ÎN PRIMUL SEMESTRU, BCR a raportat un profit net de 636 milioane lei

Mina Irina, Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 august 2016

BCR a raportat un profit net de 636 milioane lei

BCR, una dintre cele mai mari bănci locale, a încheiat primul semestru cu un profit net de 636 milioane lei şi 4,1 miliarde lei pentru credite noi acordate, potrivit raportului financiar al băncii.

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 14% faţă de 23,1% înregistrat în iunie 2015, pe fondul îmbunătăţirii calităţii portofoliului de credite performante şi a reducerii volumului de credite cu probleme.

"BCR a continuat îmbunătăţirea bilanţului şi a menţinut un ritm de creditare solid. (...) Romania are nevoie de infrastructură, are nevoie să fructifice oportunităţi economice, are nevoie să răspundă provocărilor sociale. BCR are capitalizare substanţială, lichiditate excelentă şi o solvabilitate semnificativă pentru a sprijini aceste priorităţi ale ţării noastre", a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Rezultatul operaţional al băncii a fost de 704,7 milioane lei (156,8 milioane euro) cu 9,5% mai redus decât în anul precedent, când s-a înregistrat un rezultat operaţional de 778,5 milioane lei (175,1 milioane euro), din cauza veniturilor operaţionale mai mici, precum şi a impactului înregistrării integrale în trimestrul 1 2016 a contribuţiei anuale către fondul de garantare a depozitelor.

În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde lei, înregistrându-se vânzari solide de credite negarantate şi garantate - în special datorită faptului că programul Prima Casă a accelerat ca urmare a alocării unui plafon de garantare suplimentar, deja epuizat în prezent.

Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 1,5 miliarde lei noi volume de credite. Co-finanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene a fost de asemenea solidă, BCR deţinând o cota de piaţă de peste 30% şi un portofoliu de peste 7,2 miliarde lei co-finanţări acordate.

Creşterea portofoliului de finanţări corporate este susţinută de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 7,8 %, la 934,7 milioane lei, de la 1.013,6 milioane lei (237,9 milioane euro) în semestrul 1 2015, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea preţuri competitive pe piaţă şi un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 3,6%, la 354,1 milioane lei(78,8 milioane euro), de la 341,9 milioane lei (76,9 milioane euro) în semestrul 1 2015, pe seama comisioanelor mai ridicate pentru tranzacţii bancare.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 27,1%, la 156,3 milioane lei (34,8 milioane euro), de la 123,0 milioane lei(27,7 milioane euro) în semestrul 1 2015 datorită rezultatelor mai bune obţinute din vânzarea instrumentelor financiare, conform sursei citate.

Grupul Erste a raportat un profit de 842 milioane euro în primul semestru

Erste Group, proprietarul BCR, a raportat astăzi un profit de 841,7 milioane de euro pentru primul semestru din acest an, în creştere cu 72,76% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a avut un profit de 487,2 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă al grupului bancar, trimis redacţiei, acest rezultat semestrial este cel mai bun din istoria sa.

"Având în vedere profitul de peste 800 de milioane de euro, suntem încântaţi să prezentăm cel mai bun rezultat semestrial din istoria grupului nostru. Indicele capitalului comun de rang 1 de 13,3% se situează în mod evident peste nivelul reglementat şi subliniază baza noastră solidă de capital", a afirmat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group.

Astfel, în primul semestru al acestui an, venitul net din dobânzi a scăzut la 2,19 miliarde de euro, de la 2,21 miliarde euro în perioada similară din 2015, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a înregistrat un declin de 3,5%, la 884,9 milioane de euro, în principal ca urmare a reducerii venitului din operaţiuni cu valori mobiliare şi servicii de plăţi.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4,4% la 1,9 miliarde de euro, în special pe fondul înregistrarii în avans a majoritătii contributiilor anticipate în 2016 pentru schemele de garantare a depozitelor în valoare totală de 79,3 milioane de euro şi majorării cheltuielilor cu personalul la 1,1 miliarde de euro.

Aceasta evoluţie a determinat scăderea profitului operaţional cu 11% până la 1,3 miliarde de euro.

Raportul cost/venit s-a situat la 59,7% (faţă de 55,8% în primul semestru din 2015).

Câştigul din activele şi pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere (net) include un câştig din vânzarea acţiunilor la VISA Europe în sumă de aproximativ 138,7 milioane de euro. Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere au scăzut la 25,8 milioane de euro, datorită reducerii substanţiale a creditelor neperformante şi creşterii venitului din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria.

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă de la 7,7%, la finalului lunii iunie 2015, la 5,8% la sfârsitul primului semestru din 2016.

Capitalul comun de rang 1 (CET1, Basel 3 implementat parţial) a crescut la 13,4 miliarde de euro, iar totalul fondurilor proprii eligibile (Basel 3 implementat parţial) s-a situat la 18,9 miliarde de euro.

"Politica de dobânzi zero sau chiar negative a Băncii Centrale Europene - influenţată de nevoile politice - afectează nu doar rentabilitatea investiţiilor clienţilor noştri, ci şi rezultatul nostru operaţional. În acelaşi timp, şi costurile de reglementare în continuă creştere pun presiune asupra rezultatului operaţional. Creşterea economică solidă înregistrată de pieţele noastre de bază din Europa Centrală şi de Est şi cererea robustă pentru credite de retail nu au putut compensa în întregime această tendinţă. Cu toate acestea, suntem mulţumiţi de rezultatul nostru din prima jumătate a acestui an, mai ales în condiţiile în care toate subsidiarele noastre au contribuit la această realizare. Suntem încrezători că vom reuşi să menţinem această tendinţă pozitivă a operaţiunilor cu clienţii, inclusiv datorită continuării investiţiilor în proiectele noastre de succes din zona digitalizării. În consecinţă, ne-am îmbunătăţit şi perspectiva pentru acest an - în pofida dificultăţilor - şi estimăm o rentabilitate a capitalului tangibil de peste 12%", a mai spus Andreas Treichl.

Contextul operaţional se anunţă favorabil creşterii creditării, anticipează grupul bancar. Estimările privind creşterea economică din 2016 se situează între 1,4% şi 4,1% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria, pe fondul cererii interne solide.

Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimată la peste 12% în 2016, susţinând acordarea de dividende în continuare, precizează comunicatul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb