ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI CURENT  Nuclearelectrica - profit cu 250% mai mare decât cel din primul trimestru al anului trecut

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 12 mai 2022

Nuclearelectrica - profit cu 250% mai mare decât cel din primul trimestru al anului trecut

Compania a beneficiat masiv de creşterea preţului energiei electrice

Nuclearelectrica va aloca un dividend cu randament de 4,7%

Nuclearelectrica (SNN) a obţinut, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 818,9 milioane de lei, cu 249,3% peste cel din primul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care veniturile din exploatare s-au ridicat la 1,87 miliarde de lei, în creştere cu 165,1% comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului anterior, conform unui raport al operatorului centralei de la Cernavodă publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Dinamica vine în condiţiile în care, producţia de energie a fost de 2.789 GWh, cu doar 4,9% peste cea din primele trei luni ale anului trecut. Astfel, creşterea masivă a veniturilor companiei provine în mare parte din preţurile mai mari la care Nuclearelectrica a vândut energia.

"Preţul mediu ponderat de vânzare pentru cantităţile de energie electrică vândute (fără PE - piaţa de echilibrare), rezultat în primul trimestru din 2022, este de 659,38 lei/MWh (inclusiv Tg). Spre comparaţie, preţul mediu ponderat al tuturor tranzacţiilor încheiate pe pieţele în care SNN a activat în primul trimestru din 2022, calculat în baza valorilor publicate de OPCOM în rapoartele de piaţă lunare, este de 781,14 lei/MWh. În primul trimestru din 2021, preţul mediu ponderat de vânzare, pentru cantităţile de energie vândute (fără piaţă reglementată şi PE), a fost de 249,25 lei/MWh (inclusiv Tg)", se arată în raport.

Conform raportului, cantităţile de energie electrică vândute pe piaţa concurenţială a contractelor bilaterale au reprezentat, în primul trimestru al acestui an, o cotă procentuală de 80,72% din volumul total al energiei electrice vândute, faţă de o cotă de 81,45% înregistrată în primul trimestru din 2021.

"Preţul mediu de vânzare pe contractele bilaterale în această perioadă a fost de 563,09 lei/MWh (cu Tg inclus), înregistrând o creştere de 127,5% faţă de preţul mediu înregistrat în primul trimestru din 2021, de 247,50 lei/MWh (cu Tg inclus)", conform raportului.

Pe piaţa spot (PZU şi PI) a fost vândută o cantitate de energie electrică reprezentând 19,04% din volumul total al vânzărilor Nuclearelectrica, faţă de 18,26% în primele trei luni ale anului trecut. Preţul mediu de vânzare a energiei pe piaţa spot realizat de Nuclearelectrica în primul trimestru din 2022 a fost de 1.067,66 lei/MWh (cu Tg inclus), faţă de 257,05 lei/MWh (cu Tg inclus) înregistrat în primul trimestru din 2021.

Compania va plăti un dividend de 1,975592 lei care, raportat la preţul acţiunii SNN de astăzi de la ora 16:00, de 42 lei, oferă un randament brut de 4,7%.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din operatorul centrale de la Cernavodă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Rezultate stelare, preturi spot in crestere, drum deschis spre 50 lei?

    1. N-as prea-s zice!

      Din ce bani crezi ca vor fi acordate subventii pentru a compensa pretul neeconomic la care a ajuns energia, daca nu din suprataxarea producatorilor?

    au cheltuieli masive la orizont. intri pe snn doar daca esti ok cu scaderea masiva a pretului odata cu inchiderea reactorului, sau iesi inainte de asta

    Multumim gunoaielor din varful guvernului ca au dat drumul la inflatie prin companiile de stat. Mai e justificata marirea de pret la gaz si energie cand ei au profituri de 3 ori mai mari sau marja de profit 40% din cifra de afaceri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb