ÎN ŞEDINŢA DE MÂINE  Guvernul va aproba desecretizarea contractului Roşia Montană

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 24 iulie 2012

Publicul român trebuie să cunoas­că conţinutul licenţei de exploatare în cazul proiectului minier de la Roşia Montană, iar în acest sens Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, desecretizarea acestui contract, a declarat, ieri, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, citată de Agerpres. Domnia a precizat: "Miercuri, prin şedinţa de Guvern, vom cere oficial desecretizarea contractului privind proiectul Roşia Montană în integralitatea lui. În afară de acordul de asociere care se află pe site-ul Ministerului Economiei şi care este public, dorim ca publicul să fie informat în ceea ce priveşte conţinutul licenţei de exploatare. Licenţele de exploatare, în principiu, sunt trecute la categoria informaţii clasificate. Dar pe noi interesează ca, atât timp cât acest proiect reprezintă sau are ca scop valorificarea unei resurse naturale atât de importante, românii să cunoască despre ce este vorba. Nu este suficient să cunoască un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul să aibă acces la toate informaţiile legate de acest proiect".

Rovana Plumb a menţionat, totodată, că în cazul în care Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) nu va răspunde pozitiv acestei solicitări, vor fi găsite modalităţile legale prin care investitorul să respecte legea. "Miercuri, pe cale instituţională, vom face acest apel către compania Roşia Montană Gold Corporation, iar investitorul, dacă vrea să dea dovadă de bună-credinţă, ar trebui să spună < da > desecretizării licenţei de exploatare. În caz contrar, nu ne vom opri. Este un proiect foarte important, este un proiect la care publicul trebuie să aibă acces şi vom găsi modalităţile legale, astfel încât fiecare dintre români să poată să aibă acces la informaţii", a explicat Plumb.

La finele săptămânii trecute, premierul Victor Ponta anunţa, într-o postare pe Facebook, faptul că va solicita investitorului de la Roşia Montană desecretizarea contractului de la Roşia Montană, chiar dacă "va stârni din nou muşuroiul de interese".

Într-un punct de vedere oficial, compania RMGC a precizat că desecretizarea contractului de licenţă pentru proiectul minier de la Roşia Montană va fi posibilă numai dacă statul român va modifica legea care clasifică aceste informaţii. "Compania Roşia Montană Gold Corporation res­pectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român, prin Minvest Deva, şi Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto, precum şi actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerţului, cât şi pe site-ul Minis­terului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (...) În ceea ce priveşte contractul de licenţă, acesta reprezintă informaţie clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea şi permite desecretizarea licenţelor miniere, noi vom respecta legea, ca şi până acum", se arată în informarea companiei.

RMGC a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba iar acţionarii săi sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31% din capital şi Gabriel Resources - cu 80,69%.

Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din Româ­nia, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

RMGC a fost înfiinţată în anul 1997.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. in primul rand, este penibil ca cei din Guvern incearca sa arunce "vina" asupra investitorilor ca acea licenta de exploatare este clasificata, cand este de fapt clasificata prin lege. Practic le reproseaza ca au respectat legea. Apoi, e penibil ca cei de la Guvern spun ca ei vor gasi metode de a ocoli legea. Acest Guvern a dovedit deja ca nu ii pasa de lege. Mie mi se pare inacceptabil ca Guvernul sa ceara incalcarea si ocolirea legii.

    cei de la RMGC au respectat mereu legea, probabil ca de aia nu au lipit contractul de licenta pe toate gardurile, ca este clasificat prin lege. Dar se pare ca guvernul doamnei Plumb nu e obisnuit sa lucreze cu oameni care respecta legea..

    1. si doamna Plumb nici n-a auzit de concurenta. In plus, nu inteleg de ce toti romanii ar trebui sa aiba acces la acest contract, ca nu noi suntem factorii de decizie, ci unul dintre ei este dansa. Care e la carma unui minister care de 6 ani nu e in stare sa spuna daca proiectul e eco-friendly sau nu, desi vine cu ecologizarea si tehnologiile cele mai moderne

    s-au miscat repede. dar sa dea un raspuns in privinta proiectului n-au fost in stare, de 15 ani incoace. Acum pluseaza si militeaza pentru nerespectarea legii, ca sa-l sustina pe Ponta si afirmatiile sale fara capatai. Este un semnal negativ pe care-l dam tuturor investitorilor. Mai bine faceau cumva si dadeau drumul proiectului mai repede, nu gaseau o noua scuza sa-l amane!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb