În timp ce UE şi SUA renunţă la cărbune, China majorează producţia şi consumul

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2023

În timp ce UE şi SUA renunţă la cărbune, China majorează producţia şi consumul

Consumul global de cărbune a urcat la un nou maxim istoric în 2022 şi se va menţine aproape de acel nivel record în 2023, deoarece creşterea puternică în Asia, atât pentru generarea de energie, cât şi pentru consumul industrial, depăşeşte scăderile de consum din Statele Unite şi Europa, potrivit raportului publicat ieri de Agenţia Internaţionale a Energiei (AIE).

Consumul de cărbune în 2022 a crescut cu 3,3%, până la 8,3 miliarde de tone, stabilind un nou record, conform actualizării AIE de la jumătatea anului pe piaţa cărbunelui, conform datelor prezentate ieri.

În 2023 şi 2024, scăderile mici ale producţiei de energie pe bază de cărbune vor fi probabil compensate de creşterea utilizării industriale a cărbunelui, prezice raportul, deşi există variaţii mari între regiunile geografice.

China, India şi ţările din Asia de Sud-Est vor reprezenta împreună 3 din fiecare 4 tone de cărbune consumate la nivel mondial în 2023.

În Uniunea Europeană, creşterea cererii de cărbune a fost minimă în 2022, deoarece a fost o creştere temporară a producţiei de energie pe bază de cărbune, dar care a fost aproape compensată de un consum mai scăzut în industrie.

Experţii AIE estimează că utilizarea cărbunelui european va scădea brusc până la finalul anului 2023, pe măsură ce sursele regenerabile se extind şi pe măsură ce capacităţile de producţie de energia nucleară şi hidro revin la parametri optimi de funcţionare.

După trei ani tulburi marcaţi de şocul Covid-19 din 2020, de revenirea puternică post-pandemie în 2021 şi de tulburările cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, pieţele cărbunelui au revenit în 2023 la modele mai previzibile şi mai stabile, iar AIE estimează că cererea de cărbune a crescut cu aproximativ 1,5% în prima jumătate a anului 2023, până la un total de aproximativ 4,7 miliarde de tone.

Pe regiuni, cererea de cărbune a scăzut mai rapid decât se aştepta anterior în prima jumătate a acestui an în Statele Unite şi Uniunea Europeană - cu 24%, respectiv 16%. Cu toate acestea, cererea din partea celor mai mari doi consumatori, China şi India, a crescut cu peste 5% în prima jumătate a anului.

"Cărbunele este cea mai mare sursă de emisii de carbon din sectorul energetic, iar în Europa şi Statele Unite, creşterea energiei curate a pus în declin structural utilizarea cărbunelui. Dar cererea rămâne foarte mare mare în Asia, chiar dacă multe dintre economiile din zona respectivă au intensificat semnificativ sursele de energie regenerabilă. Avem nevoie de eforturi politice şi investiţii mai mari - susţinute de o cooperare internaţională mai puternică - pentru a genera o creştere masivă a energiei curate şi a eficienţei energetice pentru a reduce cererea de cărbune în economiile în care nevoile de energie cresc rapid", a declarat Keisuke Sadamori, director al pieţelor energetice şi securităţii în cadrul AIE.

Dacă în urmă cu doi ani China şi India reprezentau deja două treimi din consumul global de cărbune, în 2023, ponderea acestora va fi aproape de 70%. În schimb, Statele Unite şi Uniunea Europeană - care împreună reprezentau 40% din consumul de cărbune în urmă cu trei decenii şi peste 35% la începutul acestui secol - reprezintă mai puţin de 10% astăzi, susţin experţii AIE.

Aceeaşi divizare se observă şi pe partea producţiei. Cei mai mari trei producători de cărbune - China, India şi Indonezia - au produs cantităţi record în 2022. În martie 2023, atât China, cât şi India au stabilit noi recorduri lunare, China depăşind 400 milioane tone de cărbune, iar India depăşind 100 milioane tone de cărbune. Tot în martie, Indonezia a exportat aproape 50 milioane tone de cărbune.

În ceea ce priveşte preţurile, după volatilitatea extremă şi preţurile ridicate de anul trecut, preţul cărbunelui a scăzut în prima jumătate a anului 2023 la aceleaşi niveluri ca cele observate în vara anului 2021, ca urmare a ofertei ample şi a preţurilor mai mici la gaze naturale. Cărbunele termic a revenit la preţuri mai mici decât cărbunele cocsificabil. Cărbunele mai ieftin a făcut importurile mai atractive pentru unii cumpărători sensibili la preţ. Importurile chineze aproape s-au dublat în prima jumătate a acestui an, iar comerţul global cu cărbune în 2023 va creşte cu peste 7%, ceea ce înseamnă o apropiere de nivelul înregistrat în 2019. Acest lucru se observă în comerţul maritim, unde experţii AIE estimează că navele vor transporta în 2023 o cantitatea mai mare decât aceea de 1,3 miliarde tone înregistrată în anul 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb