ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2022 Cifra de afaceri a grupului TeraPlast a crescut cu 37%

S.B.
Piaţa de Capital #Construcţii / 26 iulie 2022

Cifra de afaceri a grupului TeraPlast a crescut cu 37%

Grupul TeraPlast a avut o cifră de afaceri în creştere în semestrul 1 din 2022, dar într-un ritm inferior intervalelor precedente, ca efect al unui mediu economic radical modificat, ceea ce a afectat performanţele. Degradarea climatului, vizibilă încă de la începutul anului, s-a accentuat în trimestrul 2.

Cifra de afaceri aferentă semestrului 1/2022 a crescut cu 37%, la 373,6 milioane de lei. EBITDA s-a situat la 35,7 milioane de lei, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Marja EBITDA s-a menţinut la nivelurile ţintite pentru liniile de business Instalaţii şi Granule, însă marja la nivel de Grup a fost afectată de rezultatele TeraGlass şi TeraBio Pack. Profitul net a cunoscut o contracţie, până la 16,4 milioane de lei (S1/2021: 28,7 milioane lei), pe un puternic efect de bază şi ca urmare a punerii în funcţiune a noilor investiţii, care sunt încă în faza de "ramp up".

O evoluţie excelentă au cunoscut-o exporturile care, în primul semestru au atins nivelul de 63,8 milioane de lei, în creştere cu 79% comparativ cu S1 2021.

Avansul este dublu faţă de ţinta de creştere cu 40% an/an propusă de Grup. Ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a urcat de la 13% în S1/2021 la 17% în S1/2022.

Chiar şi într-un context complex, divizia de Instalaţii, cu cea mai mare pondere în rezultatul consolidat la nivel de grup, a avut o EBITDA în creştere şi o cifră de afaceri solidă majorată cu 37% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi a menţinut o marjă EBITDA de două cifre: 12,4%. Un factor esenţial care a determinat evoluţia bună a fost utilizarea intensivă a materialului reciclat. Acesta reprezintă un avantaj competitiv în condiţiile actuale de piaţă şi contribuie semnificativ la gestionarea optimă a costurilor.

Rezultatul consolidat la nivel de Grup a fost afectat de evoluţii sub estimări ale diviziilor Ferestre&Uşi şi Ambalaje flexibile. Aceasta din urmă nu şi-a atins pragul de rentabilitate din cauza procesului standard de pătrundere pe piaţă: clienţii cer mostre pentru testare, iar între testare şi comanda efectivă trece un interval de timp apreciabil, prelungit de contextul general de piaţă. Acest proces implică loturi mici, costuri suplimentare de producţie şi o perioadă mai lungă de optimizare a acestei linii de business. Însă aceasta este o piaţă cu un potenţial ridicat, care va contribui la rezultatele viitoare. Un impuls pentru producţia de ambalaje biodegradabile este aşteptat în urma câştigării unor licitaţii cu mari lanţuri de magazine, care vor deveni efective în ultima parte a anului curent.

EBITDA negativă a TeraGlass a provenit din actualizarea lentă a preţurilor în funcţie de noile costuri. Situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în iunie, când, în baza contractelor renegociate, care reflectă costurile actuale, divizia a avut o marjă EBITDA pozitivă, de 5,5%, care a ameliorat evoluţia din lunile anterioare şi în acelaşi timp imprimă un sens ascendent profitabilităţii în semestrul 2.

În ansamblu, rezultatele Grupului TeraPlast au fost grevate de o evoluţie sub aşteptări a sectorului construcţii din România. Acesta a crescut la nivel general doar cu 1,3% între ianuarie şi mai 2022 comparativ cu primele 5 luni din 2021, dar segmentul lucrărilor inginereşti (unde se regăsesc investiţiile publice în infrastructură) a cunoscut o contracţie de peste 10% în acelaşi interval. Sectorul s-a confruntat cu întârzieri mari, atât la lansarea unor noi licitaţii, cât şi la indexarea contractelor vechi în funcţie de noile costuri. Au apărut blocaje, iar activitatea pe şantiere a stagnat.

Grupul a temporizat creşterea capacităţilor de producţie în funcţie de factorii care determină piaţa. În acelaşi timp investiţiile programate, cum ar fi noua fabrică de folii stretch avansează, iar proiecte începute, ca unitatea de ţevi pentru apă şi gaz (cu diametre de până la 1200 mm), au devenit operaţionale în trimestrul 2.

"Rezultatele Grupului au rămas într-un teritoriu care arată rezilienţa business-ului. Diviziile principale şi cu tradiţie în Grup au avut evoluţii bune chiar dacă mediul economic a devenit incomparabil mai dificil faţă de anul trecut.

Dificultăţile pe segmentele noi, cauzate de perioade de maturizare a investiţiilor noi mai lungi decât ne-am aşteptat sau de unele întârzieri la renegocierea contractelor vor fi depăşite. " a afirmat Ioana Birta, directorul financiar TeraPlast Group. "Rămânem la fel de determinaţi în creşterea profitabilităţii Grupului prin diverse măsuri şi pârghii, în ciuda unor fenomene adverse, cum au fost cele de care ne-am lovit: materii prime scumpe sau blocaje în domeniul construcţiilor. Ţintim în continuare creşteri cu două cifre, dar adaptate la noua realitate economică."

Revizuirea ţintelor bugetate

Condiţiile de piaţă, influenţate major de factori externi cu implicaţii geopolitice, au dus la revizuirea negativă a majorităţii proiecţiilor din acest an de către autorităţile publice sau instituţiile internaţionale. Evoluţiile recente obligă şi Grupul TeraPlast la revizuirea ţintelor bugetate pentru acest an, printr-o reaşezare a aşteptărilor care să reflecte contextul advers care s-a dezvoltat de la stabilirea iniţială a obiectivelor.

"Bugetul construit iniţial a avut în vedere un scenariu macroeconomic mult mai favorabil, pe o altă traiectorie decât cea care s-a concretizat. Din păcate, încă nu avem pornite niciunele dintre programele de infrastructură anunţate (PNRR, Anghel Saligny). În plus, vedem întârzieri la implementare chiar şi în proiectele de pe POIM, în special din cauza creşterii preţurilor materialelor de construcţii, neajustate suficient" a declarat Vlad Neacşu, membru în Consiliul de Administraţie. Comparativ cu ţintele iniţiale, datele revizuite sunt reduse cu 10% la nivelul cifrei de afaceri şi cu 26% la nivel de EBITDA.

Noua proiecţie pentru 2022 are în vedere o creştere cu 15% a cifrei de afaceri, cu 12% a EBITDA comparativ cu 2021 şi menţinerea unei marje EBITDA pentru întreg Grupul de două cifre, respectiv 11,8%. Principalele surse de creştere rămân Instalaţiile şi Reciclarea, iar un efect pozitiv este aşteptat dintr-o potenţială redinamizare a lucrărilor de infrastructură în a doua parte a trimestrului 3. Pentru linia de Granule, Grupul îşi propune o EBITDA de de peste 20 milioane de lei şi o marjă de 13,7%. Profitul net va fi similar celui de anul trecut, când Grupul a înregistrat un profit net din activitatea operaţională de 42,3 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. profit net mai mic cu 42% fata de S1/2021.

    sa nu spunem ca acum se imparte la miliardele de actiuni emise (2.179.000.358).

    la asa rezultate acum conducerea a aprobat si programul de rascumparare actiuni cu care sa se premieze singuri. 

    1. subscriu!

      sa nu spun ca au revizuit si bugetul in jos.

      dar ei in continuare se premiaza. 

      stati ,,linistiti"'...fondurile de pensii sunt extrafull pe Teraplast

      la fel de ful e Goia cu MAMA si LCSI pe care le vor vinde fondurilor de pensii pentru a fii teapa si mai mare.

      ...care este legatura cu fondurile de pensii...

      Fondurile de pensii detineau in aprilie 12.14% din TRP

      Se poate clarifica intr-un mod foarte simplu acest aspect,si anume toate fondurile de pensii care primesc lunar, conform legii ,contributiile romanilor sa publice cel putin lunar pretul mediu de achizitie la Teraplast si nu numai...sa ne intelegem,nu vorbim de pretul de inchidere de la sfarsitul fiecarei luni.

    Imi place TRP dar am preferat sa mai astept...intre timp preturile la energie au explodat, indicatorii macro se comporta ca in 2008... nu stiu ce va urma dar mi am urmat feelingul , am mers cu punga la exchange si am cumparat chf...cate 100, 200, cum gaseam, o tiganie dar luam la curs aproape bnr. Acum nu regret, sper sa nu intervina SNB ca in 2009 ca am pus-o...

    1. De ce iti place TRP?

      Pt ca se vede ca investesc, incearca, aplica pe fonduri, au dat si dividend bun anul trecut, etc. Vor produce si profit in 2-3 ani . Nu au indicatori investibili acum, urmaresc veniturile.

      Doar de 3 ani am la ei si in fiecare an au fost ba o noua fabrica, ba un ajutor de la Stat pt inca una, ba alta fabrica noua...treaba merge! Cat timp mare procent din populatie inca nu are teava de scurgere wc in casa si nici gazul tras, cat timp mai merg (si vezi ca inca merg!) constructiile noi, cat timp mai infoliem in plastic (si nu ma refer la uzul casnic!), ei bine, tot acest timp treaba merge pt TRP. Ca mai e un an cu energie scumpa, ca mai incetineste un pic economia...aia e...toate trec! Avantajul lor e ca au (aproape!) statut de monopol pe piata asta. Iar atat timp cat Goia are zeci de procente din grup, de ce sa nu-si dea dividend?? Deci, dupa mine (un zero in ale BVB), TRP se merita inca cativa ani de zile.

      Total de acord.

    avand in vedere investitiile finalizate + fondurile de PNRR ce vor creste valoarea companiei, este un proiect fezabil ptr viitor. Eu cumpar acum cand pretul este jos decat sa stau cu banii in CHF, $ sau mai stiu eu ce titluri unde la ce inflatie se prefigureaza pierzi minim 10-12%/an!

    1. ok, perfect de acord!

      si care e randamentul pe TRP in acest caz? :) 

      stiu eu ..stiu eu.....eu vreau sa raspund...da...e un randament.....total negativ.... :)))))))

      dar.....daca te rogi la zei...adica la brokeretii market makeri.....nu prea conteaza cum e actiunea...ti o dau baietii in sus sau in jos dupa cum vrea muschiuletii lor de market makeri....ca de bursulica noastra e complet ...da complet manipulata de ei. 

      Cam asta vreau sa scot in evidenta cu intrebarile mele agasante... ;)

      Ideea e ca mai tot "investitorul primaverii" face achizitia pe emotie si nu pe ratiune, asa cum ar trebui! Deh, e greu cu cifrele, mai usor cu cifele! 

      Dar sa nu picam nici in extrema in care tot ce e pe bursa e manipulat "de ei". Valoarea e data, pana la urma, de cifre. Aici sper eu sa nu fie manipulare! La cifre. Caci, altfel, bulele se sparg sigur la un moment dat, cu sau fara manipulatori!

      In rest, sa invatam din greseli, de preferat din ale altora, si sa nu uitam sa dam din cand in cand pe la Buffett-ul din colt, sa cumparam painea preferata cu Graham! Ajuta mult in vreme de criza... ;) 

    V-am ascultat... respect opiniile fiecăruia... Zic doar atât... Concluziile le trageți voi, fiecare. Credeți că toate fondurile astea de pensii administrate privat și-au investit banii în acțiunile TRP doar așa din fantezie sau din pură pasiune pentru nu știu cine?? Nu fraților... I-au investit pentru că este o societate serioasă, transparentă total, condusă după regulile guvernanței corporatiste 100%, cu potențial uriaș de creștere... și a dovedit-o din plin în anii 2020-2021 când în plină criză Covid a avut creștere de 300%!! Și vă mai spun ceva, dacă vor începe investițiile pe PNRR, care vor începe, mai devreme sau mai târziu, ceea ce înseamnă aducțiuni de apă, canalizare în tot mediul rural, rețele de gaze naturale, unde Teraplast are monopol la țevi, care sunt ingredientul principal, să te ții frate! Pe asta se bazează în principal cine investește la TRP! Și pe multe altele, în secundar! Și cu asta vă salut! Și vă las să meditați! Cu respect!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb