ÎN SCANDALUL CĂRNII DE CAL Guvernul francez ne scoate total din culpă

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 15 februarie 2013

Guvernul francez ne scoate total din culpă

Ponta: "Vom începe ofensiva pentru o promovare mai bună a României"

Guvernul francez ne scoate total din culpă, în scandalul cărnii de cal. Acesta a anunţat că furnizorul român a acţionat cu bună credinţă, firma franceză etichetând greşit carnea..

Executivul nostru va începe "ofensiva" pentru o promovare mai bună a României imediat după ce criza cărnii de cal va fi încheiată, în condiţiile în care până în prezent românii "tăceau din gură de fiecare dată", a anunţat premierul Victor Ponta, arătând că şi noi avem "talentul extraordinar de a ne denigra singuri".

Oficialul a subliniat că autorităţile noastre au fost acuzate pe nedrept în scandalul cărnii de cal des­coperită în Marea Britanie, în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită, România fiind acuzată că ar fi fost furnizorul cărnii de cal vândută pe piaţa franceză sub denumirea de carne de vită.

Potrivit lui Victor Ponta, efectul scandalului cărnii de cal asupra agriculturii româneşti putea fi mai mare decât cel al secetei de anul trecut dacă România rămânea "vinovatul de serviciu". Acesta a arătat că pericolul pentru ţara noastră a fost unul uriaş şi că, deocamdată, criza nu a fost depăşită.

Premierul susţine, citat de Mediafax, că pierderile înregistrate de producătorii români în urma acestui scandal nu pot fi încă evaluate, dar că acestea au fost stopate prin modul în care s-au implicat autorităţile de la Bucureşti.

Constantin: "Statele membre trebuie să verifice dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului"

Etichetele produselor din carne implicate în scandalul cărnii de cal nu puteau fi schimbate în România, iar lanţul de-a lungul căruia putea fi comisă frauda este destul de mare, a declarat, ieri, la Nurnberg, ministrul Agriculturii Daniel Cons­tantin.

Ministrul a precizat că, la nivel politic şi administrativ, nici Marea Britanie şi nici Franţa nu au acuzat România că ar fi vinovată pentru scandalul cărnii de cal.

Toate statele membre UE trebuie să verifice, prin teste efectuate începând cu 1 martie, dacă datele de pe eticheta unui produs din carne corespund conţinutului, simultan urmând să fie îmbunătăţită şi legislaţia europeană în domeniu, a mai anunţat ministrul Constantin.

Teste ADN, în UE, pe produse care ar trebui să conţină carne de vită

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles, care a avut loc în vederea stabilirii măsurilor care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Această propunere urmează să fie transmisă statelor membre astăzi, în cadrul unui "comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor".

Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanţate de Comisia Europeană.

Comisarul UE susţine că statele membre operează controale pentru detectarea eventualei prezenţe de fenilbutazonă, un anti-inflamator pentru cabaline care face carnea improprie pentru consum. Sunt prevăzute în jur de 4.000 de teste.

Au fost descoperite carcase de cal cu fenilbutazonă, în Marea Britanie

Carcase de cal de la abatoare britanice, cu urme de fenilbutazonă, un analgezic potenţial nociv pentru sănătatea umană, au fost trimise în Franţa, după cum a declarat, ieri, ministrul Agriculturii din Marea Britanie, David Heath.

Oficialul a declarat că urme ale aceastei substanţe au fost depistate în opt carcase testate în Marea Britanie, iar trei dintre acestea probabil au intrat în lanţul alimentar din Franţa. Totuşi, potrivit ministrului, acest analgezic nu a fost depistat în produsele mărcii "Findus" (fabricate de subcontractantul francez "Comigel", care a cumpărat carnea de la o altă societate franceză - "Spanghero", aceasta din urmă sus­ţinând că a luat carnea din Româ­nia).

"Carnea de cal conţinând fenilbutazonă prezintă un risc foarte scăzut pentru sănătatea umană", a asigurat, ieri, Ministerul britanic al Sănătăţii.

"În ceea ce priveşte cantităţile de fenilbutazonă descoperite, o per­soană ar trebui să consume zilnic între 500 şi 600 de hamburgeri conţinând 100% cal pentru a se apropia de doza zilnică limită pentru om", a declarat Sally Davis, responsabilă de probleme medicale la Ministerul Sănătăţii.

Profesorul în medicină precizează, totuşi, că "la pacienţii care au luat fenilbutazonă ca medicament pot apărea efecte secundare grave, dar acestea sunt rare".

Potrivit agenţiei britanice pentru securitate alimentară (FSA), aceste efecte secundare rare pot fi "anemie aplastică", ce se caracterizează printr-o diminuare anormală a numărului de globule roşii sănătoase din sânge.

Un lanţ de supermarketuri din Cipru a distrus 16 tone de hamburgeri

Un lanţ de supermarketuri din Cipru a distrus, ca măsură de precauţie, aproximativ 16 tone de hamburgeri, de teamă să nu conţină carne de cal.

Autorităţile cipriote au afirmat că "prezenţa cărnii de cal nu s-a constatat în lanţul alimentar din Cipru", fiind în curs teste pentru a da asigurări că toate produsele pe bază de carne nu reprezintă pericol.

Directorul serviciilor veterinare George Kyriakides a anunţat că niciun produs pe bază de carne de cal nu a fost vândut direct consumatorilor locali.

El a mai afirmat că o întreprindere de la Limassol (din sud) ar fi fost implicată în scandalul cărnii de cal, acţionând ca intermediară în Europa.

Compania franceză "Spanghero," suspectată că ar fi un pivot în scandalul european privind carnea de cal ştampilată drept vită, ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal la începutul lui ianuarie de la o companie cipriotă, potrivit cotidianului "Le Parisien", citat de AFP.

Cotidianul susţine că trei facturi, pe care le-a putut consulta pe lângă autorităţile române, îndreaptă sus­piciunile către compania franceză "Spanghero", dar şi către traderul cipriot "Draap".

Un reprezentant al companiei a declarat, însă, că "< Spanghero > nu a primit niciodată facturi de la < Draap Trading > referitoare la carnea de cal".

Presa europeană a relatat că directorul "Draap", Jan Fasen, a fost condamnat la un an de închisoare, dintre care trei luni cu suspendare, în ianuarie 2012, pentru că a vândut carne de cal provenind din America de Sud pe post de vită germană.

Mai multe lanţuri comerciale din Germania au comandat teste la produsele din carne

Carnea de cal a fost depistată, pentru prima dată, într-un lot de lasagna congelată vândut în supermarketuri din reţeaua "Real", în Germania, potrivit distribuitorului.

"Real" a retras, ca o măsură de precauţie, loturi de lasagna comercializate la preţ redus sub marca sa, sub numele "Tip", iar testele comandate unor laboratoare au relevat prezenţa cărnii de cal.

Lanţul de supermarketuri "Edeka", cel mai important distribuitor german de produse alimentare, a lansat, de asemenea, o serie de teste asupra produselor sale, la fel ca vânzătorul de produse congelate la domiciliu "Eismann" sau lanţul de magazine "Kaiser's-Tengelmann".

Guvernul german a anunţat, miercuri, pentru prima dată, că are suspiciuni în legătură cu posibile etichetări incorecte de lasagna livrată unui angrosist din landul Rhenania-Westfalia de Nord, cel mai populat din Germania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb