ÎN URMA UNEI DECIZII A CONSILIULUI LOCAL "ROMALTYN" riscă să fie închisă

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 14 mai 2013

"ROMALTYN" riscă să fie închisă

Activitatea uzinei "ROMALTYN" Baia Mare ar putea fi sistată din cauza unei hotărâri a Consiliului Local din Baia Mare, prin care se schimbă destinaţia zonei în care se află uzina.

Sergiu Chirca, administrator al ROMALTYN, a declarat printr-un comunicat de presă: "Începând de luni, 13 mai, angajaţii ROMALTYN vor trece la program de 4 zile pe săptămână, faţă de cinci cât lucrau până acum. Din păcate, reducerea programului de lucru va afecta şi veniturile angajaţilor într-o proporţie cores-punzătoare. Reducerea programului este consecinţa directă a Hotărârii Consiliului Local Baia Mare din 12 aprilie a.c., prin care se schimbă destinaţia zonei în care se află Uzina ROMALTYN.

Impactul economic al Hotărârii 120/2013 adoptate de către consiliul local Baia Mare ne obligă să luăm aceste măsuri care nu reprezintă evoluţie, ci dimpotrivă".

Oficialii ROMALTYN susţin că prin măsurile recente pe care le-au luat încearcă evitarea variantei şomajului tehnic, până la soluţionarea diferendumului cu autorităţile locale.

Sergiu Chirca a adăugat: "Sperăm să fie doar reajustări temporare ale costurilor de funcţionare şi nu o etapă intermediară în procesul de încetare a activităţii ROMALTYN în Baia Mare."

În acelaşi timp, ROMALTYN a început procedurile legale pentru anularea Hotărârii Consiliului Local 120/2013, hotărâre pe care Societatea o consideră ilegală întrucât, conform oficialilor de la compania din Baia Mare, intră în contradicţie cu legea 85/2003 care consacră obligativitatea administraţiei publice locale de a respecta conţinutul licenţelor de exploatare minieră.

Activităţile ROMALTYN Mining se desfăşoară pe trei amplasamente diferite (Iazul Central, Uzina de Retratare a Sterilelor şi Iazul de decantare Aurul) situate în zona Baia Mare. Obiectivele principale ale proiectului sunt rezolvarea unei probleme de poluare din zona Baia Mare, prin reciclarea a 8,5 milioane de tone de deşeuri miniere (steril) depozitate pe Iazul Central şi extracţia metalelor preţioase (aur şi argint) din acest steril.

Fribourg Investments anunţa în februarie că va investi 20 milioane de dolari pentru valorificarea şi reciclarea deşeurilor

Fondul de private equity Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, a cumpărat în acest an 49% din capitalul social al companiei miniere "ROMALTYN Limited", care deţine uzina de exploatare minieră din Baia Mare, preluând şi controlul operaţional al proiectului de reciclare a deşeurilor miniere.

În urma acestei tranzacţii, Fribourg Investments a anunţat că urmează să investească 20 milioane de dolari pentru valorificarea şi reciclarea acestor deşeuri. Proiectul era programat să se deruleze pe o perioadă de aproximativ cinci ani şi includea eliminarea a 8,5 milioane tone de deşeuri miniere, prin reluarea activităţii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase, respectiv aur şi argint, precum şi reabilitatea tehnologică a suprafeţei de aproximativ 165 hectare din regiunea Baia Mare.

Repornirea activităţii "ROMALTYN", programată pentru ultimul trimestru al acestui an, necesită investiţii de peste 40 milioane dolari, care să acopere retehnologizarea completă a uzinei, înlocuirea circuitului de conducte, finalizarea staţiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolaţiei lacului de decantare şi amenajarea unor noi buzunare de retenţie, operaţiuni realizate parţial în perioada 2007-2012.

Ion Sturza, în februarie 2013: "Ne dorim să facem din acest proiect un pilot de bună practică în domeniul reciclării de deşeuri miniere şi al reabilitării ecologice"

Omul de afaceri Ion Sturza afirma în februarie că doreşte ca proiectul să devină un pilot de bună practică în domeniul reciclării deşeurilor miniere şi a reabilitării ecologice, având în vedere istoricul problematic al fabricii.

"ROMALTYN" este fosta uzină "Aurul" Baia Mare, care s-a aflat, în urmă cu 13 ani, în centrul celui mai mare scandal de poluare din istoria recentă a ţării noastre. Pe data de 30 ianuarie 2000, digul de la iazul de decantare a cedat, ceea ce a dus la poluarea râurilor Lăpuş şi Tisa şi a Dunării cu aproximativ 100.000 metri cubi de ape care conţineau cianură şi metale grele. Din acel moment, activitatea fabricii a fost întreruptă.

"Romaltyn" s-a aflat, până în luna aprilie a anului trecut, în proprietatea "Polyus Gold", cel mai mare producător de aur din Rusia, controlat de oamenii de afaceri Mihail Prohorov şi Suleiman Kerimov. Primul este cunoscut, printre altele, pentru candidatura la preşedinţia Rusiei, anul trecut, precum şi pentru faptul că este proprietarul clubului american de baschet New Jersey Nets, care, între timp, şi-a schimbat numele în Brooklyn Nets, în timp ce al doilea deţine clubul rusesc de fotbal Anzhi Makhachkala.

În aprilie 2012, "Polyus Gold" a anunţat vânzarea integrală "ROMALTYN" către compania kazahă "SAT&Company", cu operaţiuni în domeniul extracţiei şi prelucrării feroaliajelor, cromului, zincului, nichelului, cărbunelui, precum şi în petrochimie. Tranzacţia, în valoare de 20 milioane dolari, a vizat toate activele miniere din ţara noastră, inclusiv uzina auriferă, care are o capacitate anuală de tratare de 2,5 milioane tone, însă, în prezent, nu este operaţională, şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş. "SAT&Company" este controlată de către Kengeş Rakişev, ginerele primarului din capitala Kazahstanului, Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev.

Ion Sturza o ocupat funcţia de premier al Republicii Moldova, între februarie şi noiembrie 1999, în timpul mandatului preşedintelui Petru Lucinschi. Între anii 2002 şi 2009, a lucrat pentru "Rompetrol".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb