Serviciile şi construcţiile au avut cea mai importantă pondere în creşterea produsului intern brut al ţării noastre, de 3,8% respectiv 2,2% din creşterea de 8,8% a produsului intern brut din primul semestru al acestui an, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Următoarele componente care au contribuit la acest avans au fost indus-tria -1,6%, respectiv impozite nete pe produs - 1,1%, iar cea mai mică pondere a avut-o agricultura, de 0,1%, relevă datele INS.
În formarea PIB, serviciile au cea mai mare pondere, de 49,5 %, urmată de industrie - 26,5 la sută, impozite - 12,3 la sută, potrivit datelor INS. Construcţiile au o pondere de 8,1% iar agricultura de 3,6 %, a menţionat preşedintele INS, Vergil Voineagu.
Serviciile au avut o contribuţie la formarea PIB pe întreaga perioadă, în jur de 50 %, iar industria a avut o pondere cu trend uşor descrescător, în jurul a 27-28%. Agricultura, în schimb, îşi menţine tendinţa de reducere continuă a ponderii la formarea PIB.
Un lucru semnificativ îl reprezintă faptul că salariile din construcţii s-au majorat, în primul semestru din 2008, cu 23,9 %, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, în timp ce preţurile materialelor de construcţii au avansat cu 13,9%, potrivit informaţiilor furnizate de INS.
În aceeaşi perioadă, indicele costului din construcţii s-a majorat cu 14,4%, creşterea cea mia mare având-o clădirile nerezidenţiale - 15,2%, iar costul clădirilor rezidenţiale a crescut cu 14,8%, informează INS.
Contribuţia agriculturii la creşterea produsului intern brut din prima jumătate a anului a fost pozitivă, dar sub aşteptări, a declarat domnul Voineagu. Datele INS relevă un aport al agriculturii de numai 0,1 puncte procentuale la creşterea economică de 8,8 la sută din primul semestru.
În schimb, industria şi-a micşoarat ponderea în PIB de la 30,7% în semestrul I din 2002 la 26,5% în prima jumătate a acestui an, iar agricultura a ajuns la o pondere de 3,6% din PIB, faţă de 5,8% în primul semestru din 2002.
Domnul Voineagu a declarat că se aşteaptă ca investiţiile străine directe să depăşească 10 miliarde de euro în 2008, pentru că, în trimestul al doilea, tendinţa acestora este de a creşte mai mult decât în primul semestru.