ÎN URMA DISCUŢIILOR PE TEMA MIGRANŢILOR Iohannis: "România este dispusă să trimită mai mulţi experţi în zona Mării Mediterane"

Alexandru Costea
Politică / 24 aprilie 2015

Actualizare 08:50 UE va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterana

Uniunea Europeană va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterana, a anunţat ieri seară cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles, după o reuniune extraordinară a Consiliului European pe tema crizei provocate de creşterea masivă a numărului de imigranţi ilegali dinspre nordul Africii, transmite Reuters.

Astfel, operaţiunea de supraveghere şi salvare maritimă Triton va avea un buget anual de 120 de milioane de euro.

''Vrem să ne mişcăm repede. Astfel, vom tripla resursele financiare pentru misiunile Frontex (Agenţia UE pentru controlul frontierelor externe) din Mediterana. Din punctul de vedere al Germaniei, pot adăuga că, dacă se ajunge la concluzia că fondurile sunt insuficiente, va trebui să discutăm din nou. Banii nu trebuie să fie un obstacol în acest caz'', a adăugat Merkel, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că UE va analiza mijloacele de găsire şi distrugere a navelor folosite de traficanţii de persoane, îşi va accelera eforturile de a stopa potenţialii imigranţi care încearcă să ajungă în Libia (dinspre Africa subsahariană) şi va simplifica procedurile pentru viză şi azil.

--------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri seara, după reuniunea extraordinară a Consiliului European, că este necesară solidaritatea cu statele riverane Mării Mediterane în privinţa migranţilor şi a spus că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

El a amintit de tragedia de la sfârşitul săptămânii trecute când un vas cu migranţi s-a scufundat în Marea Mediterană şi aproape 1.000 de oameni au murit, iar cu trei zile înainte alţi 400 de oameni au murit într-un accident similar.

"În intervenţia pe care am avut-o am subliniat necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, ţări riverane Mării Negre, am arătat importanţa şi necesitatea creşterii bugetului Frontex pentru acţiunile din zonă şi faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă", a declarat Iohannis, după Consiliul European.

De asemenea, Şeful Statului a subliniat în intervenţia sa că pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen: sărăcia din ţările din Africa.

"Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta ţările din zona africană în dezvoltarea lor şi pentru a elimina astfel rădăcina acestui fenomen. Am subliniat că este extrem important ca această chestiune să fie discutată cu ţările africane şi arabe pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite", a adăugat Iohannis.

Şeful Statului a precizat că, după mai multe ore de discuţii, Consiliul European a agreat un document pus la dispoziţia publicului şi care se axează pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migraţie ilegală şi pe întărirea internă a solidarităţii şi responsabilităţii în UE.

El a menţionat că la reuniunea Consiliului s-a discutat despre acţiuni în derulare şi modul în care pot fi extinse şi îmbunătăţite şi că nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterană.

Iohannis a afirmat că oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibilă deoarece nu există o legislaţie europeană în materie şi a arătat că este nevoie, prin acţiuni voluntare ale statelor membre, să se găsească soluţii atât pentru relocare, cât şi pentru reaşezarea migranţilor care vin pe diferite căi în Uniunea Europeană.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb