ÎN TIMP CE ISRAEL ŞI HAMAS SE ACUZĂ RECIPROC, Numărul victimelor din Fâşia Gaza creşte, pe zi ce trece

P.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2014

Numărul victimelor din Fâşia Gaza creşte, pe zi ce trece

Actualizare 17:00 Israel a reluat atacurile în Gaza

Israelul a reluat în această după-amiază atacurile în Fâşia Gaza, după un armistiţiu de şase ore, respins de mişcarea palestiniană Hamas, a anunţat AFP.

Un atac aerian a vizat oraşul Khan Younis, în sudul enclavei, şi un altul cartierul Nusseirat, în centrul oraşului Gaza.

Nu există, momentan, rapoarte imediate cu persoane ucise sau răniţi în zonă.

-------

Actualizare 10:20 Israelul a acceptat armistiţiul de încetare a focului propus de Egipt

Hamasul respinge oferta

Cabinetul de securitate israelian, prezidat de premierul Benjamin Netanyahu, a acceptat astăzi propunerea de încetare a focului în Fâşia Gaza prezentată de Egipt, potrivit presei din Israel, scrie AFP.

Benjamin Netanyahu a declarat că propunerea a fost acceptată la scurt timp şi urmează să intre în vigoare astăzi, începând cu ora locală 0600 GMT (09.00 ora României).

Cu toate acestea, cu o jumătate de oră mai târziu, un înalt oficial al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a respins oferta în forma respectivă.

---

Cel puţin 172 de oameni au murit şi alţi 1.130 au fost răniţi de la începutul ofensivei militare israeliene în Fâşia Gaza, în urmă cu o săptămână, informează AFP. De cealaltă parte, Hamasul a lansat, în total, aproape 715 rachete către Israel, dintre care peste 160 au fost interceptate de la izbucnirea confruntărilor, fără a provoca victime, conform aceleiaşi surse.

Israelul a lansat luni ieri raiduri aeriene şi tiruri de artilerie asupra Fâşiei Gaza, în tentativa de a neutraliza Hamas, în timp ce eforturile diplomatice pentru aplanarea conflictului s-au intensificat.

Israelul a derulat mai mult de 900 de raiduri, începând cu marţea trecută, în cadrul ofensivei pe care o denumeşte "Operaţiunea Muchia de Protecţie", iar armata susţine că mai mult de 470 de rachete au fost lansate de Hamas în primele patru zile de la izbucnirea conflictului.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că este mulţumit cu progresul afişat: "Până acum, lupta înaintează precum am plănuit, dar ne putem aştepta la mai multe etape pe viitor. Am lovit puternic Hamas şi organizaţiile teroriste, iar în timp ce lupta continuă vom mări numărul atacurilor noastre împotriva acestora".

Un comando de elită al marinei israeliene a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru prima dată de la începutul ofensivei israeliene, o operaţiune terestră în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat postul de radio public israelian, citat de AFP.

Această incursiune a vizat o instalaţie de lansare de rachete în nordul Fâşiei Gaza, a adăugat postul de radio.

"În timpul misiunii a avut loc un schimb de focuri, provocat de teroriştii ce operau această instalaţie, în timpul căruia patru militari israelieni au fost răniţi uşor", potrivit unui purtător de cuvânt militar.

De cealaltă parte, aripa militară a Hamas - brigăzile Ezzedine al-Qassam - a afirmat, într-un comunicat, că "schimburi de focuri intense au avut loc între combatanţii noştri şi militarii marinei sioniste care încercau să pătrundă în zona Sudanyia, în nord-vestul Fâşiei Gaza".

-Comunitatea internaţională a făcut un apel la armistiţiu

Până acum, Israelul a arestat cinci lideri ai mişcării islamiste Hamas, la Nablus şi la Jenin, au declarat surse din serviciile de securitate palestiniene, citate de presa internaţională.

În ciuda apelurilor comunităţii internaţionale, nici Israelul şi nici Hamas, care controlează Fâşia Gaza, nu par dispuse să negocieze încheierea ostilităţilor, de la declanşarea conflictului militar.

Agenţia ONU responsabilă de refugiaţii palestinieni (UNRWA) a înregistrat prezenţa a 17.000 de refugiaţi în taberele sale duminică seara, faţă de 4.000 anterior.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să plaseze oficial statul Palestina "sub sistemul de protecţie internaţională al ONU".

În Fâşia Gaza, mii de locuitori au părăsit nordul teritoriilor cu maşinile, sau pe jos, relatează sursele de presă.

Violenţele au luat amploare după ce trei studenţi israelieni au fost răpiţi şi ucişi luna trecută în Cisiordania, iar Israelul a acuzat mişcarea palestiniană Hamas. Ulterior, un tânăr palestinian a fost ars de viu de extremiştii evrei la Ierusalim.

Conflictul este cel mai sângeros de la ofensiva din noiembrie 2012, când 177 de palestinieni şi şase israelieni au fost ucişi într-o săptămână.

Benjamin Netanyahu a promis că forţele israeliene vor bombarda poziţiile Hamas "din ce în ce mai intens", acuzând mişcarea islamistă că foloseşte "populaţia drept scut uman". De altfel, potrivit unei anchete a biroului ONU pentru probleme umanitare, 70% dintre victimele confruntărilor sunt civili, iar 21% sunt minori.

Pe plan diplomatic, secretarul de stat american John Kerry a afirmat, duminică, într-o discuţie cu premierul Netanyahu, că "Statele Unite ale Americii sunt pregătite să medieze încetarea ostilităţilor, incluzând o revenire la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012". De asemenea, preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la o încetare a focului "în cel mai scurt timp".

Pe de altă parte, postul de radio militar israelian a anunţat, ieri, citând surse din cadrul serviciilor de securitate, că există patru canale prin care se încearcă obţinerea unui armistiţiu, respectiv Qatar, Autoritatea Palestiniană, Statele Unite şi Egipt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb