ÎN PRIMUL TRIMESTRU Wienerberger şi-a majorat cu profitul operaţional de 14 ori

E.D.
Companii #Construcţii / 12 mai 2014

Wienerberger şi-a majorat cu profitul operaţional de 14 ori

Cifra de afaceri a companiei Wienerberger a crescut cu 19% între ianuarie şi martie faţă de perioada similară a anului trecut, până la 585 milioane de euro, iar profitul operaţional (EBITDA) a crescut semnificativ, de la 2 milioane de euro în primul trimestru din 2013 la 28 milioane de euro, informează un comunicat remis astăzi redacţiei.

Potrivit acestuia, rezultatele din trimestrul I au fost susţinute de creşterea considerabilă a volumelor datorită condiţiilor meteo favorabile şi de economiile de costuri de aproximativ 6 milioane de euro, rezultate în urma implementării conform planului a măsurilor de restructurare lansate în 2012.

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcţii a beneficiat cel mai mult de această evoluţie, creşterea din sectorul construcţiilor datorată condiţiilor meteo din Europa generând o creştere de două cifre în toate grupele de produse. Cifra de afaceri a crescut cu 29%, iar EBITDA operaţional cu 26 milioane de euro. Aceste rezultate au fost de asemenea susţinute de economiile de costuri şi de preţurile medii uşor mai ridicate. Această Divizie a avut cea mai importantă contribuţie la creşterea profitului Grupului în primul trimestru din 2014.

Divizia Europeană de Ţevi & Pavele a înregistrat la rândul său o creştere a cifrei de afaceri şi a profitului în perioada de raportare. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri a crescut cu 11%, iar EBITDA operaţional cu aproximativ 3 milioane de euro. Producătorul de ţevi de plastic Pipelife a beneficiat de asemenea de condiţiile meteo bune din Europa, însă nu a reuşit să repete rezultatele record înregistrate în proiectele internaţionale de ţevi industriale şi speciale, în primul trimestru al anului trecut. Creşterea volumelor înregistrată de Steinzeug-Keramo, specializată în producerea de ţevi ceramice pentru instalaţii sanitare şi de Semmelrock, producătorul de pavele din beton din Europa Centrală şi de Est, a condus la o îmbunătăţire clară a profiturilor.

Divizia din America de Nord a înregistrat un declin de 4% a cifrei de afaceri şi de aproximativ 2 milioane de euro al EBITDA operaţional în trimestrul 1. Spre deosebire de Europa, iarna a fost extrem de severă în regiunile de est şi sud-est din SUA şi Canada. Activitatea în construcţii s-a desfăşurat la un nivel foarte redus, din cauza temperaturilor foarte scăzute, care au înregistrat minime record în primele trei luni ale anului. Din această cauză, rezultatele tuturor grupelor de produse au fost mai slabe. Rezultatele au fost de asemenea afectate negativ de preţurile medii mai mici, ca urmare a presiunilor competitive tot mai mari de pe piaţa de cărămizi din SUA.

"Rezultatele foarte bune înregistrate de Wienerberger în primul trimestru confirmă ţintele comunicate pentru întreg anul financiar 2014. Deşi industria construcţiilor a realizat anumite achiziţii în avans ca urmare a condiţiilor meteo blânde, aceasta nu va afecta tendinţa de creştere de pe pieţele noastre tradiţionale şi nu ar trebui să aibă un efect major asupra rezultatelor aferente întregului an financiar. Un alt factor important se referă la rezultatele foarte bune din industria construcţiilor din ultimul trimestru al anului trecut, datorate condiţiilor meteo, rezultate care nu vor fi uşor de repetat," declară Heimo Scheuch, Chief Executive Officer al Wienerberger AG. Grupul Wienerberger se aşteaptă la o evoluţie stabilă sau chiar uşor pozitivă a pieţelor de construcţii rezidenţiale şi renovări din Europa, dar cu diferenţe regionale substanţiale.

După cum informează compania, implementarea planificată a măsurilor de restructurare ar trebui să genereze o optimizare a costurilor estimată la 17 milioane de euro anul acesta. Cu aproximativ 315 milioane de euro în numerar, Wienerberger are rezerve de lichidităţi consistente, care vor fi utilizate pentru creşterea sezonieră a necesarului de capital circulant şi pentru rambursarea unei obligaţiuni de 250 milioane de euro scadentă în iulie 2014. Investiţiile capex obişnuite ar trebui să se ridice la aproximativ 125 milioane de euro la nivelul întregului an. Obiectivul strategic al Grupului se va concentra în continuare pe obţinerea de creştere organică, prin produse inovatoare, care creează valoare adăugată pentru clienţi. Un exemplu în acest sens este continuarea lansării internaţionale a blocurilor ceramice umplute cu vată minerală, în urma lansării de succes pe pieţele din Germania, Austria şi Cehia. În domeniul ţevilor, Steinzeug-Keramo a lansat mai multe inovaţii în cadrul celui mai mare târg de profil din Munchen, iar Pipelife a redus semnificativ timpul de livrare către clienţi, datorită unei metode de producţie inovatoare constând în realizarea de baze complet asamblate pentru căminele de canalizare. În plus, au fost dezvoltate noi modele în culori şi forme moderne, pentru cărămizile de faţadă şi pavelele din beton. "Estimez o revenire pe profit a Grupului Wienerberger în 2014, cu un EBITDA operaţional previzionat de aproximativ 300 milioane de eurp. După ani de restructurare, Wienerberger a ajuns la un moment important către o creştere viitoare", a concluzionat Heimo Scheuch.

Wienerberger este producător de cărămizi care activează la nivel mondial. Având 213 fabrici, Wienerberger a generat o cifră de afaceri de 2.663 milioane de euro şi un EBITDA operaţional de 267 milioane de euro în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb