ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI Pierderi de 14 ori mai mari pentru Fondul Proprietatea

E.D.
Piaţa de Capital / 15 mai 2014

Pierderi de 14 ori mai mari pentru Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea a raportat pierderi de aproape 79 milioane lei în primele trei luni ale acestui an, de peste 14 ori mai mari decât în perioada similară a anului trecut, care au fost de 5,6 milioane, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din activitatea curentă au crescut de 11 ori după primele trei luni ale anului curent, la 135,2 milioane lei, faţă de 11,9 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile s-au majorat şi ele de 12 ori, la 209,8 milioane lei în perioada analizată faţă de 17,4 milioane lei în T1 2013.

Veniturile din dobânzi, provenite din depozitele la bănci şi din titlurile de stat, au însumat 3,6 milioane lei în perioada ianuarie-martie, cu 65% mai mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Valoarea semnificativ mai scăzută a veniturilor din dobânzi pe parcursul primului trimestrul al anului 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 s-a datorat nivelului mai scăzut al depozitelor şi al titlurilor de stat pe termen scurt deţinute de Fond în 2014, dar şi nivelului mai redus al ratelor de dobândă. În primul trimestru al anului 2014, valoarea activelor financiare a scăzut cu 666,8 milioane Lei, în principal datorită creşterii ajustărilor pentru pierderi de valoare pentru participaţiile listate, în principal OMV Petrom şi Nuclearelectrica datorită scăderii preţului acţiunilor (impact de 460,5 milioane Lei, respectiv 49,6 milioane Lei), împreună cu impactul vânzării integrale a participaţiilor în Erste Bank şi Raiffeisen Bank (impact total de 122,9 milioane Lei).

În 2014, creşterea activelor circulante a fost în principal datorată creanţei aferente tranzacţiilor de vânzare a participaţiilor în Erste Bank şi Raiffeisen Bank aflate în decontare la sfârşitul lunii martie 2014 (122,7 milioane Lei), netă de plata comisionului FTIML de administrare şi gestionare a portofoliului de investiţii pentru trimestrul patru al anului 2013 (13,5 milioane Lei). În primul trimestru al anului 2014, provizioanele au scăzut cu 16,1 milioane Lei, datorită reversării provizionului pentru impozite (legate de rezervele constituite din valoarea acţiunilor primite cu titlu gratuit de la societăţile din portofoliu care au majorat capitalul social prin încorporarea de rezerve în anii precedenţi), ca urmare a unei modificări a Codului Fiscal român. Începând cu 1 ianuarie 2014, nu se va aplica niciun impozit pe venit la vânzarea participaţiilor deţinute în entităţile din România sau în entităţi rezidente într-o ţară cu care România are un tratat de evitare a dublei impuneri, în cazul în care deţinerea este de cel puţin 10%, pe o perioadă neîntreruptă de 1 an. Provizionul a fost redus pentru acţiunile gratuite primite de la societăţi pentru care investiţiile îndeplinesc aceste condiţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ieri l-am scapat pe nea Mobi la mustata cand a dat un interviu la bursa. Vroiam sa-l intreb ce parere are de noua performanta a petrom. Precis cu strategia dumnealui bottom-up ar fi avut un raspuns. Deci, in premiera nationala lansez cel mai senzational pariu. Daca cineva dintre dumneavoastra reuseste sa-mi gaseasca o companie internationala listata pe o piata reglementata cu un gearing negativ , atunci eu o sa-l infrunt pe Victor-Viorel in cursa pentru fotoliul prezidential. Sloganul va fi Dacia Porsche Petrom!

    1. Probabil ca atunci cand pestele mic l-a inghitit pe cel mare nu luase in calcul ca este mult mai mare decat ce se vedea in anuntul de privatizare si de aici aceasta digerare inceata dar benefica pentru ca afacerile OMV merg foarte bine in Romania pe rapoartele OMV si doar Doamna Gheroghe se plange pe toate canalele ca un copil de "tita" pe statul guvernului ca doar e si statul actionar la Petrom.

      Nu am cautat la Viena o companie cu gearing negativ dar e posibil sa existe si confruntarea de asemenea ar trebui sa existe si ea . 

      Draga Theraflu,

      pentru a nu exista necesitatea introducerii in ecuatie a Curtii Constitutionale pentru a stabili daca pariul este sau nu castig, trebuie sa mentionez faptul ca exista o firma avand aceasta calitate si anume concernul OMV Petrom. Deci exista posiblitatea ca cineva sa descopere existenta unei a doua firme care sa poata reedita aceasta performanta si sa fie cotata pe o piata reglemantata nu numai din Europa, ci de pe intreg mapamondul, atunci eu imi depun candidatura pentru fotoliul de la Cotroceni. Cine va face aceasta descoperire va fi propus pentru functia de ministru al economiei. O seara placuta si mult succes :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb