ÎN PRIMELE TREI LUNI, Numărul firmelor intrate în faliment au scăzut cu 34,65%

F. A.
Companii / 13 iunie 2012

În primul trimestru al anului curent, un număr total de 4.414 companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în scădere cu 34,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit unei analize Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvenţelor înregistrate în primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Sectoarele care au înregistrat cea mai mare scădere a volumului dosarelor de insolvenţă sunt: Industria Metalurgică (-49,49%), Industria de maşini şi echipamente (-52,70%), Sănătate şi asistenţă socială (-50%) - scăderea procentuală semnificativă fiind datorată în special efectului de bază pozitiv.

Primele trei poziţii ale clasamentului - Comerţ cu amănuntul, Comerţ cu ridicata şi Construcţii - rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în T1 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior - de 55,80%.

Judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor în T1 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior sunt Arad, Mureş (triplare a numărului de insolvenţe) şi Dâmboviţa (dublare a numărului de insolvenţe).

Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface România, a declarat: Contracţia insolvenţelor din primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este cea mai semnificativă din ultimii 5 ani şi pentru prima dată una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate. Considerăm că dinamica acestora nu reflectă fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativă stabilizare şi influenţat semnificativ de instabilitatea economică internaţională. Atribuim tendinţa insolvenţelor mai degraba unor factori structurali, precum scăderea numărului de persoane juridice active în ultimii 3 ani, efectului de bază ridicat din anul anterior şi filtrarea firmelor mai puţin competitive în perioada recesiunii economice. Sub spectrul ultimelor tendinţe, ne putem aştepta la o contracţie semnificativă a insolvenţelor pentru anul curent".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb