ÎN URMA UNUI MATERIAL DIFUZAT DE SKY NEWS DIICOT face verificări legate de traficanţii de arme de la noi

F.A.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 august 2016

Sursa foto: captură Youtube

Sursa foto: captură Youtube

Costin Georgescu, fost director SRI: "Din Ucraina armele pot pleca prin Republica Moldova, Polonia, dar şi prin România"

-------

Actualizare 19:37 Poliţia Română, după reportajul Sky News: Din primele cercetări, armele din imagini sunt de vânătoare

Poliţia Română anunţă că, din primele verificări efectuate cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în reportajul Sky News este din categoria armelor de vânătoare.

"Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic. Până la acest moment nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În prezent, sunt continuate verificările pentru clarificarea situaţiei de fapt şi stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor şi al muniţiilor", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Poliţiei Române.

La nivelul Poliţiei Române s-au declanşat verificări încă din ziua apariţiei materialului de presă, precizează comunicatul.

Pe parcursul verificărilor, se vor folosi şi canalele de cooperare poliţienească internaţională.

(S.B.)

----------

Actualizare 16:35 Valentin-Alexandru Jucan (CNA) solicită sesizarea OFCOM, privind materialele difuzate de SkyNews

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a soclicitat, astăzi, instituţiei să sesizeze OFCOM, autoritatea omologă din Marea Britanie, în legătură cu reportajele difuzate de SkyNews , pentru a solicita partenerilor englezi să verifice dacă postul de televiziune a respectat principiile informării corecte, a imparţialităţii şi a difuzării punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate.

"Am solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului să activeze mecanismul de colaborare instituţională la nivelul organismelor europene de reglementare în audiovizual, similare C.N.A.-ului din România, în legătură cu materialele difuzate de postul britanic de televiziune SkyNews care relatează un posibil trafic de arme desfăşurat pe teritoriul României", a precizat Valentin-Alexandru Jucan, potrivit unui comunicat de presă.

Membrul CNA a mai subliniat că instituţia este obligată la acest demers, având în vedere amploarea luată de reportajul în cauză.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:40 Partidul Republican: "Scenariul traficanţilor cu armament, imaginea României în lume"

Partidul Republican (PR) din ţara noastră critică, într-un comunicat trimis redacţiei, lipsa de reacţie a autorităţilor româneşti în urma dezvăluirilor celor de la Sky News pe tema traficanţilor de arme.

PR consideră că este nevoie de o luare de poziţie responsabilă din partea instituţiilor abilitate ale statului.

"Acel interviu al celor de la Sky News este ceva nemaiîntâlnit, autorităţile noastre sunt prea tăcute, trebuie intentată o anchetă severă, iar acei jurnalişti chemaţi ca martori", a declarat Nicu Neamtu, preşedintele Partidului Republican.

Potrivit partidului, autorităţile trebuie să descopere viabilitatea informaţiilor.

"Vrem ca autorităţile române să fie mai virulente pe această temă, imaginea noastră în lume este în joc, dar şi vieţi ce pot fi salvate de acele arme, dacă informaţiile se dovedesc reale", a precizat Neamţu.

(G.T.)

----------

Actualizare 10:55 Procurorul-şef al DIICOT: "Nu excludem o tentativă de discreditare; armele par a fi de vânătoare"

Procurorul-şef al Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat astăzi, în legătură cu materialul prezentat de Sky News, că nu exclude o tentativă de discreditare, deoarece armele par a fi de vânătoare şi este de "invidiat norocul unor jurnalişti" care filmează traficanţi mascaţi, potrivit unor surse din presă.

"Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, iarăşi repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează efectiv cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi iniţial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante. Am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, atât din serviciile de informaţii, cât şi din Poliţie. Ne vom face treaba în ceea ce priveşte această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei", a afirmat Horodniceanu.

El a precizat că procurorii nu au deschis deocamdată un dosar penal în acest caz, însă DIICOT va lua legătura cu partenerii săi instituţionali din străinătate.

Procurorul-şef al DIICOT a adăugat că nu a avut, azi dimineaţă, discuţii cu cei de la serviciile de informaţii cu privire la un posibil trafic de armament în nordul României.

"Nu vă pot spune exact cum procedăm, pentru că nici nu aş vrea să mă fac portavocea Parchetului într-o perspectivă de informare a presupuşilor traficanţi", a spus Horodniceanu, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

--------

DIICOT a anunţat că face verificări, după ce Sky News a difuzat un materialul despre doi traficanţi dispuşi să vândă arme pe teritoriul României, potrivit Mediafax.

Agenţia de ştiri menţionează că Serviciu Român de Informaţii (SRI) refuză să spună dacă a făcut sau nu vreo informare în legătură cu acest caz.

Costin Georgescu, fost director SRI, susţine că Poliţia de Frontieră, organele vamale, DIICOT, SRI şi SIE ar trebui să colaboreze în cazuri de trafic de armament, fiind necesară o mai bună colaborare şi pe plan extern: "Sunt arme folosite în general de terorişti şi mafioţi. Sunt arme pe care le găsesc pe toate părţile pământului. E bine că apar astfel de informaţii, pentru că vor obliga autorităţile să ia măsuri mai ferme.Traficul de arme se întâmplă peste tot în lume. Din România pleacă şi ajung în alte ţări, iar, în final, în mâinile mafioţilor şi ale teroriştilor. Trebuie o colaborare externă, în special cu Ucraina, cu autorităţile vamale. Din Ucraina armele pot pleca prin Republica Moldova, Polonia, dar şi prin România. Noi trebuie să ne întărim măsurile şi aş umbla un pic şi la lege. Ar trebui mărite pedepsele pentru astfel de fapte, pentru a micşora numărul celor care au curaj să se bage în astfel de combinaţii. Ce am văzut sunt micii traficanţi, nu marii traficanţi, cei care trimit transporturi de arme cu trenuri şi avioane. Trebuie să se ocupe în primul rând poliţia de frontieră, organele vamale, DIICOT şi, sigur, SRI şi SIE. E o muncă de colaborare. Eu cred că imaginile (n.r. publicate de Sky News) pot fi reale, pentru că traficul acesta există. Trebuie să fie un semnal de alarmă la adresa traficului de arme. Armele nu le fabrică ISIS în Siria sau Irak, le cumpără din diferite ţări ale lumii".

Traficanţi din România vând celor care doresc, inclusiv teroriştilor, arme obţinute din Ucraina, arată o anchetă realizată de Sky News.

Publicaţia britanică susţine că, după luni de negocieri cu o bandă din ţara noastră, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării noastre, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (...). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie", scrie Sky News, preluată de presa românească.

Din Balcani şi până în zonele enorme împădurite din estul Europei, bande de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina, potrivit publicaţiei citate.

Aceasta susţine că jurnaliştii britanici s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi cu cagule pe faţă le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. "Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi", ar fi spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puşti semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

De asemenea, a fost prezentată şi o armă AK-47, care costa 1.700 de euro şi care este, potrivit traficanţilor, cel mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani.

Bărbaţii au spus că se ocupă numai cu arme de foc, dar că au legături strânse cu o altă bandă care se ocupă de armament greu - grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

Când au aflat că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. "Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi", ar mai fi spus unul dintre traficanţi, la plecare.

La Londra, jurnaliştii Sky News au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţionale împotriva Crimelor (NCA). Aceştia au confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

Directorul serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul NCA, Ian Cruxton, a precizat, potrivit surselor citate: "Armele sunt obţinute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră. Trebuie să subliniez că Marea Britanie este, de departe, cel mai sigur loc din Europa când vine vorba de atacuri cu astfel de arme. Dar trebuie să fim vigilenţi, trebuie să facem mai mult".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb