ÎN PRIMUL SEMESTRU, Depozitarul Central a decontat tranzacţii cu 6% mai mari

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2013

Principala prioritate pe termen mediu şi lung a Depozitarului Central constă în îmbunătăţirea infrastructurii post-tranzacţionare, a declarat directorul general al DC, Adriana Tănăsoiu.

Principala prioritate pe termen mediu şi lung a Depozitarului Central constă în îmbunătăţirea infrastructurii post-tranzacţionare, a declarat directorul general al DC, Adriana Tănăsoiu.

Cristian Agalopol: "Accederea în rândul ţărilor emergente - prioritatea zero a pieţei de capital româneşti"

Valoarea tranzacţiilor pe care Depozitarul Central (DC) le-a decontat în primul semestru al acestui an a fost de aproape 5,5 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au anunţat reprezentanţii instituţiei. Cea mai mare parte a acestei valori, de 4,3 miliarde lei, a fost generată de acţiuni, în timp ce instrumentele cu venit fix au totalizat 790 milioane lei, iar produsele structurate 377 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor după compensare a fost de 2,38 milioane lei.

Tranzacţiile turnaround, prin care brokerii internaţionali cumpără acţiuni pe bursă şi apoi le vând clienţilor lor în afara sistemelor de tranzacţionare (OTC), au fost în număr de 403, reprezentând 98,5% dintre tranzacţiile OTC, valoarea acestora ridicându-se la 348 milioane lei (99,7% din valoarea tranzacţiilor în afara pieţei). Introducerea de noi reguli aplicabile decontării tranzacţiilor de tip turnaround a urcat atât numărul tranzacţiilor OTC decontate, cu 734%, cât şi valoarea acestora, cu 841%, au precizat oficialii Depozitarului Central.

Şi în privinţa tranzacţiilor transfrontaliere, DC a înregistrat un număr şi o valoare mai mare a decontărilor faţă de primul semestru al anului trecut, cu 55%, respectiv 91%.

Depozitarul intenţionează să continue şi în acest an serviciul naţional de distribuire a dividendelor pentru societăţi listate, semnând, deja, acorduri cu 11 dintre cei 17 emitenţi pentru care a distribuit anul trecut, precum şi cu trei emitenţi noi. De asemenea, reprezentanţii instituţiei doresc să atragă noi companii pentru care să presteze servicii de registru, până în prezent fiind înregistrate 11 noi emisiuni în acest an, precum şi să promoveze serviciul de expediere prin poştă a comunicărilor către acţionari, oferit de cinci ori în primele şase luni ale anului.

O altă măsură avută în vedere vizează introducerea unei noi categorii de emitenţi, care decontează doar operaţiuni transfrontaliere şi cărora să li se perceapă tarife mai reduse.

Depozitarul Central a început un proces de reducere a cheltuielilor, în vederea obţinerii de profit în acest an, au mai precizat oficialii instituţiei. Astfel, spaţiul de lucru a fost diminuat, o parte a acestuia fiind subînchiriat altor entităţi din grupul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), precum Fondul de Compensare a Investitorilor şi Casa de Compensare Bucureşti, au menţionat domniile lor.

Principala prioritate pe termen mediu şi lung a Depozitarului Central constă în îmbunătăţirea infrastructurii post-tranzacţionare, a declarat directorul general al DC, Adriana Tănăsoiu. Domnia sa a explicat că, în acest moment, conducerea executivă a instituţiei evaluează ofertele pe care le-a primit din partea furnizorilor de soluţii software, urmând ca, odată încheiată această etapă, să înainteze o propunere de achiziţie Consiliului de Administraţie (CA), care să o supună votului Adunării Generale a Acţionarilor. "Estimăm implementarea soft-ului la jumătatea anului 2015, o dată cu conectarea la sistemul Target 2 Securities, dar acesta va fi disponibil pentru testare mult mai devreme. De asemenea, căutăm soluţii pentru implementarea unui modul care să permită adaptarea între noul soft şi sistemele de back office ale intermediarilor, pentru cei care nu îşi pot permite investiţii", a afirmat Adriana Tănăsoiu.

O altă prioritate a Depozitarului o reprezintă procesarea automată a evenimentelor corporative locale şi transfrontaliere, atât pentru instrumente financiare, cât şi pentru numerar, pe fluxul stabilit prin standardele europene, respectiv de la emitent la depozitar central, de la acesta la participanţi, iar de la aceştia la investitori, pe baza poziţiilot de instrumente financiare, respectiv a tranzacţiilor, pentru conturile investitorilor deschise la participanţi. De asemenea, DC intenţionează să comunice prin modalităţi comune a oricăror evenimente care pot să influenţeze "viaţa" unui emitent, precum plăţi de dividende sau cupoane, majorări de capital sau splitări, să standardizeze proceselor aferente adunărilor generale şi implementarea de mecanisme de optimizare a decontării, a mai precizat Adriana Tănăsoiu.

Cristian Agalopol: "Este critic să intrăm în categoria pieţelor emergente"

Pentru ţara noastră este critic să acceadă în categoria pieţelor emergente, dacă doreşte să obţină a expunere mai mare din partea investitorilor internaţionali, consideră preşedintele CA al Depozitarului Central, Cristian Agalopol. Domnia sa a declarat: "Nu ne aşteptăm la schimbări majore în al doilea semestru al lui 2013, comparativ cu prima jumătate a anului. Ofertele publice anunţate (n.r. pentru semestrul doi) ar trebui să aducă un plus, însă nu unul radical. Este critic ca Bursa de Valori, Depozitarul Central şi Autoritatea de Supraveghere Financiară să accelereze intrarea în categoria în categoria pieţelor emergente, dacă dorim să avem o expunere mai mare a investitorilor străini. Aceasta ar trebui să fie prioritatea zero pentru piaţa de capital românească".

Cristian Agalopol a oferit drept exemplu introducerea, de către JP Morgan şi Barclays, a obligaţiunilor suverane ale ţării noastre în indicele pieţelor emergente ale acestor bănci de investiţii, ceea ce a dus la creşterea alocării din partea investitorilor instituţionali.

Un element esenţial în obţinerea statului de piaţă emergentă este realizarea unei infrastructuri post-tranzacţionare care se respecte cele mai bune practici europene în domeniu, în opinia lui Cristian Agalopol. "Dacă ofertă de tranzacţionare este asigurată de emitenţii noi, cererea este susţinută de infrastructura pieţei", a subliniat preşedintele CA al Depozitarului Central.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ma ~baiatu~ asta se iubeste cu femeia aia- exista sau nu un conflict aici?

    ma ~baiatu~ asta se iubeste cu femeia aia- exista sau nu un conflict aici?

    1. Nu exista nici un conflict aici. Fiecare face ce vrea cu viata lui. Conflictul e a altul dupa parerea mea. Cum poate Diana Cioltei, noul PR de la Depozitar, sa aibe contracte incheiate si cu SIBEX si cu Depozitar in acelasi timp? Conflict de interese cumva?

      Mi se pare absolut induiosatoare si admirabila grija pt interesele Depozitarului, cât si pt contractele dnei Cioltei. Sunt convinsa ca si dna Cioltei, despre care știu ca este o persoana integra si profesionista, va multumeste si va asigura de aceeași veghe si vigilenta intru respectarea dispozitiilor si regulamentelor in vigoare pe piata bursiera. Sau asta va deranjează de fapt? Nu trebuie sa-mi raspundeti, nu ma astept sa fiti sincer.

      Asa rau a ajuns Agalopol? Cred ca fosta sotie se prapadeste de ris. Pentru Tanasoiu e un pas inainte de la Dicerbo la Agalopol totusi.

    Se vede ca nu prea cunosti problema cu Agalopol. Din pacate putini sunt cei cu experienta lui in piata , si la cum il stiu eu nu s ar preta la o relatie cu Tanasoiu. Nu stiti decat sa aruncati cu jeg si noroi ..... asta e cultura noastra

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb