ÎN URMA LISTĂRII ARAMCO Bursa Tadawul din Arabia Saudită a intrat în Top 10 mondial

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie 2020

Directorul executiv al Bursei Tadawul, Khalid Abdullah al-Hussan

Directorul executiv al Bursei Tadawul, Khalid Abdullah al-Hussan

Piaţa va lansa produse derivate anul acesta

Solicitările de majorări de capital din partea companiilor listate la Tadawul au sporit cu 200% în primul semestru din 2020

Bursa îşi pregăteşte propria listare

Oferta publică iniţială (IPO) a companiei petroliere de stat Saudi Aramco a susţinut, în 2019, propulsarea bursei regatului, Tadawul, în rândul primelor zece pieţe de acţiuni din lume, cu o evaluare de 2,4 trilioane de dolari, conform raportului anual al pieţei, citat de thenational.ae.

IPO-ul record al Aramco, care a început de la 25,6 miliarde de dolari, iar ulterior, după exercitarea unei opţiuni de supra-alocare (greenshoe), a ajuns la 29,4 miliarde de dolari, a fost unul dintr-o serie de evenimente care au susţinut creşterea dimensiunii bursei regatului. Aceasta s-a plasat, astfel, pe locul al nouălea în lume, anul trecut.

Alte cinci listări au atras încă 4,67 miliarde de dolari (17,5 miliarde de riali), ducând numărul total al companiilor listate la Tadawul la 199.

Conform raportului citat, Tadawul a reprezentat 76% din capitalizarea totală a pieţelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, anul trecut.

Sarah Al-Suhaimi, preşedintele Bursei Tadawul, descrie anul 2019 drept "un an în care piaţa a făcut un salt cuantic". Domnia sa afirmă: "Listarea Aramco, la sfârşitul anului 2019, ne-a dus în rândul principalelor burse de la nivel mondial, cu o creştere de aproape cinci ori a capitalizării de piaţă. Tadawul a dobândit acum mai multă vizibilitate internaţională şi încearcă să-şi extindă activităţile la nivel regional şi mondial".

De menţionat că şi câştigurile Bursei Tadawul s-au îmbunătăţit, profitul net al acesteia crescând cu 3,4% anul trecut, la 153,3 milioane de riali, în pofida unei scăderi cu 3,2% a veniturilor operaţionale, la 564,7 milioane de riali.

Amintim că, în 2019, Bursa Tadawul a fost inclusă în indicele MSCI al pieţelor emergente şi în S&P Dow Jones Emerging Markets. La începutul lui 2020, Bursa Tadawul i-a adus în boardul său pe Xavier Rolet, fost director executiv al London Stock Exchange (LSE), şi pe Mark Makepeace, şef al diviziei FTSE Russell din cadrul LSE.

Tot la începutul anului curent, unele surse citate de fnlondon.com declarau că Bursa Tadawul vrea să-şi deschidă un centru în Marea Britanie, încercând astfel să atragă mai mulţi investitori instituţionali din exterior. Conform surselor, Tadawul a angajat societăţi de recrutare pentru crearea unui hub european în Londra, iar la momentul respectiv, planurile în acest sens se aflau într-un stadiu incipient.

Fluctuaţii majore pentru indicele Tadawul All-Share, în 2019

Indicele bursier Tadawul All-Share a experimentat fluctuaţii importante în 2019, urcând cu 20,1% în luna mai, în perioada de pregătire a trecerii la statutul de piaţă emergentă. Ulterior, tensiunile geopolitice din regiune au şters aproape în întregime acest avans, dar a urmat listarea Aramco, ceea ce a mai stimulat încrederea investitorilor. La finele lui 2019, indicele Tadawul All-Share a consemnat un plus de 7,2% faţă de anul anterior, potrivit Kamco Research.

Anul acesta, turbulenţele de pe pieţele emergente din lume au determinat noi vânzări de acţiuni, astfel că Tadawul All-Share a coborât cu 13,9% de la începutul lui 2020, conform EFG Hermes.

Noi listări pe piaţa Tadawul

Totuşi, elanul listărilor la Bursa Tadawul se menţine. Compania Dr. Sulaiman Al Habib Medical Services, din sectorul îngrijirii sănătăţii, a atras 700,9 milioane de dolari prin listare, în primul trimestru din 2020, iar societatea de finanţare imobiliară Amlak International a anunţat în această săptămână că IPO-ul său este suprasubscris de cinci ori. Amlak International vrea să obţină 434,88 de milioane de riali prin listarea a 27,18 milioane de acţiuni (30% din capital), la un preţ de 16 riali (4,27 dolari) fiecare.

Potrivit zawya.com, IPO-ul Amlak International a fost programat să fie lansat astăzi şi se va finaliza în 5 iulie 2020.

Pe de altă parte, Bursa Tadawul a anunţat recent că a aprobat propunerea de listare a până la 20% din retailer-ul Bindawood Holding.

La finele lunii martie, Arabia Saudită a aprobat listarea activelor deţinute de guvern care urmează să fie privatizate prin piaţa Tadawul. Executivul şi-a stabilit o ţintă iniţială de 9-10 miliarde de dolari - venituri din programul de privatizare, până în 2020.

Sub conducerea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită derulează o serie de reforme economice menite să reducă dependenţa sa de afacerile cu petrol. Ca parte a acestor eforturi, Autoritatea Pieţei de Capital din Arabia Saudită a căutat modalităţi prin care să facă Bursa Tadawul mai atractivă pentru investitorii instituţionali din afara Orientului Mijlociu.

Primul contract futures lansat la Tadawul va fi pe indicele MSCI Tadawul 30

Anul acesta, Bursa Tadawul va lansa la tranzacţionare instrumente derivate, potrivit directorului executiv Khalid Abdullah Al Hussan. Acesta a precizat, în raportul anual al pieţei, că primul contract futures care va fi lansat este cel pe indicele MSCI Tadawul 30 (MT30), iar ulterior vor urma contracte futures şi options pe acţiuni. Mai târziu, spune domnia sa, vor fi lansate produse pe materii prime.

Khalid Abdullah Al-Hussan: "Investiţiile străine la Bursa Tadawul sunt stabile"

În pofida crizei economice actuale de la nivel mondial, investiţiile străine nu au părăsit piaţa saudită datorită fundamentelor puternice ale acesteia, potrivit lui Khalid Abdullah Al-Hussan, directorul executiv al bursei saudite, citat de saudigazette.com.sa.

Domnia sa a participat recent la o videoconferinţă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie din Riad, unde a spus că numărul investitorilor străini de pe piaţa financiară saudită a depăşit 2.100, cu o valoare a deţinerilor de acţiuni ce trece de 130 de miliarde de riali. În aceste condiţii, potrivit domniei sale, deţinerile străine de titluri au depăşit 11% din capitalul de pe piaţa saudită.

Al-Hussan a subliniat că volumul de lichiditate nu a fost afectat în mod negativ de turbulenţele create de panedmia de Covid-19, ci a avut mai degrabă o tendinţă în creştere. În opinia sa, această evoluţie se datorează faptului că piaţa financiară Tadawul şi-a dovedit soliditatea şi durabilitatea din punct de vedere operaţional şi legislativ, dar şi în ceea ce priveşte încrederea investitorilor.

Preşedintele board-ului autorităţii pieţei de capital din Arabia Saudită (CMA), Mohammed El-Kuwaiz, a dezvăluit că numărul de solicitări de listare pe piaţa financiară saudită a crescut cu 25% în prima jumătate a anului curent, faţă de aceeaşi perioadă din 2019. El-Kuwaiz a mai spus că solicitările de majorări de capital din partea companiilor listate au sporit cu 200% în primele şase luni din acest an, comparativ cu semestrul întâi din 2019. Domnia sa a precizat că intrările nete de investiţii străine pe piaţa saudită au atins 5 miliarde de riali (1,3 miliarde de dolari) în ianuarie şi februarie 2020, iar ieşirile - 3 miliarde de riali, doar în martie. El-Kuwaiz este de părere că investiţiile străine au servit drept "factor de stabilitate" pentru Arabia Saudită în perioada pandemiei de Covid-19, iar participanţii la piaţă adoptă o strategie de investiţii statice sau pe termen lung.

Şi preşedintele Comitetului pentru Investiţii şi Valori Mobiliare de la Riad, Muhammad Al-Sayer, a afirmat: "În pofida crizei economice globale, economia saudită a rezistat repercusiunilor pandemiei de coronavirus. Evoluţia investiţiilor şi a sectorului valorilor mobiliare din Arabia Saudită a depăşit alte domenii din regat, iar lichiditatea a început să crească, în special la sfârşitul primului trimestru din 2020".

Data exactă a listării Bursei Tadawul nu a fost stabilită

Bursa Tadawul lucrează în continuare la propria listare, acţiune care se înscrie în planul de dezvoltare a pieţei de capital a regatului.

Preşedintele autorităţii pieţei de capital din Arabia Saudită, Mohammed El-Kuwaiz, a declarat, conform aawsat.com, că Bursa Tadawul se îndreaptă spre listare, iar directorul executiv Khalid Abdullah al-Hussan a spus că lucrările sunt în desfăşurare în acest sens. Khalid Abdullah al-Hussan a subliniat, însă, că efectul pandemiei de coronavirus asupra condiţiilor actuale de piaţă face imposibilă stabilirea datei exacte a listării, în 2021.

"Planul nostru de listare este neschimbat", a confirmat oficialul pieţei, adăugând că orice impact substanţial sau structural asupra ofertei va fi transmis către Fondul de Investiţii Publice, în vederea luării deciziei finale privind oferta publică.

"Nu pot confirma sau infirma lansarea IPO-ului Tadawul în 2021, dar noi pregătim compania pentru această opţiune", a conchis Khalid Abdullah al-Hussan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Uite ce tara bogata!Bravo lor!Daca tot sunt atat de bogati sa preia toti refugiatii musulmani.De ce sa bata astia pe la porti crestine cand au bogatani pe aproape?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb