ÎN TIMPUL REUNIUNII TEHNICE A ŞEFILOR EUROPENI ÎN DOMENIUL PĂDURILOR Peste 100.000 de copaci, tăiaţi în două zile

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 6 iunie 2019

Organizaţiile de mediu susţin că în timp de două zile au fost tăiaţi peste 115.000 de arbori

Specialiştii afirmă că înmulţirea tăierilor este cauzată de netratarea corespunzătoare a dăunătorilor

Organizaţia neguvernamentală Agent Green afirmă, într-un comunicat de presă, că, în ultimele două zile, 115.200 de arbori au fost tăiaţi ilegal în ţara noastră. Defrişările ilegale ar fi avut loc în timp ce la Gura Humorului se desfăşura reuniunea tehnică la nivelul directorilor generali din Uniunea Europeană în domeniul pădurilor. În cadrul evenimentului s-a dis-cutat despre gospodărirea durabilă a pădurilor în contextul schimbărilor climatice care au început să facă ravagii în întrea-ga Europă.

Gabriel Păun, preşedinte Agent Green a declarat: "Presupun că raportul final al reuniunii din 6 mai ce a avut loc la Paris, privind criza fără precedent a biodiversităţii, i-a alertat pe toţi oficialii reuniţi la Gura Humorului. Raportul nu lasă loc de îndoială că pierderea biodiversităţii şi încalzirea globală sunt strâns legate, fapt asumat şi de Comisarul European Vella la sfârşitul consiliului miniştrilor de mediu din UE desfăşurat la Bucureşti pe 20-21 mai. 1.000.000 de specii sunt ameninţate cu dispariţia. Sper că experţii reuniţi vor trece de la vorbe la fapte".

Conform raportului din 6 mai, cea mai urgentă, facilă şi reală masură care poate fi luată pentru încetinirea pierderii biodiversităţii şi a încălzirii globale este conservarea pădurilor seculare rămase pe întreaga planetă. Doar 1% dintre pădurile Europei mai sunt seculare, dar tocmai acestea stochează cel mai mult carbon, produc cel mai mult oxigen şi adăpostesc cea mai mare biodiversitate. Cei de la Agent Green susţin că în ţara noastră 8% dintre păduri sunt mai bătrâne de 120 de ani, însă majoritatea sunt planificate spre a fi tăiate.

În privinţa celor 115.200 de arbori ce ar fi fost tăiaţi în ultimele două zile, calculul a fost făcut plecând de la datele ultimului Inventar Forestier Naţional. Conform datelor acestuia, în ţara noastră s-au extras anual 38,6 milioane metri cubi lemn dintre care doar 18 milioane metri cubi s-au tăiat legal, restul de 20,6 milioane metri cubi fiind tăiat ilegal.

Cei de la Agent Green arată că asta înseamnă că alături de fiecare arbore doborât legal, cel puţin unul se mai taie ilegal. Altfel spus, în fiecare secundă cade ilegal un brad înalt de 20 metri cu diametrul de 30 cm.

Afrimaţiile celor de la Agent Green sunt combătute atât de specialişti cât şi de edilii localităţilor care au în apropiere vas-te zone forestiere.

Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Problema nu este la cel cu căruţa, cel care este prins în momentul de faţă. Tăierea... Să ştiţi că se taie legal şi vă spun şi cum. S-au făcut la un moment dat arii protejate în diferite zone ale ţării. Ca să combaţi anumite insecte care dăunează molidului, bradului şi altor arbori, nu mai poţi să intri în ariile protejate cu tratare chimică, cum se face în multe ţări şi cum s-a făcut până acum. Nu mai ai cum să faci chestia asta într-o arie protejată. Şi atunci, după ce a fost o perioadă foarte călduroasă, şi aceste insecte, numite ibide(n.r. - o specie de dăunători asemănătoare afidelor şi acarienilor), s-au înmulţit şi au făcut mai multe zboruri. Ibidele intră sub coaja arborilor şi mănâncă seva, iar copacul respectiv se usucă. Înainte se trata zona respectivă, chimic, cu elicopterul şi era mai uşor de combătut invazia ibidelor. Acum, în zonele respective, se pun nişte feromoni pentru a atrage ibidele într-un borcan şi a le elimina. Această operaţiune ar trebui să se desfăşoare zilnic în perioada verii. În vârful muntelui, dacă pădurarul poate să facă această chestie sau poate să meargă în fiecare zi, ar fi bine. Dar nu se duce, nu are cum. Ce au făcut ei, cei care au gestionat, agenţii silvici? Ce au făcut unii dintre ei, de la nivelul cel mai mic la cel mai mare? Au mărit raza, ceea ce reprezintă adevărata problemă. Au pus feromonii şi au tot mărit raza respectivă, pentru că ei nu s-au mai dus acolo. Şi în raza respectivă, ibidele şi-au făcut de cap, au mâncat lemnul şi singura soluţie a fost scoaterea copacilor infestaţi. Ceea ce a dus la o altă mărire a razei de tăiere. S-au dus la ministerul de resort, au luat o derogare ca să mai valorifice într-un fel sau altul ce rămâne. Ca să scoată problema din aria protejată, trebuia eliminat din zonă lemnul respectiv".

Conform specialiştilor, efectul de contaminare este echivalent cu cel al unui brad culcat. În aşa fel se calculează raza de contaminare cu ibide şi se ia decizia tăierii arborilor dintr-o anumită zonă sau alta. Dacă un brad contaminat are o lungime de 30 de metri, raza de tăiere va fi de 30 de metri în jurul acestui brad. Practic, pe procedura aceasta trebuie eliminat din zonă lemnul respectiv, iar singura soluţie este tăierea arborilor şi realizarea unei decopertări legale. Mărind zona de decopertare, practic se măreşte şi zona de tăiere legală, pentru a nu se aştepta ca arborele să se usuce pe picioare.

Membrii organizaţiilor de mediu consideră că explicaţiile de mai sus nu reprezintă decât o acoperire, de către oficiali, a tăierilor ilegale şi că invazia dăunătorilor nu poate fi singura cauză a tăierii masive a pădurilor din ţară. De aceea, Agent Green cere Ministerului Pădurilor să instituie imediat un moratoriu cu privire la exploatarea pădurilor mai bătrâne de 120 de ani ce reprezintă 8% din pădurile României, conform rezultatelor ultimului Inventar Forestier Naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb