Reprezentanţii celor împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) urmează să aibă a doua rundă de negocieri cu Banca Transilvania (care a achiziţionat, în această primăvară, Volksbank), după cum ne-a spus unul dintre liderii Grupului clienţilor cu credite în CHF.
Acesta ne-a precizat: "Am avut întâlniri cu mai multe bănci, printre care şi Banca Transilvania (BT), iar, la prima întâlnire, toate au părut deschise negocierilor. Vor mai urma şi alte discuţii, probabil timp de două-trei săptămâni, chiar în aceste zile urmând să ne întâlnim din nou cu reprezentanţii BT.
Aceştia au o ofertă standard, însă noi negociem cu ei condiţii mai bune. Avem deja unele solicitări şi aşteptăm să vedem dacă vor fi acceptate".
Consumatorii speră ca rezultatele negocierilor colective să apară înaintea celor care vor decurge din planul de conversie al BT.
Andreea Cristoforidis, unul dintre iniţiatorii Grupului clienţilor cu credite în CHF, a postat, ieri, pe pagina sa de socializare: "Oferta generică (n.r. a BT) e valabilă pe o perioadă mai lungă şi ar trebui să avem un rezultat şi pe negociere până atunci.
O să mai facem o nouă informare asupra evoluţiei procesului, vineri, 8 mai. (...) Suntem conştienţi de miză pentru toţi cei implicaţi. (...) Înţelegem perfect nerăbdarea, aşa cum vă rugăm să înţelegeţi că nu putem divulga informaţii tocmai din dorinţa de a avea rezultate.
Au mai avut loc întâlniri. Aşa cum mai sunt şi refuzuri sau împotmoliri.
V-am demonstrat că facem demersuri multiple, astfel încât băncile să îşi schimbe atitudinea - din şase refuzuri iniţiale, a rămas o singură bancă recalcitrantă (n.r. OTP Bank a refuzat invitaţia clienţilor la negocierile colective). Asta este tot rezultatul unor acţiuni ale echipei de negociere. (...)
Apoi, ni se mai sugerează că a trecut mult timp. Cred că cei care fac această afirmaţie glumesc. Repetăm: 7 bănci, 6 refuzuri iniţiale deturnate, două sărbători legale, 1.500 de dosare analizate şi de noi, şi de băncile în cauză. Cred că rezultatele sunt în grafic, chiar mai bune".
Împrumutaţii în franci elveţieni, ANPC (în calitate de mediator) şi Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) i-au invitat la negocieri pe reprezentanţii Raiffeisen Bank, Volksbank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, OTP şi Credit Europe Bank.
• BT a eliminat comisionul de risc din circa 33.000 de contracte de credit
Oferta Băncii Transilvania pentru clienţii Volksbank România cu credite în franci elveţieni, care a fost demarată ieri, este valabilă până în 31 iulie 2015 şi presupune "reduceri, scutiri de comisioane şi rambursarea acestora", potrivit unui comunicat al băncii.
Cele aproximativ 18.300 de persoane care pot beneficia, la cerere, de acest program vor fi scutite de costurile notariale legate de operaţiunea de conversie a creditelor contractate în franci elveţieni, acestea urmând să fie achitate de Volksbank.
"În cazul în care situaţia juridică a imobilului a suferit modificări faţă de momentul constituirii sau sunt necesare procuri speciale de reprezentare şi/sau operaţiuni de succesiune şi/sau partaj, costurile sunt în sarcina clienţilor", precizează operatorul bancar, menţionând că a fost stopată încasarea comisionului de risc pentru clienţii Volksbank România cu credite în CHF, euro şi lei, numărul acestora ridicându-se la circa 33.000.
Comunicatul BT informează: "Începând cu data de astăzi (n.r. ieri), 4 mai, clienţii Volksbank România (n.r. VBRO) vor fi contactaţi telefonic şi invitaţi la o întâlnire, la unul dintre sediile VBRO ales de aceştia; vor avea prioritate clienţii care, în ciuda greutăţilor generate de creşterea cursului CHF din ultimii ani, au rămas buni platnici.
La întâlnirea de la Volksbank România cu echipa mixtă BT-VBRO sunt prezentate detaliile ofertei, şi anume: totalul reducerilor; noul sold al creditului ca urmare a aplicării reducerilor; noua sumă lunară de plată; etapele care trebuie urmate pentru ca un client al Volksbank România să devină client al Băncii Transilvania.
Clienţii au la dispoziţie o perioadă de minim 15 zile pentru a lua decizia de acceptare a conversiei; programarea pentru semnarea efectivă a documentelor se face după acceptarea ofertei".
Oferta BT pentru debitorii cu credite în CHF constă în returnarea sumelor deja plătite de clienţii cu credite în CHF în contul comisionului de risc, prin diminuarea creditului în sold şi aplicarea unei reduceri de 22,5% pentru cei care acceptă conversia împrumuturilor, aplicabilă la soldul creditului curent rezultat ca urmare a diminuării cu comisionul de risc/administrare plătit efectiv şi nerecuperat de clienţi până la data conversiei. Valoarea efectivă a discountului rezultat va fi diferit, în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi, mai arată reprezentanţii BT.
Conversia va fi realizată la cursul BNR din data semnării documentaţiei.
Clienţii cu credite în CHF beneficiază, pentru plata ratelor curente, de un curs al monedei elveţiene îngheţat la nivelul de la finalul anului trecut.
Până la sfârşitul anului în curs, BT va returna comisionul de risc achitat şi nerecuperat de clienţii cu credite denominate în alte monede decât CHF din portofoliul existent al Volksbank, prin diminuarea corespunzătoare a soldului creditelor, în această situaţie fiind aproximativ 15.000 de consumatori.
1. fără titlu
(mesaj trimis de demia în data de 05.05.2015, 08:43)
Stiti cumva ce se intampla cu cei care si-au refinantat creditul in CHF si suntem in litigiu cu Volksbank doar pentru recuperarea comisionului de risc achitat necuvenit?
2. Asa incepe sfirsitul
(mesaj trimis de Transilvan în data de 05.05.2015, 14:41)
Cam asta a fost povestea BT, de ici inainte sa te tii provizioane peste provizioane. Bine ca au aflat corporatistii ca se poate sa isi stabileasca dobanda si comisioanele dupa bunul plac.
BT era singura dintre bancile mari care nu avea aceasta problema a creditelor CHF. Acum o are.
2.1. BT chiar nu are probleme ! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ionel în data de 05.05.2015, 20:15)
Deoarece a cumparata active de 1600 milioane euro platind doar 600 milioane e clar ca s-a asigurat ca va avea de unde sa acorde discounturi consistente la cei cu CHF si va avea un castig de imagine urias, crescandu-si cota de piata fara a afecta profitabilitatea , felicitari pentru strategia , pretul si momentul ales dew BT.
3. Unde este Isarescu ?
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.05.2015, 21:08)
Atunci cand s-au dat creditele in franci BNR era inexistent. Ulterior a strigat in gura mare ca a avertizat populatia, desi a facut-o abia cand toti se imprumutasera deja.
Acum ar trebui sa iasa public si sa spuna daca este bine ca oamenii sa accepte oferta de conversie sau li se pregateste o noua teapa. Acum Isarescu are o voce de ... melc, sta si asteapta fara un sunet. Ulterior, dupa ce se va implementa noua teapa, va iesi si va spune ca el a avertizat populatia dar nu a fost ascultat..
4. Băncile nu pierd niciodată...
(mesaj trimis de dorin rada în data de 06.05.2015, 20:55)
Oferta BT are destule incoveniente:Dobânda variabilă înseamnă din nou nesiguranţă în viitor.Chiar şi în prezent cînd ROBORUL este la limite istorice este mai mare decât la cea în CHF. În plus o să plătim ratele ca pentru un credit nou. Adică dobânzi mai mari la început şi ratele din principal mult mai mici. Mai mult, nimic din ofertă nu este negociabil.