ÎN TIMP CE, LA NOI, NICI BROKERII NU S-AU LĂMURIT BINE Depozitarul polonez a informat chiar şi pe micii investitori despre trecerea la "T+2"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2014

Iwona Sroka: "Participanţii noştri, precum şi KDPW însuşi, sunt gata pentru trecerea la T+2, din 6 octombrie".

Iwona Sroka: "Participanţii noştri, precum şi KDPW însuşi, sunt gata pentru trecerea la T+2, din 6 octombrie".

Interviu cu doamna Iwona Sroka, preşedinte şi CEO al Depozitarului Central din Polonia (KDPW)

Depozitarul Central din Polonia (KDPW) este pregătit pentru reducerea ciclului de decontare de la trei la două zile ("T+2"), începând cu 6 octombrie, aşa cum a fost agreat la nivel european, potrivit doamnei Iwona Sroka, preşedinte şi CEO al KDPW, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

În ţara noastră, brokerii şi custozii au trimis avertismente şi propuneri de amânare a proiectului "T+2", pe ultima sută de metri, în condiţiile în care data de 6 octombrie a fost decisă la vârful Bursei de Valori Bucureşti şi Depozitarului Central. Şase bănci s-au plâns că piaţa nu a fost informată din timp şi pregătită pentru reducerea ciclului de decontare, cu şase luni înainte, aşa cum sunt uzanţele internaţionale.

Iwona Sroka ne-a relatat cum a procedat în Polonia. Potrivit domniei sale, Depozitarul a efectuat teste cu participanţii la piaţă şi, pentru că măsura îi afectează şi pe micii investitori, instituţia a făcut o campanie de informare dedicată retailului.

Reporter: Cum s-a pregătit piaţa poloneză pentru reducerea ciclului de decontare la două zile (T+2), din 6 octombrie?

Iwona Sroka: Modificarea ciclului de decontare la "T+2" a presupus implementarea unor schimbări tehnice în sistemul IT al depozitarului "kdpw_stream" şi să facem teste cu toţi participanţii. Această muncă a fost dusă la bun sfârşit cu succes. Întrucât modificarea va afecta şi investitorii individuali, am lucrat cu organizaţiile pieţei şi cu presa locală ca să avem o campanie de informare destinată investitorilor de retail, care reprezintă un grup important pe piaţa noastră.

Reporter: Au existat probleme în implementarea "T+2"?

Iwona Sroka: Până acum, toate bune! Nu am indentificat probleme la implementarea noului ciclu de decontare. Participanţii noştri, precum şi KDPW însuşi, sunt gata pentru 6 octombrie.

Reporter: A fost abandonat planul de conectare cu Depozitarul Central din România, având în vedere că Fondul Proprietatea încearcă să se listeze la Londra?

Iwona Sroka: Fiind o instituţie pentru infrastructură, KDPW stabileşte o conexiune numai atunci când este susţinută de o oportunitate de afaceri, adică atunci când o companie este gata să se listeze dual, una din pieţe fiind Varşovia. KDPW era gata, de mult timp, să deschidă o legătură cu Depozitarul Central din România. Totuşi, în lipsa unor regulamente interne clare pe piaţa din România, nu a fost posibil să creăm o conexiune. Din câte ştim, în continuare nu este posibil.

Reporter: A fost autorizată la timp Contrapartea Centrală poloneză?

Iwona Sroka: Autoritatea de Supraveghere poloneză (KNF) a autorizat casa de clearing KDPW_CCP, pe 8 aprilie 2014, confirmând că a îndeplinit toate cerinţele Regulamentului european EMIR.

Opinia pozitivă a Colegiului - compus, printre alţii, de reprezentanţi ai Băncii Naţionale a Poloniei, ESMA şi autorităţi de supraveghere străine, şi decizia Autorităţii de Supraveghere poloneze permit KDPW_CCP să opereze ca CCP autorizat în Uniunea Europeană. Trebuie spus că CCP-ul polonez este a treia contraparte autorizată în Uniunea Europeană. Este cu siguranţă un motiv de mare satisfacţie pentru noi şi o mândrie pentru piaţa de capital poloneză.

Reporter: Oferiţi servicii de CCP şi altor pieţe din regiune?

Iwona Sroka: Autorizaţia UE permite KDPW_CCP să opereze ca o contraparte centrală în Uniunea Europeană, inclusiv pe pieţele OTC de derivate, drept casă de clearing, La cererea de autorizare, instituţia a depus o listă de instrumente OTC, respectiv derivate decontate în zloţi polonezi. Acum, KDPW_CCP lucrează la lărgirea listei de instrumente OTC cu derivate denominate în euro. Ne aşteptăm ca acest serviciu să aducă beneficii pe piaţa de capital: va relaxa limitele de credit impuse de bănci la contrapartidă, va reduce cerinţele de capital pentru expuneri la riscul de contrapartidă, va îmbunătăţi lichiditatea pe piaţa interbancară şi va diminua riscul operaţional.

Reporter: Care sunt planurile KDPW pentru acest an?

Iwona Sroka: Grupul KDPW Group îşi derulează operaţiunile pe baza Strategiei Depozitarului pentru 2014-2016, care reflectă tendinţele internaţionale pe pieţele financiare. Strategia defineşte un model de business divers pentru KDPW Group, punând accent pe punctele forte şi potenţialul specifice pieţei de capital poloneze.

Referitor la strategia pentru acest an, KDPW şi KDPW_CCP vor finaliza proiectele legate de noi servicii. În octombrie, KDPW, în colaborare cu KDPW_CCP, va introduce împrumutul negociat de titluri, pentru creşterea lichidităţii compensării şi decontării în sistemele operate.

Ca Agenţie de Numerotare pentru piaţa financiară, KDPW lucrează la un nou serviciu care va fi disponibil din noiembrie, respectiv alocarea codurilor FISN (Financial Instrument Short Name). De asemenea, KDPW_CCP dezvoltă lista de instrumente OTC denominate în euro, care să fie decontate de CCP-ul polonez.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Alta mentalitate

    La noi când s_a anunțat trecerea la T2 brokerii au sărit ca arși ca nu sunt pregătiți, ca la noi trebuie altfel, sa nu se schimbe 

    In Polonia toată lumea e pregătită si e de acord 

    In Romania Depozitarul nostru la Harinvest a prăduit totul și impreuna cu ASF a lasat investitorii cu buza umflată. A refacut Fondul de garantare , bravo, dar cu incalcarea Constitutiei! Cu prăduirea deținerilor de acțiuni ale clientilor acestui SSIF numit Harinvest! ASF ii controleaza pe toti, nu povesteste ce a gasit prin ancheta interna, ii da o amenda zdravana directoarei executive de la Depozitar dar nu gaseste vinovatii si nici nu pune banii la loc! Pe pagubiti ii duce cu zaharelul, modifica regulamente din mers, nici Fondul de compensare nu il activeaza ! Ancheta penala merge usurel inainte iar faptasii sunt bine merci! Leafa merge inainte! Noi cu drag muncim! Numai DNA va face lumina in acest caz!!!! Dar cu reputatia cum ramane domnule Negritoiu ???

    brokerii au sarit ca arsi deoarece in lipsa unui CCP riscurile in cazul trecerii la T+2 sunt imense. s-a vazut ce s-a intamplat cand cineva a vandut din greseala nistre PRIB, un emitent nelichid, ce se va intampla cand un mare fond de afara nu va deconta la timp o trz pe FP sau SNP? cate trz din lant vor cadea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb