În primul trimestru al anului curent, un număr total de 4.414 companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în scădere cu 34,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit unei analize Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Se observă scăderea generalizată pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolvenţelor înregistrate în primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Sectoarele care au înregistrat cea mai mare scădere a volumului dosarelor de insolvenţă sunt: Industria Metalurgică (-49,49%), Industria de maşini şi echipamente (-52,70%), Sănătate şi asistenţă socială (-50%) - scăderea procentuală semnificativă fiind datorată în special efectului de bază pozitiv.
Primele trei poziţii ale clasamentului - Comerţ cu amănuntul, Comerţ cu ridicata şi Construcţii - rămân neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative şi concentrează cea mai mare parte a numărului de insolvenţe înregistrate în T1 2012, respectiv 54,94%, o stabilizare a nivelului înregistrat în aceeaşi perioadă a anului anterior - de 55,80%.
Judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor în T1 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior sunt Arad, Mureş (triplare a numărului de insolvenţe) şi Dâmboviţa (dublare a numărului de insolvenţe).
Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface România, a declarat: Contracţia insolvenţelor din primul trimestru al anului curent faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este cea mai semnificativă din ultimii 5 ani şi pentru prima dată una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate. Considerăm că dinamica acestora nu reflectă fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativă stabilizare şi influenţat semnificativ de instabilitatea economică internaţională. Atribuim tendinţa insolvenţelor mai degraba unor factori structurali, precum scăderea numărului de persoane juridice active în ultimii 3 ani, efectului de bază ridicat din anul anterior şi filtrarea firmelor mai puţin competitive în perioada recesiunii economice. Sub spectrul ultimelor tendinţe, ne putem aştepta la o contracţie semnificativă a insolvenţelor pentru anul curent".