ÎN PRIMUL AN DE LA ÎNFIINŢARE "Pool"-ul de Asigurare împotriva dezastrelor naturale ar putea plăti daune de aproximativ 35 de milioane de euro

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2009

"Pool"-ul de Asigurare împotriva dezastrelor naturale ar putea plăti daune de aproximativ 35 de milioane de euro

"Pool"-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAID) ar putea acorda despăgubiri de aproximativ 35 de milioane de euro, în primul an de la înfiinţare, a declarat, ieri, Marius Bulugea, şeful Direcţiei Generale Reglementări şi Autorizări Asigurări Obligatorii, cu ocazia unui seminar despre asigurarea obligatorie a locuinţelor.

"Potrivit calculelor disponibile, în primul an de la înfiinţatre, PAID ar putea plăti daune de maxim 100 de milioane de euro, sumă calculată la un grad de cuprindere a populaţiei de 85%, în caz de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren. Având, însă, în vedere că maxim 30% din populaţie îşi va asigura obligatoriu locuinţele în primul an, despăgubirile plătite de PAID vor fi de aproximativ 35 de milioane de euro", a precizat domnul Bulugea.

Gradul redus de cuprindere al populaţiei în primul an după constituirea PAID, de doar 30%, este cauzat de lipsa unei baze adecvate de date privind persoanele, mai ales cele din mediul rural, care trebuie să plătească asigurarea, a mai spus şeful Direcţiei Generale de Reglementări.

Legea pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie anul acesta, însă ea a fost amânată pentru 1 ianuarie 2010 pe motiv că Ministerul de Finanţe trebuie să contracteze, mai întâi, un împrumut pentru a acoperi funcţionarea sistemului în primele luni. Nici aşa, însă, oficialii nu pot spune cu certitudine data la care legea va intra în vigoare sau când se va înfiinţa Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

"Probabil că dacă s-ar constitui până în septembrie, anul acesta, PAID ar putea fi funcţional anul viitor, având în vedere că ar avea nevoie de câteva luni ca să îşi facă un regulament de funcţionare şi pentru ca participanţii la Pool să încheie contractele de reasigurare", a menţionat domnul Bulugea.

Potrivit domniei sale, peste 20 de asiguratori şi-au exprimat intenţia să participe la PAID, legea stabilind că o societate de asigurare poate să deţină maxim 15% din drepturile de vot ale Pool-ului.

Blocurile cu bulină ar putea să iasă din categoria imobilelor asigurate de PAD

Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor a trimis Ministerului Afacerilor Interne (MAI) un proiect pentru modificarea legii pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, intenţionând să corecteze unele dintre actualele deficienţe ale legii.

"De exemplu, vom cere ca blocurile cu bulină să fie scoase din categoria imobilelor asigurate de PAD (n.r. poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale)", a precizat, ieri, domnul Bulugea.

De asemenea, beneficiarii poliţei PAD şi asiguraţii care, după data intrării în vigoare a Legii 260/2008, vor proceda la construirea, lărgirea sau modificarea locuinţelor fără autorizaţie de construire, emisă în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii, în cazul producerii riscului asigurat, a completat Marius Bulugea.

Legea stabileşte că suma maxim asigurată este de 20.000 de euro (în cazul imobilelor de tip A şi de 10.000 de euro pentru locuinţele de tip B. Normele prevăd că după fiecare daună provocată locuinţei în perioada de valabilitate a contractului, suma asigurată se micşorează pentru restul perioadei de asigurare cu suma plătită drept despăgubire.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul primului tip de locuinţe şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B, având o valabilitate de un an (de la 1 ianuarie la 31 decembrie, acelaşi an). Prima trebuie să fie plătită integral, indiferent de momentul în care o persoană devine proprietar.

O persoană care încheie o asigurare obligatorie poate să contrcateze şi una facultativă, însă, doar pentru sume de peste 20.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb