ÎN ULTIMA LUNĂ: Şapte bănci au tăiat dobânzile la depozitele în lei

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 mai 2009

Celelalte instituţii bancare ori au dobânzile suficient de joase, ori încă aleargă după lichiditate

Băncile se apropie de finalul cursei pentru atragerea de lichidităţi de la persoanele fizice, dobânzile la depozitele la termen în lei constituie de persoanele fizice trăind ultimele zile.

În ultima lună, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP Bank, Garanti Bank, Romanian International Bank, RBS România şi ING Bank au tăiat, cu aproximativ un punct procentual, dobânzile pe care le plăteau pentru economiile în lei la termen ale persoanelor fizice.

Celelalte bănci comerciale, care nu au redus dobânzile plătite pentru depozite, pot fi împărţite în două mari categorii: cele care au dobânzi reduse şi care nu aveau nevoie să mai facă scăderi şi cele care încă menţin dobânzile sus.

Astfel, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Bancpost sau UniCredit Ţiriac Bank nu au intrat în cursa dobânzilor mari la depozitele la termen, dovedind, astfel, că nu au probleme de finanţare.

Chiar şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu, a avertizat băncile, recent, că "lupta pentru clienţi ar trebui să înceteze".

Domnia sa a declarat: "Băncile comerciale îşi invită, practic, clienţii la pomană. Este o adevărată bătălie pentru depozite acum, iar această cursă pentru dobânzi va ajunge la un nonsens. Economisirea în România nu poate creşte, iar acumularea nu se poate face prin momirea cu dobânzi mari. Românul ar trebui să-şi schimbe obişnuinţa de a consuma pentru a putea economisi".

Cea mai mare reducere a dobânzilor la plasamentele la termen în lei a fost realizată, în ultima lună, de OTP Bank, de 1,5 puncte procentuale, dobânzile plătite de bancă ajungând să varieze între 9,5% şi 12,5% pe an în funcţie de scadenţa depozitului.

RBS România şi Romanian International Bank au tăiat dobânzile cu aproximativ 1,25 puncte procentuale, în timp ce Garanti Bank şi Alpha Bank au operat o reducere de jumătate de punct procentual.

Dobânzile la produsele de economisire destinate persoanelor fizice au intrat, la începutul acestui an, pe un trend ascendent, băncile intensificând ofertele promoţionale pentru depozite. Însă, pe măsură ce băncile au devenit mai confortabile cu lichidităţile au inversat trendul dobânzilor la depozite, el devenind descrescător. Analiştii consideră că această evoluţie va continua, deoarece dacă băncile menţin dobânzile la depozite ridicate, implicit nu le vor putea reduce pe cele la credite.

Radu Gheţea: Dobânzile la depozite sunt pe un trend descendent

Băncile comerciale din România sunt pe un trend descendent al nivelului de dobândă la depozite, în special la cele în lei, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

"Nu este descurajată economisirea în momentul de faţă, chiar dobânzile sunt prea înalte în opinia mea. Suntem pe un trend descendent de nivel de dobândă la depozite, în special în ce priveşte depozitele în lei. Acest trend ne va permite să scădem dobânzile şi la activitatea de creditare", a spus Gheţea, potrivit agenţiei Agerpres.

Acesta a explicat că fiecare bancă îşi va revizui atât dobânzile în relaţia cu clienţii, la depozite şi credite, precum şi limitele pe care le au în relaţia cu alte bănci.

"S-au făcut paşi pentru dezgheţarea acestei tendinţe de lipsă de încredere între bănci şi de dobânzi înalte", a afirmat preşedintele ARB.

A.G.R.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cred ca multe informatii le dati din auzite ... Bancpostul are printre cele mai mari dobanzi la depozitele in lei de 16% si nu numai. OTP iarasi a introdus un nou depozit cu dobanda de 14% ... va rog incercati sa scrieti lucruri de calitate nu doar de umplutura

    1. Dobanzile luate in calcul la acest articol sunt cele pe care bancile le practica la depozitele la termen in lei (cu scadenta la 1, 3, 6 luni sau un an). Aste adevarat ca bancile au si numeroase oferte promotionale la produsele de economisire, dar depozitele din oferta speciala au caracteristici diferite si nu pot fi comparate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb