ÎNAINTE DE ALEGERILE PARLAMENTARE, Guvernul redeschide pieţele agro-alimentare din spaţiile închise

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 3 decembrie 2020

Guvernul redeschide pieţele agro-alimentare din spaţiile închise

Pieţele agro-alimentare din spaţiile închise vor fi redeschise începând din acest weekend, a declarat, ieri, la Bacău, preşedintele Klaus Iohannis. Decizia autorităţilor vine înaintea alegerilor parlamentare de duminică, dar este motivată de actorii politici prin prisma scăderii numărului zilnic de infectări (ieri am avut 4916 cazuri) faţă de momentul restricţionării activităţii în pieţele respective.

"Am putut să constatăm că în ultima săptămână numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. Este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puţin, totuşi scăderea este clară. Fiindcă şi aici sunt tot felul de interpreţi politici, această scădere se poate constata cam peste tot în Europa. Deci, nu numai noi am luat măsurile juste, corecte, ci şi alţii şi această scădere nu este o întâmplare, nu este o şurubare la date, ci este o realitate în Europa şi, din fericire, facem parte din ţările în care se constată o reducere. Asta fiind constatată, am discutat aceste chestiuni cu experţii, cu specialiştii şi am decis ca de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschise pieţele", a spus Klaus Iohannis, fără să menţioneze însă că şi numărul testărilor zilnice a scăzut considerabil, situându-se aproape la jumătate faţă de în urmă cu zece zile ( în raportarea de ieri au fost trecute 15701 de teste efectuate comparativ cu 30740 de teste în 24 noiembrie).

Amintim că decizia închiderii pieţelor agro-alimentare care îşi desfăşurau activitatea în spaţii închise a fost luată de Guvern în şedinţa din 5 noiembrie, la care a participat în deschidere şi preşedintele Klaus Iohannis, care a aprobat luarea acestei măsuri cerută de specialiştii din domeniul medical. Activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor a fost suspendată, începând din 9 noiembrie, pentru a preveni infectarea cu Covid-19.

Producătorii agricoli au criticat restricţia respectivă şi au susţinut că noua măsură impusă de Guvern favorizează supermarketurile şi companiile multinaţionale. Reprezentanţii Federaţiei Pro Agro au spus că suspendarea activităţii pieţelor din spaţiile închise este o măsură injustă pentru producătorii români, în timp ce reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România au solicitat ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise, iar noile restricţii să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii nu respectă măsurile pentru prevenirea şi combaterea Covid-19.

Cu toate acestea, conform ministrului Agriculturii, Adrian Oros, doar 5,25%, adică 27 din cele 514 pieţe existente, au fost închise în urma restricţiilor impuse de autorităţi pentru combaterea răspândirii pandemiei Covid-19.

"Dintr-un total de 514 pieţe agroalimentare, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise; practic pentru ele nu s-a modificat nimic. Pentru 120 de pieţe, care funcţionau în spaţii inchise, primarii au găsit soluţii privind modificarea fluxului astfel încât şi acestea au fost deschise. Au rămas închise 27 de pieţe din spaţii închise, adică 5,25%. Asta este realitatea privind pieţele agroalimentare", a declarat, recent, ministrul Adrian Oros.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat, ieri, că deschiderea pieţelor anunţată de preşedintele Klaus Iohannis este un "gest electoral" înainte de alegeri.

"Iohannis mai avea puţin şi dădea cu pălăria de pământ că PNL-ul va deschide pieţele electoral, fix înainte de alegeri. Aşa cum au făcut şi cu şcolile, şi cu restaurantele. Le deschid în dispreţ doar pentru a le închide iar! Iohannis uită voit că Orban a contestat (dupa aproape 20 de zile) legea votată în Parlament prin care redeschideam pieţele în siguranţă. Un gest sinistru doar ca să poată regiza o scenetă de prost gust cu Iohannis spunând că n-a avut legea la promulgare, deşi o primise încă din 12 noiembrie", a scris Marcel Ciolacu, pe pagina oficială de Facebook.

Preşedintele PSD susţine că avem de-a face cu "un gest cinic caracteristic liberalilor".

"Dacă e făcut de PSD nu e bine, dacă e de la PNL - e minunat! Este un gest cinic caracteristic liberalilor, o mare bătaie de joc pentru cei care au îngheţat săptămâni în şir în frig pentru ca Iohannis să facă acum gesturi penibile în campanie. Sunt sigur că românii au înţeles asta şi nu mai înghit asemenea mizerii electorale", a concluzionat Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu am inteles daca sa redeschide doar piete agroalimentari sau si targurile si talciocurile.

    Multumesc 

    1. Târgurile erau/sunt "deschise" și acum, fiind in aer liber, numai că e interzisă organizarea lor prin hotărârea partidului.

      Deci nu se încadrează la marea redeschidere.

      E vorba numai de piețe. 

    Testezi putin, gasesti putine noi cazuri. Si invers

    Cum justifica ai de sus faptul ca acum efectueaza doar aprox jumatate de testari zilnice?

    Ne promit ca dupa alegeri n-or sa tripleze subit testarile ca sa aiba apoi motiv sa ne tina din nou in case? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb