ÎN URMA ARTICOLULUI PUBLICAT IERI ÎN ZIARUL BURSA Clientul: "Banca şi-a cerut scuze, dar nu s-a justificat"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 mai 2017

Clientul: "Banca şi-a cerut scuze, dar nu s-a justificat"

Actualizare 15:35 BCR: "A fost o eroare operaţională punctuală"

BCR ne-a transmis, în urmă cu puţin timp, că speţa relatată în articolul de mai jos a fost clarificată, fiind vorba despre o eroare operaţională punctuală.

Reprezentanţii băncii ne-au precizat: "În ceea ce priveşte cazul relatat de ziarul BURSA, s-a clarificat faptul că a fost o eroare operaţională punctuală la notificarea garanţiei ipotecare la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Eroarea a fost generată de faptul că, anterior, imobilul aparţinuse unui alt proprietar, care îl ipotecase pentru un credit acordat unui agent economic.

Banca a recunoscut, şi-a asumat eroarea şi este în curs de corectare a acesteia. Creditul despre care se face referire în articol nu a fost cesionat, derulându-se normal, iar sursa neclarităţii este strict notificarea garanţiei ipotecare la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Politica băncii nu permite cesionarea/vânzarea de credite performante, conform standardelor de risc".

(E.O.)

------------

BCR şi-a cerut scuze, ieri, faţă de unul dintre clienţii săi, după ce ziarul BURSA a publicat faptul că împrumutul fără restanţe al acestuia este înregistrat la Oficiul de Cadastru ca fiind cesionat unei firme care apare cu sediul în Luxemburg.

Scuzele băncii au fost transmise, atât telefonic, cât şi în scris, chiar din partea unui factor de decizie din bancă, după cum ne-a spus clientul, care ne-a povestit: "Am fost sunată de la bancă, din centrală, în legătură cu creditul pe care l-am găsit cesionat. Mi s-a spus că este o eroare şi şi-au cerut scuze. Mi-au mai spus că vor remedia situaţia şi că vor corecta şi la Cadastru. Am insistat să îmi comunice care este eroarea, dar nu au dorit să-mi transmită. A rămas să mă anunţe după ce rezolvă".

Ziarul BURSA a scris, ieri, că împrumutul fără întârzieri la plată al clientului respectiv a fost cesionat de către BCR către Tonescu Finance, după cum apare într-o încheiere eliberată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI).

Miercuri, debitorul ne-a declarat: "Sunt la zi cu toate plăţile şi nu am avut niciodată întârzieri la plata creditului, din anul 2008, de când l-am contractat. L-am plătit întotdeauna la acelaşi ghişeu. Inclusiv astăzi (n.r. miercuri) am verificat cu directorul sucursalei de unde m-am împrumutat şi mi s-a confirmat că sunt la zi cu plăţile".

Reprezentanţii băncii i-au spus, iniţial, clientului, că nu ştiu nimic despre acest lucru, potrivit debitorului, care ne-a explicat: "Doamna director de la sucursală, care spune că este imposibil să-mi fi fost cesionat creditul, a trimis email la trei directori zonali de la Timişoara şi a zis că nimeni nu ştie nimic. În schimb, la Oficiul pentru Cadastru am un dosar întreg, unde apare şi această cesiune. Am văzut chiar un tabel întreg cu persoane cărora le-au fost înstrăinate creditele. Nu cunosc care este situaţia creanţelor lor, dar de mine pot să vă spun cu siguranţă că nu am restanţe la plăţi".

Operaţiunea de cesiune a fost înregistrată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), conform încheierii OCPI, obţinută de ziarul BURSA. De altfel, OCPI este cel care a înştiinţat clientul în legătură cu cesiunea împrumutului, de la bancă debitorul neprimind nicio notificare în acest sens, pe niciuna din căile de comunicare - în scris, online sau telefonic, după cum susţine clientul BCR.

Ordonanţa de Urgenţă 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile stabileşte obligaţia cedentului (în speţă, BCR) să informeze consumatorul cu privire la cesiunea contractului de credit şi a creanţelor rezultate din acesta în termen de zece zile calendaristice de la încheierea contractului de cesiune, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Reprezentanţii BCR ne-au transmis, ieri dimineaţă, că banca nu a cesionat credite "performante individuale" aferente persoanelor fizice, precizând: "BCR nu a cesionat credite performante individuale aferente persoanelor fizice. Cel mult este posibil să fie vorba despre o persoană conectată unui credit corporate neperformant".

Conform informaţiilor existente, Tonescu Finance din Luxemburg a cumpărat mai multe credite de la BCR şi are ca mandatar în ţara noastră societatea Asset Portfolio Servicing România SRL, parte a unui grup din Cehia. Asociatul unic al Asset Portfolio Servicing SRL este APS Holding AS, care a achiziţionat portofolii însemnate de credite neperformante de la Banca Comercială Română.

Pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în franci elveţieni, mai mulţi clienţi reclamă faptul că şi creditele lor, fără restanţe, au fost cesionate.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Ne pare rău! V-am vândut en-gros, deși ne-am asumat că vă prețuim. Ne-a căzut mâna și-n buzunarul statului, dar mergem la cadastru s-o ridicăm.

    1. Au avocati pe care ii agreeaza si merge treaba ca unsa. Avocat, cel de la cadastru sunt si ei vinovat, as spune neglijenta in serviciu?

    Ca si cum fata de la ghiseu ti-ar alimenta bani intr-un alt cont, coincidenta de nume, s-au intamplat cazuri, se rezolva local.

    Despagubiri este obligatoriu sa primeasca. Aceasta e greseala in lant, semnata de superiori unul dupa altul. 

    Daca ma iau dupa banca e caz singular, daca ma iau dupa clienti e o practica, ce sa mai cred? 

    Astept sa il despagubeasca banca. Sunt curios cat ofera pentru greseala, imaginea banci.

    1. Hei, pentru un om Fara credit in lei sau euro esti extrem de interesat de banci si credite. Extrem si in acelasi timp ciudat de interesat.

      Pari pe cale sa faci o greseala si sa iei un credit. Nu fa asta, e spre binele tau. Daca totusi nu te poti abtine, fii mai smecher decat banksterii si ia credit in CHF pentru ca e foarte stabil de vreo 2 ani, in jur de 4,1 lei, si are dobanda Libor negativa.  

      Deci practic iei banii dar nu platesti rate pentru ca dobanda e negativa si banca iti plateste lunar o diferenta de bani. 

      Asa e si increderea mea in banci.

      In viitorul apropiat cred ca lumea o sa gaseasca o alternativa la banci. 

      Bancile putem sa le comparam ca fiind stapani de plantati de bumbac de prin ani 1860 Sua? 

      O mica comparatie daca imi permiti: ai, n-ai ce manca datoria la banca se plateste ca ai semnat; banca dar salariul nu imi mai acopera ce am semnat. Am trecut printr-o criza dar bancile nu. 

      Imaginatia e bogata cand esti liber!

      Greci sunt singuri care i-au catalogat asa pe Glob, au actionat ca atare. Cand se prind si restul oamenilor ce se intampla? 

      Cum adica salariul nu iti acopera ce si semnat? Pai tu semnezi "Fara credit" ce treaba ai tu cu bancile si cu ratele??? Sau te pomenesti ca de fapt esti un mincinos platit sa comenteze negativ ca sa se stearga creditele speculantilor in CHF?! Ai fi o mare dezamagire pentru mine si o dovada ca speculantii mint si se tanguiesc ca fariseii doar ca sa scape de contractele la care s-au angajat semnand.

      Nu cunosc personal nici unul din grupul chf. Ma uit pe harta Europei de Est care are o mare problema cu creditele in chf.

      Tot in discutia daca: Ce se intampla cu un imprumutant care a luat un credit Prima casa, in lei, plateste 5 ani ramane fara loc de munca 6 luni? 

      PIERDE LOCUINTA SI AL EXECUTA SILIT ''''''ANAF''''' PE VIATA''''''''''IAR BANCA ISI RECUPEREAZA BANII DE LA STATUL ROMAN (ADIKA BANII CONTRIBUABILILOR).....ALTA MIZERIE FACUTA CU ACORDUL LUI MANOLE(BNR)....

      '''ESTI LOBYST BANCAR'''

      "ABC...XYZ"

    Alta boacana marca BCR !!!!!!!

    Ar trebui sa nu le acceptati scuzele, ci sa ii dati in judecata.probabil ca i ar fi durut in fund daca nu aparea asta in presa.asa bnr nu poate sa o mai tina sub pres

    EU AM CREDIT LA ''CREDIT EUROPE BANK''' SI CREDITUL MEU A FOST CESIONAT IN OLANDA SI NU AM AVUT SI NU AM NICI O RESTANTA CATRE CREDIT EUROPE BANK''''''DAR TOATA ACEASTA HOTIE SA DESFASURAT SUB SUPRAVEGHEREA BNR''''''''''INTREBARE? DACA EU AM PLATIT RATA DE 35.000 CHF, COMISION ADMINISTRARE,DOBANDA, MAI PUTIN DIN CREDIT''''''''BANCA A PLATIT IMPOZIT LA ACESTI BANI.....

    1. In Olanda poate.

      Banca ai intrebat-o? 

      SA INTREBE ANAF.........

      ANAFURA MAMII LOR! astia nu-si fac datoria. 

    Otp a exportat toate creditele in CHF la doua trei luni dupa acordare 2007. 2008 la srl uri in Olanda.

    In 2015 le-au "repatriat". 

    A fost o practica generala....bineinteles cu acordul BNR ului.

    Tara asta e capusata de toata europa. 

    1. TIRURI CU BANI AU IESIT DIN ROMANIA.....SI NIMENI NU STIE,NU A VAZUT,NU A STIUT......OARE DE CE...

    Ca despagubire.

    Incredibil, ce banditi! Domnul Vasilescu, calfa Mesterului Manole, spunea la un moment dat ca BNR nu are probe reale ca bancile comerciale din Romania au facut vanzari masive de creante catre vehicule fantoma, tip SRL, din alte tari. Parca acum o perioada de timp banci precum OTP sau Piraeus carau geamantane grele cu credite in CHF cesionate prin Olanda. Din cate inteleg persoana care v-a scris a facut parte din celebrul G1, grup intens mediatizat in mass-media vremii, care a castigat in totalitate demersul impotriva bancii in toamna anului 2015. In speta de fata avem un contract de credit aflat in derulare, performant, in care se platesc luna de luna rate conform unui grafic de rambursare. Prin cesionare apare o problema majora de legalitate, care este acum de competenta BNR. Clauza de cesionare devine astfel o clauza abuziva intrucat produce un dezechilibru major, fiind introdusa in mod evident cu rea-credinta in contractul preformulat. Persoana in cauza nu mai poate achita dobanda decat daca noul creditor este o institutie de credit de pe teritoriul Romaniei, acreditata de BNR (art. 117 din OG 99/2006). Din cate am citit la o cautare cu Google, Tonescu din Luxemburg, face treaba murdara a BCR de multa vreme. Nu doar ca persoana este in imposibilitate de a mai achita rata lunara in acest credit, care in mod abuziv a fost cesionat, dar este scoasa de sub protectia speciala conferita de legiuitor prin legislatia in domeniul protectiei consumatorilor, chiar ma intreb cum va solutiona ANPC o petitie in care trebuie sa analizeze un operator economic din Luxemburg. Tot ce trebuie sa faca persoana acum este sa stranga probe ale abuzului si sa sesizeze BNR. Poate chiar si structuri gen DIICOT care ar putea verifica o posibila spalare de bani.

    Cesionarea si a creditelor performante, sanatoase, este o metoda larg raspandita si se practica in alte tari, daca facem o cautare cu Google. Noul creditor este tot banca prin vehiculul sau, dar cu sediul social intr-un paradis fiscal. Schema este bine pusa la punct, in Romania banca va continua sa incaseze ratele si sa le vireze noului creditor. Practic prin chitanta data consumatorul nu banuieste ca are alt creditor. Apoi profitul este exportat fara sa se plateasca taxe cu prejudicierea bugetului de stat. Acum este evident de ce consumatorul nu a fost anuntat de partile care au agreat cesionare conform legii 190/1999, el nu trebuia sa stie. A aflat din greseala datorita OCPI. La acest moment BNR are o mare problema si ar trebui sa o rezolve, mai ales ca se bate cu caramida in piept ca supravegheaza prudential piata bancara. Banci precum BCR trebuie supuse unui control in urma acestui incident pe care angajatii bancii incearca cu disperare sa-l musamalizeze. Conform OG 99/2006 doar institutiile de credit din Romania pot percepe dobanzi, altfel intram in sfera penala la camatarie. In momentul in care se schimba creditorul, chiar daca banca face serviciul de incasare pentru aceasta, sa fie clar Tonescu nu este institutie de credit cu stampile pe frunte de la BNR. Pana la proba contrara, nu cred ca este o greseala, ci un nou model de business pentru neplata taxelor si asigurarea in caz de neperformanta.

    1. Cine este totusi acest Tonescu?

      i-au ales un nume romanesc, de apreciat. ce este tonescu? un vehicul inregistrat intr-un paradis fiscal unde bcr transfera banii pentru a nu mai achita taxe si impozite in romania. de fapt putine sunt bancile care platesc impozit. nu-i asa ca este stupefiant cat de multa atentie li se acorda in conditiile in care nu fac nimic pentru noi? totul cu sprijinul BNR. se stie ca la un numar de neperformante strecoare si credite aflate in derulare, inginere bancara care se traduce in escrocherie. ANAF si MF dorm de multa vreme, dar se imprumuta in draci la banci. asadar chiar statul permite sa fim furati noi cetatenii. non-combat pe fata.

    O astfel de speta nu trebuie trecuta cu vederea. Sunt absolut sigura ca mai exista si alti debitori in aceasta situatie dar nu stiu. Nu este nici pe departe o eroare umana. Dupa ce am citit elucubratiile domnului acela de la BCR, am revazut mesajul postat de dumneavostra. Consumatorul a primit informarea la o alta adresa, desi banca avea la cunostinta faptul ca si-a schimbat domiciliul. Aveti in clar dovada ca lucrurile au fost facute cu premeditare. Desi are in baza de date adresa de comunicare curenta, informatiile ii sunt trimise la o adresa care nu mai este valabila. In situatia in care se cere dovada informarii asupra cesiunii, sunt acoperiti conform legii 190/1999. Fapte cu premeditare.

    Ce schema de mafioti care nu sunt luate in vizor de servicii si alte institutii care au datoria sa nu fim furati: BCR -> Tonescu Finance Luxemburg -> Asset Portfolio Servicing România SRL -> APS Holding. BCR incaseaza ilegal apoi rata lunara si o trimite la Tonescu. In caz ca se intampla ceva Asset Portofolio face executarea silita. Bugetul de stat este pagubit de taxe, iar banii sunt transferati integral in strainatate. Felicitari BCR, aceasta Mimi Camatareasa a sistemului bancar patronat de Mesteru Manole.

    BCR are in spate cel putin 10 ani de abuzuri impotriva clientilor sai. Este normal sa mai scape cate un pumn in ochiul clientilor. Este ca si cum ai incerca sa educi o bruta care nu stie decat sa bata si iar sa bata.

    Acest client al carui credit a fost cesionat catre un off-shore ar trebui sa se inderepte in instanta impotriva Bcr si sa ceara daune morale. Banca trebuie sa plateasca pentru suferinta pricinuita clientului din neglijenta, rea credinta sau rea intentie. Se stie ca cine greseste, plateste, nu?!

    Bcr este exemplul perfect pentru dispretuirea clientilor si ignorarea legii. Exista decizii definitive si irevocabile pe care aceasta banca nenorocita refuza sa le puna in aplicare. Un exemplu graitor in acest sens este dosarul nr. 51316/3/2010. Dobanda de referinta variabila modificata discretionar de catre banca a fost evident declarata abuziva, iar banca pretinde ca trebuie negociata o alta dobanda in locul clauzei abuzive. Stimata Bcr, drepturile consumatorului sunt ca si drepturile omului: nu sunt negociabile. A fost un dictator caruia nu i-a pasat de drepturile omului. Ai grija Bcr, vei sfarsi ca si acel dictator: EXECUTAT de propriile victime! Tortionarul va deveni curand victima propriei torturi! Prima banca executata de clienti, frumos titlu de prima pagina!

    BCR si-a pierdut demult credibilitatea, acum incearca doar sa nu se juleasca prea rau, cerandu-si scuze. Daca benzina unei banci este increderea clientilor sai. atunci Bcr impinge din greu vagoane prin desert [entru ca are rezervorul gol pusca. Am avut un credit si salariul la aceasta banca. Au facut tot ceea ce a putut ca sa ma goneasca de la ei. Imi aduc aminte ca am fost in concediu si am intarziat cu plata ratei 1 zi! A doua zi aveam cardul de salariu gol, pentru ca au folosit lichiditatile pentru acoperirea unei parti din rata. Fara avertisment, fara a fi anuntat. Nimic!!! Urmatoarea luna mi-am mutat salariul la alta banca. Bcr este demult in moarte clinica! Asa-si trateaza banca aceasta clientii buni platnici! Nu este un accident, asa cum pretind! Umilirea clientilor este o practica generalizata, pentru ca se cred inca in timpurile de acum 15 ani, cand dadeai cadou ofiterului de credit ca sa-ti aprobe mai repede dosarul de credit, cand te duceai la banca cu sarut-mana si cu caciula in mana. RUSINE SA VA FIE!!!

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    Tipic BCR !

    Pentru cei care cunosc aceasta banca , care au fost loviti de soarta sa lucreze cu ei, nu este nicio surpriza . 

    Clientul nu conteaza decat atunci cand semneaza creditul, dupa asta este la cheremul bancii fiind nevoit sa suporte fel si fel de abuzuri iar daca indrazneste sa conteste aceste abuzuri este pur si simplu sfidat si umilit. 

    Exista o decizie irevocabila, privind clauzele abuzive din contractele BCR, la ICCJ, pe care aceasta refuza sa o puna in aplicare de mai bine de 1 an si jumatate sub diverse pretexte dar nu-i nimic in curand toate aceste nenorociri vor iesi la iveala iar presa si opinia publica va afla adevarul. 

     

    1. Hm, tocmai mi-ai dat o idee buna. Daca slugile mincinoase spurca BCR poate e momentul sa le studiez oferta. De carduri si conturi. Ca astia de la Banca Transilvania si Raiffeisen isi inchipuie ca nu clientii trebuie multumiti ci defecatorii dupa lamotesti, hai sa traiesti, si artistele vocale dupa Piata Victoriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb