creştere de 19% în ritm anual, pe fondul decelerării creşterii costurilor operaţionale şi accelerării creşterii volumului creditului prin îmbunătăţirea indicatorilor de calitate a împrumuturilor, cu un cost de risc de credit mai mare, în ritm trimestrial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb