ÎN SCĂDERE CU APROXIMATIV 22% FAŢĂ DE ACEEASI PERIOADA A ANULUI ANTERIOR, În primul trimestru al anului curent s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvenţă

A.I.
Bănci-Asigurări / 25 aprilie 2017

Coface lansează pe piaţă asigurarea EasyLiner Plus pentru IMM-uri

Deşi 2017 începe cu un minim istoric al insolvenţelor, România înregistrează un maxim de impact financiar în mediul de business şi un nivel foarte scăzut al antreprenoriatului

Pe fondul incertitudinilor din mediul economic, Coface lansează pe piaţă EasyLiner Plus, asigurare adaptată nevoilor IMM-urilor, a anunţat compania într-un comunicat de presă remis Redacţiei.

Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), în primul trimestru al anului curent s-au deschis 1.753 de proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu aproximativ 22% faţă de aceeasi perioada a anului anterior, când s-au deschis 2.237 insolvenţe. În ciuda acestui fapt, pierderile financiare cauzate mediului de afaceri (estimate prin nivelul datoriilor înregistrate de către firmele insolvente care depăşesc valoarea cumulată a activelor fixe) au ajuns la un maxim istoric.

Această dinamică este determinată de intrarea în insolvenţă a unor companii foarte mari, care se regăsesc cu precadere în sectoare precum fabricarea şi furnizarea energiei electrice şi construcţii (unde dimensiunea financiară primează) sau fabricarea produselor textile (unde dimensiunea socială contează cel mai mult).

Pe fondul incertitudinilor din mediul economic, tot mai pronunţate pentru sectorul IMM-urilor, comapniile mici şi mijlocii trebuie să facă faţă dificultăţilor tot mai mari.

EasyLiner Plus este o poliţă de asigurare care include serviciul de monitorizare al partenerilor de afaceri, care oferă IMM-urilor informaţii privind calitatea clienţilor lor pentru a limita riscul de neîncasare al facturilor şi serviciul de colectare al facturilor neplătite şi despăgubire rapidă în cazul unei daune, precizează comunicatulc.

Eugen Anicescu, Country Manager Coface România a afirmat: "Într-un mediu economic tot mai instabil, IMM-urile au nevoie de o asigurare solidă care să le aducă stabilitate, protejându-le împotriva facturilor neplătite. Câteva studii realizate de Coface au arătat că IMM-urile intră în insolvenţă din cauza dificultăţilor în colectarea creanţelor. Parteneriatul cu noi le va oferi o soluţie optimă pentru îmbunătăţirea fluxului lor de numerar. Noul EasyLiner Plus este adaptat pieţei româneşti, este un produs uşor de înţeles, iar printre beneficiile oferite clienţilor există oportunitatea de a asigura creanţele pe termen lung, până la 150 de zile".

Iancu Guda, Services Director, Coface România a declarat: "Primul trimestru al anului curent debutează cu un paradox al extremelor: minimul insolvenţelor din ultimii zece ani, cuplat cu un maxim al impactului financiar în aceeaşi perioadă analizată. Paradoxul este determinat de provocări structurale în câteva sectoare cheie ale mediului de afaceri românesc. Sectorul fabricării produselor textile este afectat de creşterea salariului minim pe economie, dinamică ce nu este corelată cu evoluţia productivităţii. Acest fenomen afectează negativ întreg mediul de afaceri, în condiţiile în care ponderea salariului minim relativ la cel mediu a crescut de la 27% în 2008, la aproape 50% în 2017".

Cele mai afectate sectoare de insolvenţe:

Fabricarea produselor textile: este sectorul care înregistrează cel mai ridicat număr al insolvenţelor, raportat la firmele active pentru al treilea an consecutiv. Aproximativ 16% dintre companiile care activează în acest sector intră în insolvenţă în fiecare an şi aproximativ 90% dintre acestea intră în faliment în maxim doi ani. Deşi acest sector generează doar 4,5% din totalul companiilor insolvente la nivel naţional, aproximativ 13% din locurile de muncă pierdute din cauza acestui fenoment provin din acest sector.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze: anul în curs a debutat nefericit pentru companiile din energie, luate prin surprindere de majorarea preţului energiei electrice, care a explodat într-un timp foarte scurt la piaţa la vedere, provocând pierderi majore multor traderi de energie. Cele mai mari cinci insolvenţe din acest sector au înregistrat datorii totale de aproape 900 MIL RON, in timp ce nivelul activelor imobilizate era doar de 150 MIL RON şi capitaluri proprii de doar 100 MIL RON.

Construcţii: productivitatea scăzută, coroborată cu problemele financiare întâmpinate de către companiile active în sectorul construcţiilor, determină ca acest sector să înregistreze cea mai ridicată rată a creditelor neperformante în portofoliul creditelor bancare (în baza calculelor publicate de către BNR în luna septembrie 2016). Conform calculelor proprii Coface, aproximativ 11% dintre firmele româneşti activează în acest sector, iar 80% dintre acestea raportează venituri sub 100 K EUR / anul 2015.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb