ÎN URMA UNUI VAL DE CREŞTERI AGRESIVE ALE RATEI DE POLITICĂ MONETARĂ Blănculescu: "SUA se vor transforma în cel mai mare aspirator de bani de pe glob"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2016

Blănculescu: "SUA se vor transforma în cel mai mare aspirator de bani de pe glob"

FED urmează să decidă, astăzi, asupra ratei dobânzii-cheie, iar analiştii estimează că aceasta va creşte

Ionel Blănculescu: "Faptul că SUA vor atrage capital din alte state va sărăci cât se poate ţările lumii, mai ales zonele emergente"

SUA se vor transforma în cel mai mare aspirator de bani de pe glob, ceea ce va sărăci cât se poate de evident ţările lumii, în special din zona emergentă, după ce FED va creşte constant rata dobânzii-cheie, consideră analistul economic Ionel Blănculescu.

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care FED urmează să decidă, astăzi, asupra ratei dobânzii de politică monetară, iar toţi analiştii se aşteaptă ca aceasta să crească de la 0,50% la 0,75%.

Potrivit domnului Blănculescu, acest indicator este extrem de important, determinând viaţa economică nu numai în SUA, ci şi pe glob, în special în zonele emergente de genul celor din BRICS.

Surse din piaţa bancară spun că majorarea dobânzii în SUA va complica lucrurile în ţările emergente. Acestea ne-au declarat: "În decembrie anul trecut am asistat la o inversare de curs în mersul dobânzii - a fost o creştere modică, dar a însemnat mai mult decât un semnal, a fost un avertisment, după un trend de scădere. De multă vreme se discută că în decembrie anul acesta va avea loc o nouă creştere de dobândă. Estimările din piaţă sunt că vor fi creşteri ale dobânzii, ceea ce complică lucrurile pentru ţările emergente. Avem un exemplu în 1994, când dobânda FED a crescut şi investitorii au plecat din ţările latine către SUA. Atunci a avut loc criza mexicană". Sursele noastre ne-au explicat că, în momentul când SUA urcă dobânda, americanii au nevoie de capital, iar capitalurile aleargă spre Statele Unite.

Menţionând că FED nu face creşteri mari de dobândă într-o singură tranşă, sursele citate consideră că majorarea ratei dobânzii de politică monetară nu va avea impact pe piaţa noastră.

Ionel Blănculescu ne-a mai declarat: "Pe fondul alegerii noului Preşedinte american, Donald Trump, care va duce politica de protecţionism/dirijism/izolaţionism pe cele mai înalte cote, în scopul recreării măreţiei SUA, se aşteaptă declanşarea unui val de 12 creşteri agresive ale nivelului dobânzii de politică monetară, pentru anii 2017-2018, aceasta urmând să ajungă la intervalul ţintă de 3%-3,25%. Cred că ne putem închipui în ce se vor transforma SUA - în cel mai mare aspirator de bani de pe glob, ceea ce va săraci cât se poate de evident ţările lumii, în special din zona emergentă.

Nu spun că nu este bine să crească această rată de politică monetară, pentru sănătatea economică a planetei face bine. Pledez mai mult pentru această măsură decât pentru dobânda «zero», nu dezvolt subiectul, este destul de complex, însă începerea aplicării pe acest program foarte ambiţios poate face rău - vorbim despre acel rău care se face la început, pentru ca mai târziu să ne fie bine, sau, mai precis, lor, americanilor, să le fie bine.

Dacă gândirea mea se constată a fi corectă, vom vedea în următorii doi ani, iar atunci va trebui din nou să ne punem centurile de siguranţă, întrucât vor urma turbulenţe şi va trebui să vedem cum putem exploata mai bine această oportunitate. Nu degeaba spunea Churchill că optimistul vede «oportunitatea în orice dificultate, iar pesimistul vede dificultatea în orice oportunitate». Ne aşteptăm la dificultăţi, aşa că, poate noul Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, ce urmează să fie creat, va şti să câştige pentru România din aceste mişcări periculoase de dobânzi la nivel internaţional".

Ionel Blănculescu spune că există posibilitatea să ne confruntăm cu un fenomen "extrem de perfid şi înşelător", denumit "efectul fluturelui", explicând: "Undeva se modifică un indicator aparent nesemnificativ, nivelul ratei de politică monetară, iar întreaga omenire simte şi percepe un impact extrem de important, disproporţionat de mare".

Specialistul evidenţiază că programul de creştere a dobânzii FED este o reeditare a acţiunii de stopare a programului de Quantitative Easing.

Toată lumea se uită acum către FED şi către deciziile luate, subliniază Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), care evidenţiază că, deocamdată, câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către miliardarul Donald Trump pare să aibă un anumit succes pentru americani. Domnia sa ne-a precizat: "O companie japoneză a anunţat că vrea să investească 50 de miliarde dolari în SUA, fiind dispusă să meargă până la 100 de miliarde, pe o singură ipoteză - că Trump se va ţine de angajamentul să reducă fiscalitatea şi să sprijine dereglementarea. Ca urmare, mediul investiţional este foarte sensibil la asemenea anunţuri. Deocamdată ne aflăm în faza de tatonare şi dintr-o parte şi dintr-alta, pentru că nici respectiva companie nu a dat încă banii, doar a făcut anunţul.

De asemnea, Donald Trump l-a nominalizat în funcţia de secretar de stat pe directorul executiv al gigantul petrolier ExxonMobil (n.r. Rex Tillerson, cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin). Inclusiv relaţiile bune pe care le are acest om de afaceri cu preşedintele Putin şi cu Rusia sunt un semnal bun pentru investitori. Ce va rezulta din toate mişcările care se petrec acum în SUA, vom vedea.

Cert este că tot ce se va întâmpla pe piaţa internaţională va avea repercusiuni inclusiv la noi, iar considerentele economice vor prevala faţă de orice angajamente luate în orice circumstanţă. Tot ce se va întâmpla în Europa - fie dacă vorbim despre alegerile din Franţa şi Germania, fie dacă ne referim la condiţiile de negociere şi demarare a perioadei BREXIT, la ce se va întâmpla în Italia - o economie mare, importantă, cu multe semne de întrebare până la punerea problemei de ieşire din UE - va avea repercusiuni şi la noi".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 3 la suta la dola in doi ani in visele erotice ..

    1 la suta la sf lui 2017 si va ramnae acolo 1-2 a i 

    blanculescu are si el vreo suta de mii de usd si spera sa traiasca din dobanzi..:))

    daca fed considera scumpirea dolarului pozitiva pt sua, sa creasca dobanda. asta va duce la ieftinirea industriilor manufacturiere din afara sua si in cresterea competitivitatii lor in raport cu cele ale sua. sua va continua sa importe.

    1. Da , este greu sa faci predictii de genul acesta. Poate doar pe termen scurt. Bursa americana este supraevaluata. Aici pot sa apara multe surprize. Asa cum banii vin acum catre centru (SUA) maine foarte bine pot pleca din nou catre periferie in cautarea unor randamente mai bune la un risc mai mic. Lumea in care traim este prea interconectata ca sa poti sa-ti dai seama de pe acum care vor fi efectele unei politici izolationiste a SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb