ÎN ULTIMUL TRIMESTRU DIN 2005 "Mittal Steel" şi-a înjumătăţit cîştigurile

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2006

Totuşi, rezultatele depăşesc aşteptările analiştilor

Unii acţionari ai "Arcelor" aşteaptă o ofertă majorată de la gigantul "Mittal"

Cel mai mare producător mondial de oţel, "Mittal Steel" Co., care a înaintat o ofertă ostilă de 23,1 miliarde de dolari pentru rivalul "Arcelor" SA, şi-a redus cu 58% profitul în ultimul trimestru din 2005, faţă de perioada similară a anului 2004, din cauza creşterii preţurilor materiilor prime, dar şi a declinului preţului oţelului. Menţionăm că preţul oţelului a scăzut cu 35% anul trecut în Europa, în vreme ce costul minereului de fier a sporit cu 72%, iar cel al cărbunelui s-a dublat. În ultimul trimestru din 2005, preţul oţelului a pierdut 9%, comparativ cu anul anterior.

Cîştigul net al companiei a fost de 650 milioane de dolari sau 92 de cenţi/acţiune, comparativ cu 1,55 miliarde de dolari sau 2,42 dolari/titlu în ultimele trei luni din 2004. Analiştii preconizau, însă, un profit şi mai mic, de 80 de cenţi/acţiune, respectiv 574 milioane de dolari. Vînzările producătorului siderurgic au sporit cu 14%, la 7,05 miliarde de dolari. Compania şi-a majorat cu 15% costurile în perioada octombrie-decembrie 2005, faţă de acelaşi interval din anul precedent.

"Rezultatele pe care le-am obţinut în condiţiile actuale de piaţă ilustrează creşterea stabilităţii, datorită consolidării industriei oţelului", declară preşedintele "Mittal", miliardarul de origine indiană Lakshmi Mittal. Analiştii sînt de părere, la rîndul lor, că "Mittal" va beneficia de pe urma consolidării achiziţiilor făcute. Amintim că "Mittal Steel" a achiziţionat, în aprilie 2004, "International Steel Group", în schimbul sumei de 4,5 miliarde de dolari. Lakshmi Mittal anticipează că, în primul trimestru din 2006, preţurile de pe piaţa de profil se vor modifica nesemnificativ.

Dacă "Arcelor" acceptă oferta "Mittal", va lua naştere o companie care ar realiza 10% din producţia mondială de profil. În plus, noua entitate şi-ar reduce cheltuielile cu un miliard de dolari. Aceasta ar avea o capacitate de trei ori mai mare decît cel mai apropiat rival al său, pe o piaţă ale cărei preţuri s-au dublat în ultimii patru ani şi jumătate. Unii investitori instituţionali ai "Arcelor" s-au pronunţat în favoarea ofertei "Mittal", însă aşteaptă un preţ mai mare. "Cred că ceea ce pune pe masă < Mittal > nu este adecvat", consideră Steven Maxwell, director de investiţii la "Scottish Widows Investment Partnership", care deţine 0,6% din "Arcelor". Acesta subliniază că "Mittal" trebuie să-şi facă oferta atractivă, respectiv să propună mai mult numerer. "Mittal" a oferit 0,8 acţiuni proprii plus 7,05 euro în numerar pentru un titlu "Arcelor".

Pe de altă parte, "Mittal" a încheiat o înţelegere cu guvernul din Senegal, în baza căruia va explora minereu de fier în acest stat african.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb