Numărul cazurilor de fraudă care afectează bugetul Uniunii Europene (UE) a scăzut, anul trecut, cu 35%, se arată în raportul anual al Comisiei Europene (CE) privind "Protejarea intereselor financiare ale UE". În raport cu anul 2010, în cadrul politicii de coeziune numărul suspiciunilor de fraudă s-a redus cu 41%, iar în domeniul agriculturii, cu 66%, potrivit analizei CE.
Reprezentanţii Comisiei pun această scădere pe seama aplicării unor măsuri mai ferme şi a unor controale mai stricte în privinţa finanţării UE, precum şi a unor aspecte tehnice. De asemenea, un rol important l-au avut încheierea unei perioade de programare în cadrul politicii de coeziune şi utilizarea unei metode de raportare mai omogenă în cadrul noului sistem de control pentru agricultură, explică domniile lor.
Valoarea fraudelor se ridică la 295 milioane euro, echivalentul a 0,2% din bugetul Uniunii, potrivit raportului, care precizează că această sumă trebuie să fie recuperată în conformitate cu normele comunitare. Recuperarea fondurilor în utilizarea cărora s-au constatat nereguli s-a îmbunătăţit, consideră Comisia Europeană, care a solicitat, anul trecut, restituirea a aproximativ două miliarde euro, sub formă de corecţii financiare şi recuperări. În plus, statele membre au realizat, la rândul lor, progrese în privinţa recuperării de sume de la beneficiarii finali, cu precădere în ceea ce priveşte asistenţa pentru preaderare.
Comisia îndeamnă statele care înregistrează rate scăzute de recuperare să aducă îmbunătăţirile necesare şi să pună sechestru pe activele beneficiarilor care nu rambursează fondurile în cauză. CE a propus, recent, utilizarea dreptului penal împotriva persoanelor acuzate de utilizarea fraduloasă a fondurilor europene. Anul trecut, Comisia a adus mai mult de douăsprezece propuneri şi iniţiative pentru combaterea fraudei în ceea ce priveşte finanţarea europeană.
Numărul cazurilor de fraudă care afectează bugetul UE trebuie redus în continuare, mai subliniază raportul Comisiei Europene.